Cashew kyckling

En rätt jag blev inspirerad att testa efter ett besök på Chop Chop. Detta recept är ett hopkok av mina tankar på vad rätten innehåller och i vilka mängder.

300 gram kycklingfilé
250 gram cashewnötter (rosatde okryddade)
3 msk fisksås
4 msk sweet chilisås
2 msk risvinäger
2 krm koriander
2 paprikor (gärna olika färg)
2 morötter
½ zucchini
75 gram sockerärtor
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
2 salladslökar
1 msk kinesisk soja
Färsk koriander

Strimla gula löken, skala morötterna och skär de i tunna skivor. Hacka 1 salladslök fint och skär zucchinin i halvmåne skivor och paprika i större bitar. Strimla kycklingen i lagom stora bitar.

Stek kycklingen och krydda med koriander, när kycklingen fått färg hälls den i en större gryta. stek grönsakerna i omgångar tills den precis börjar få lite färg och har släppt så mycket vätska som de kan. Häll grönsakerna i grytan och häll även i sockerärtorna i bitar, fisksås, sweet chilisås och risvinäger och pressa över vitlöken och häll på nötterna. Låt koka ihop på vag värme några minuter innan du toppar med färsk koriander.

Serveras med äggnudlar eller jasminris




Silviasockerkaka

Jag ville testa en ny silikonform jag hade köpt och letade efter ett nytt recept på sockerkaka att prov baka formen med. Receptet hittade jag efter lite sökande på Lindas bakskola, resultatet blev bra, det var dock svårt att få kakan att växa i formen jag hade och den gick dessutom sönder när jag skulle ta ut kakan när den var färdig i ugnen 🙁 Det var detta bak som fick mig att leta upp ordentliga formar som visserligen kostar lite mer men som ger bra resultat varje gång de används.

3 ägg
2 ½ dl strösocker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl vatten
3 dl vetemjöl

75 gram smör
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula

Riven kokos

sätt ugnen på 175° och vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt de torra ingredienserna tillsammans med vattnet och blanda till en slät smet. Häll smeten i en smord och bröad form (22 – 24 cm i diameter) och grädda kakan mitt i ugnen i 25 – 30 minuter, låt den sedan svalna i formen

Smält smöret i en kastrull, ta bort kastrullen från värmen, tillsätt strösocker och vaniljsocker. Blanda ordentligt så att sockerkristallerna smälter, blanda sist ner äggulan och blanda till smeten tjocknar och svalnar.

Bred ut glasyren på kakan och strö över kokos, ställ kakan kallt en stund och låt glasyren stelna.