Kokosmuffins

En snabb och lätt muffins, kokos i smeten gör den extra mjuk och ger den en helt annan smak en vanliga muffins. Viktigt att man inte överfyller formarna då denna muffins lätt blir kladdig i mitten då och det är inte gott.

100 gram smör
1 ½ dl strösocker
2 ägg
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 dl riven kokos

Sätt
ugnen på 200° och rör smör och socker ordentligt. Blanda i äggen ett i taget
och häll sist i mjöl, bakpulver och kokos.

Häll
smeten i muffinsformar (gärna i en muffinsplåt) max 2/3 fyllning i varje form
annars blir de lätt kladdiga i mitten.

Grädda
mitt i ugnen i 10 minuter (tills de fått fin färg)




Chokladbiskvi

En kondiskaka som ser lyxig ut och vid första anblick kan se avancerad ut, men den är jättelätt att baka och den blir lika god som de man kan köpa i bagerierna. Och gör du biskvierna själv kan du bestämma storleken på de och blanda/ändra receptet för att passa in vid olika tillställningar.

300 gram mandelmassa
1 – 2 äggvitor
150 gram smör (rumsvarmt)
1 ½ dl florsocker
½ msk vaniljsocker
1 msk kakao

  150 gram mörk choklad (minst 70%)

Riv mandelmassan till bottnarna med ett rivjärn, blanda ner äggvita och blanda till en smidig smet.
Klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Platta till de så de blir runda (ca 5 cm i diameter – de växer under gräddningen så lägg de ite för tätt). Grädda i 175° i 12 – 15 minuter.

Låt bottnarna kallna, vänd dem sedan
och lägg släta sidan upp.

Rör ihop ingredienserna till
fyllningen, lägg en klick i mitten av varje botten. Fördela smörkrämen med en
slickepott eller slev så den blir lite toppig och når ända ut till kanterna.
Sätt in i kylen att stelna i minst 1 timme.

Smält chokladen till glasyren i ett
vattenbad. Doppa varje kaka i den smälta chokladen så att fyllningen blir helt
täckt. Låt chokladen stelna lite i rumstemperatur och sätt de sedan i kylen.

Förvara kakorna kallt, de går att frysa
med chokladen kan ändra färg.




Mandelmusslor

Spröda mandelmusslor fyllda med vispad grädde och sylt är ett måste för många, särskilt i juletid. Namnet har kakan fått efter formarna man bakar de i som påminner om en mussla i formen. Detta receptet har jag fått hemifrån och jag vet tyvärr inte var ursprunget är. Jag har testat lite andra recept men inget går upp mot detta, välsmakande, spröda och de lossnar väldigt lätt ur formarna när de har börjat kallna.

100 gram rumstempererat smör
¾ dl strösocker
1 äggula
50 gram mandlar (eller 2 dl mandelmjöl)
2 ½ dl vetemjöl

Skålla mandel eller köp färdigskållad och flagad mandel. Mixa den i matberedare tills den är fin fördelad (går att ersätta med samma mängd mandelmjöl).
Rör smör och socker vitt och poröst med elvisp, vispa ner äggulan och sikta ner mjöl och mandel i smeten. Vispa på låg hastighet tills allt blandats.
Tryck ihop den smuliga degen med handen i bunken, ta ut degen och svep den i plastfolie och låt vila i kylen i minst 1 timme.

Pensla formarna med lite rumsvarmt
smör, sätt ugnen på 200° och rulla ut degen till en rulle. Skär den i små bitar
och tryck ut varje bit i de smorda formarna. Tryck ordentligt så degen fyller
alla hörn av formerna. Ställ de på en plåt och grädda mitt i ugnen i 8 minuter.

Stjälp upp kakorna ur formen medan de
är varma, håll en lätt fuktad handduk om formen så brukar det lossna lätt.




Jitterbugg

Jitterbugg är en gammal klassisk mördegskaka med maräng, en kombination av knaprig mördeg och lite härligt seg maräng, Första gången jag testade kakan var på en Julmarknad på Fredriksdals museum i Helsingborg. När jag märkte hur god den var letade jag upp ett recept och hittade detta av min absoluta favorit Birgitta Rasmusson.
Uppdatering: Bakade en ny omgång idag och fick mycket bättre resultat, så ny bild till detta recept

4 ½ dl vetemjöl
1 dl strösocker
200 gram smör
1 äggula

1 – 2 äggvitor
1 dl strösocker

Arbeta
samman mjöl, socker, smör och äggula till en deg och lägg den i kylen i 30
minuter-

Vispa
vitorna till hårt skum och tillsätt socker under fortsatt vispning. Dela
mördegen i två delar och kavla ut varje del till drygt ½ cm tjock rektangel (16
x 30 cm). Bred ut hälften av fyllningen på vardera och rulla ihop dem som två
rulltårtor.

Lägg de
på en skärbräda och ställ den kallt en stund, sätt ugnen på 175°. Skär i 1 cm
tjocka skivor, placera på en plåt med bakplåtspapper och grädda i 12 – 15
minuter.




Saffransbiscotti

Biscotti är italienska skorpor som är jättelätta att baka och som man kan ändra ingredienser efter behag, dessa som innehåller sötmandel och saffran gör vi varje år till jul och är perfekta till glöggen.

150 gram mandlar
75 gram rumstempererat smör
3 dl strösocker
3 ägg
1 pkt saffran
7 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Sätt
ugnen på 175°, hacka mandeln grovt och rör smör, socker och saffran poröst. Rör
sedan ner äggen ett i taget. Blanda samman mjöl, bakpulver, vaniljsocker och
mandel och rör ner det i smeten tills allt är bra blandat.

Ta upp
degen på mjölat bakbord och rulla till två längder som är lika långa som en
plåt. Lägg de på en plåt med bakplåtspapper och baka längderna i nedre delen av
ugnen i ca 30 minuter.

Ta ut plåten och sänk värmen till 100°.
Låt längderna svalna lite och skär de sedan i långa sneda bitar. Lägg tillbaka de på plåten med en snittyta uppåt och torka dem i ugnen i 30 minuter eller tills de är helt torra.




Fröknäcke

Hemmagjort knäckebröd, eller som det brukar kallas frö knäcke, är super enkelt att göra och man kan ändra ingredienserna i oändlighet. Dessutom är det billigt och det blir väldigt gott.

2 dl dinkelmjöl
1 dl solrosfrö
1 dl sesamfrö
1 dl linfrö
½ dl rapsolja
2 dl hett vatten

Rör ihop
alla ingredienserna och kavla ut den kladdiga degen mellan två bakplåtspapper,
placera allt på en plåt och dra bort det övre bakplåtspappret. Strö flingsalt
över och skär knäckebrödet i bitar.

Grädda i
150° i 60 – 70 minuter.