Serranolindad fläskytterfilé

En underbar kötträtt som lyfter i smak av Serrano skinkan och sparrisen, denna går även utmärkt att göra lågtempererad för att få en mycket saftig och mör fläskfilé.

1 kg fläskytterfilé
1 bunt färsk sparris
8 skivor Serranoskinka

Sätt ugnen på 225°, putsa fläskytterfilén, bryn den i en stekpanna och lägg den åt sidan att vila någon minut. Lägg upp de 8 Serrano skinkbitarna på en skärbräda så de överlappar varandra. Placera fläskytterfilén i mitten och rulla in den i skinkan. Lägg några sparrisbitar i botten på en ugnsfast form och sedan på med den inlindande fläskytterfilén. Lägg resterande sparrisbitar vid sidan och sätt in mitt i ugnen i ca 30 minuter. Kolla med kött termometer så rätt temperatur är nådd. Brukar bli perfekt mellan 69 – 72°




Lyxig lök och svampsås

En underbar gräddsås med massvis med lök och svamp, så mycket lök och svamp att den blir härligt tjock utan redning. Här kan man variera vilka sorters lök man använder och vilken svamp man använder.

4 – 5 schalottenlökar
1 medelstor röd lök
400 gram färska champinjoner
1 msk kalvfond
5 dl vispgrädde

Hacka löken fint och dela svampen i mindre bitar, hetta upp en stekpanna och stek löken på medelvärme. Den ska bara bli blank och fin och inte bränd. Häll på de delade champinjonerna och låt de koka tillsammans tills vätskan i svampen försvunnit. Häll på grädde och kalvfond, rör om och låt sjuda under uppsikt tills såsen får rätt konsistens.




Hasselbackspotatis

Hasselbackspotatis är så lätt att göra och det blir så gott och lyxigt, en helt vanlig potatis blir med smör och ströbröd en perfekt bas till en festmåltid. Den skapades 1953 av Leif Elisson som var kockelev på restaurangen Hasselbacken på Djurgården i Stockholm.

10 potatisar
Ströbröd

Skala
potatisen och skär tunna skivor i den (lämna ca 1 cm längst ner när du skär).
Placera de i en ugnssäkerform och pensla de med lite smält smör, häll på
ströbröd och grädda mitt i ugnen på 225° i 45 minuter




Toast Skagen

En klassisk förrätt som passar ihop med de flesta huvudrätter, det viktigaste är inte löjrom utan bra ingredienser i övrigt. Då blir den lika god även utan löjrom på toppen.

2
msk majonnäs
3 msk gräddfil
100 gram räkor
2 msk dill
2 msk rödlök
4 skivor formbröd
100 gram löjrom (alt. stenbitsrom)
4 skivor citron

Blanda
majonnäs, gräddfil, grovhackade räkor, dill och rödlök, låt gärna blandningen
stå och dra sig någon timme i kylen.

Kantskär
brödet och stek skivorna gyllenbruna i smör (går även att rosta brödet).
Fördela blandningen på bröden, toppa med rom och garnera med citron och dill.