Tårtbotten ”3 lika”

De flesta tårtor jag bakar gör jag med samma tårtbotten, ett recept som brukar kallas ”3 lika”, bottnarna blir raka, höga och fina och det blir jättelätt att göra fina tårtor. Receptet har jag hittat på Sockerrus och et finns på de flesta bakbloggar om man söker på det. Genom att variera ingredienserna kan man lätt ändra receptet till olika formar och ändå få den höjd man vill på sin tårtbotten. Tårtbotten på bilden är på 5 ägg och motsvarande mängd i volym av strösocker, potatismjöl och vetemjöl.

Ägg
Socker
Vetemjöl
Potatismjöl
Bakpulver

Sätt ugnen på 150-175° (varmluftsugn brukar behöva det lägre gradtalet)

Ta fram tre lika stora glas och utgå alltid från äggen, knäck dessa i ett glas först. För att få en hög och fin botten (cirka 11-15cm hög) brukar jag använda så här många ägg per form:

Till en form på 16 cm i diameter behövs 4 ägg
Till en form på 20 cm i diameter behövs 6 ägg
Till en form på 24 cm i diameter behövs 8 ägg
Till en form på 26 cm i diameter behövs 10 ägg

Vid större form: Lägg till 2 ägg för varje 2 centimeter. Vill du inte ha en fullt så hög tårtbotten så kan du halvera antal ägg.

Mäter upp lika mycket socker i det andra glaset, och i det tredje mäter du upp 50% mjöl och 50% potatismjöl. Jag har gått över till att använda större del potatismjöl än vetemjöl, kanske 65 – 70 % potatismjöl och 35 – 30% vetemjöl.

Vispa ägg och socker i en skål, låt det bli riktigt vitt och pösigt så vispa extra länge (gärna 7-8 minuter). Blanda i mjölblandningen och bakpulver i en skål och sikta ner det i smeten, rör försiktigt tills allt blir väl blandat.

Så här mycket bakpulver behöver du:
1 tsk till 2 ägg
2 tsk till 4 ägg
2,5 tsk till 6 ägg
3 tsk till 8 ägg
3,5 tsk till 10-11 ägg
4 tsk till 12-13 ägg

Smörj en form med smör samt bröa med ströbröd. Häll i smeten och grädda längst ner i ugnen.

Ca 20 minuter för 2 ägg
25-30 minuter för 3-4 ägg
35-40 minuter för 5-7 ägg
45-50 minuter för 8-10 ägg
55-60 minuter för 11-13 ägg osv

OBS: Öppna aldrig ugnen under de första 20 minuterna då tårtbotten lätt sjunker ihop då.

Låt svalna en stund i formen innan du stjälper upp den på galler och lägger bakduk över. Bäst blir det att dela tårtbotten om den är riktigt torr eller om den får ligga lite i frysen. En för färsk tårtbotten smular väldigt mycket.




Sockerkaka

En väldigt enkel sockerkaka som har funnits i familjen länge, jag har tagit det från min mamma men jag vet inte var det kommer ifrån från början. Det är ett väldigt enkelt recept där allt blandas under vispning, jag har för mig pappa sa att vispen skulle vara på hela tiden.
Detta är det första recept jag gjorde helt på egen hand.

2 ägg
2 dl strösocker
2 ¾ dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
50 gram smör
1 dl mjölk

Sätt ugnen på 175° och smält smöret, vispa ägg och socker tills det blir vitt. Tillsätt mjöl, vaniljsocker, bakpulver, smöret och mjöl. Vispa tills det blir en jämn smet.
Hälls meten i en smörad och bröad form och sätt mitt i ugnen. Låt grädda i 40 – 45 minuter, kolla med en provsticka så sockerkakan är färdig i mitten.




Ugnsbakad hel falukorv

Ytterligare en barn favorit som passar de flesta, perfekt att tömma vad som finns i kylskåpet när man gör ugnsbakad falukorv.

1 falukorv (800 gram)
1 paket bacon
Ost
Bostongurka

Sätt ugnen på 225° och skär av skyddet runt falukorven och lägg den i en ugnsfast form, skär med jämna mellanrum kilar i falukorven som fylls med bostongurka. Skär bacon i tre lika långa delar och lägg de över falukorven och toppa med ostskivor.

Placera mitt i ugnen i 20 – 25 minuter, serveras med valfri potatis och sallad.




Karl XV:s kringlor

En kringla från min favoritbok – 7 sorters kakor som är lätt att slänga ihop på kort tid.

150 gram smör
4 msk grädde
4 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 200°, rör matfettet mjukt och tillsätt grädden samt mjölet och arbeta ihop till en deg. Rulla ut degen till smala längder (ca 20 cm långa) och forma kringlor. Pensla med vatten och doppa i pärlsocker. Lägg kringlorna på en plåt med bakplåtspapper och platta till de något.

Gräddas i mitten av ugnen i 12 minuter




Tekakslimpa

En underbart lättbakad och god limpa som barnen älskar, receptet kommer från Victorias provkök

100g smör
3 dl standardmjölk
2 dl kallt vatten
50g färsk jäst
2 tsk salt
2 ägg
3 msk strösocker
Vetemjöl special (ca 13 dl)

Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölk och vatten, vätskan ska bli max 37 grader varm men gärna lite ljummen. Häll blandningen över jästen och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, ägg och socker och blanda runt. Tillsätt sedan vetemjöl under knådning. Degen ska bli smidig och inte klibbig men tillsätt inte för mycket mjöl för då blir brödet lätt torrt. Kör degen i maskin ca 7-10 minuter.

Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Dela degen i 2 delar och lägg varje del i en avlång ”limpform” med bakplåtspapper. Gör snitt i varje limpa med en vass kniv.

Låt jäsa övertäckt 30 minuter. Sätt in i ugnen ca 20-30 minuter, brödet ska få fin färg och låta lite ihåligt när du knackar på det.




Kycklingpastasås

En snabb oerhört lättlagad pastasås som kan varieras hur mycket man vill, denna eller någon annan variant gör vi minst var annan vecka. Passar jättebra till barnfamiljer då man oftast kan ha i det barnen gillar för tillfället

4 kycklingfiléer
1 broccolihuvud
1 paket bacon
1 knippe sparris
5 dl crème fraiche
1 – 2 paprikor
1 msk kalvfond

Strimla kycklingfiléerna och stek de i smör, bäst att steka lite i taget. När kycklingen är färdig hälls den i en gryta och får vila en kort stund.
Broccolin delas i mindre bitar och kokas upp snabbt i saltat vatten, när vattnet kokar upp ta av kastrullen från värmen och låt broccolin ligga kvar i det varma vattnet tills den ska i grytan.
Bacon delas i cm breda skivor och steks i smör, häll de sedan i grytan. Sparris delas till mindre bitar (1 cm långa brukar vara rätt bra) som steks tills de får färg och hälls sedan i grytan. Sista strimlas paprikan och steks tills den börjar bli lite mjuk och får lite färg innan den hälls i grytan.

Sätt på plattan till grytan, häll i crème fraiche och broccoli, koka upp, smaka av med kalvfond, salt och peppar och låt det småkoka under tiden pastan kokas.

Serveras med pasta, sallad och skivad gurka.