Kolakakor med ingefära

Sega kolakakor med lite ingefära i gör att de lyfter till en helt ny nivå och bli en naturlig del på julens kakbord. Lite starkare i smaken, men passar oerhört bra till ett gott mörkrostat kaffe.

2 ½ dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk ingefära
1 tsk stötta kardemummakärnor
½ tsk bikarbonat
2 msk ljus sirap
100 gram smör

Sätt ugnen på 200° och blanda de torra ingredienserna i en matberedare. Ringla i sirapen, lägg i smöret skuret i mindre bitar och arbeta snabbt ihop till en deg.
Ta upp degen och dela den i tre lika stora bitar. Rulla ut varje bit till en ca 40 cm lång rulle. Lägg de på en plåt med bakplåtspapper och tryck till de med en gaffel eller handen.

Grädda
mitt i ugnen ca 10 minuter (tills de fått fin färg)
Låt kakorna svalna något på plåten innan de skärs i sneda bitar




Gulaschsoppa, snabb

En underbart mustig soppa som passar extra bra kalla höstdagar när kylan går rätt in i kroppen oavsett hur varmt man klär sig. Soppan blir extra bra om den lagas dagen innan och får stå och dra till sig lite under natten. En lite enklare version där alla ingredienser läggs i samtidigt.

1 kg köttfärs
1 gul lök
2 msk tomatpuré
6 morötter
10 potatis
2 buljongtärningar
1 gul paprika
1 röd paprika

3 dl gräddfil

Stek köttfärsen (krydda gärna med chili eller cayennepeppar) och lök så det får färg, lägg det i en stor gryta (10 l.).
Tärna morötter och potatis och lägg i grytan, strimla paprikorna och lägg de i grytan. Fyll på med vatten så det täcker allt och lägg i buljongtärningarna.

Koka upp och sänk värmen lite, häll i tomatpurén och låt koka på medelvärme till potatisen är mjuk (ca 10 minuter).

Servera med baguette och gräddfil