Blåbärsmarmelad

Jag var lite trött på att bara baka muffins med blåbär så jag började leta runt efter lite olika möjliga saker man kan göra med blåbär och läste en del om sylt och marmelad. Jag kom på att jag hade syltsocker hemma så detta receptet kommer från baksidan på syltsockerförpackningen så man kan säga att det kommer från Dansukker.

225 gram blåbär, färska
150 gram syltsocker
2 cl citronjuice

Lägg en tallrik i frysen (för att senare lätt kunna se om marmeladen är färdigkokt) och placera en glasburk i ugnen på 100°. Blanda sedan ingredienserna i en kastrull. Sätt på plattan och använd en potatisstöt att mosa blåbären. Rör om hela tiden tills marmeladen kokar upp, sänk temperaturen så den kokar lite mindre och fortsätt koka i 5 minuter. Fortsätt mosa blåbären med potatisstöten tills konsistensen blir bra.

Ta ut tallriken och häll en klick marmelad på den, dra sedan skeden genom klicken. Om marmeladen inte rinner ihop är den färdig, om den rinner ihop behöver den kokas en stund till.

Häll upp marmeladen i den varma glasburken och låt den kallna innan den försluts och förvaras i kylskåpet.

Uppdatering 2019-06-05:
Jag testade att blanda i björnbär idag när jag skulle koka marmelad, saknades 100 gram blåbär så det blev istället 125 gram blåbär och 100 gram björnbär. Marmeladen blev lika god om inte godare med den kombinationen.




Crêpes med champinjonstuvning

Då det blev lite pannkakor över tänkte jag göra ett försök att göra crêpes att ta med i matlådan imorgon, de ser inte jätte fina ut men de smakade verkligen underbart. Fördelen med crêpes är ju att fyllningen går att variera i oändlighet och jag kommer nog försöka med en annan fyllning nästa gång.

Kalla pannkakor – se recept här.
1 burk champinjoner
2 msk smör
2 msk mjöl
3 ½ dl mjölk
1 dl riven ost med lite smak

Sätt ugnen på 175° och stek champinjonerna så de får lite yta i en stekpanna och sätt den åt sidan. Smält smöret i en kastrull, häll på mjöl och mjölk och vispa under tiden stuvningen värms, smaka av med salt och peppar och när den blir lagom tjock drar man av kastrullen från plattan. Champinjonerna hälls i och allt blandas. Placera ungefär ½ dl stuvning på en pannkaka och antingen vik den som en halvmåne eller rulla ihop den lite snabbt. Placera pannkaksrullarna i en ugnsfast form, strö över osten och grädda i 10 minuter.




Rårörd vaniljsås

Till pajer hemma hos oss är det nästan alltid vaniljsås som gäller och här har jag hittat ett recept på bloggen Alla goda ting med en rårörd vaniljsås som blir väldigt god. Bäst blir den om man serverar den direkt, den kan lätt bli lite för rinnig om man låter den stå och vänta i kylen för länge. Här är det dubbelsats, det är lika bra att utgå från det då den var riktigt god.

4 dl vispgrädde
4 äggulor
4 msk strösocker
2 msk florsocker

Vispa grädden så den blir ordentligt fast och ställ åt sidan, vispa övriga ingredienser fluffigt i en annan bunke. Vänd ner den vispade grädden och blanda allting väl, låt såsen vila fem minuter i kylen innan den serveras.




Snabb knäckig rabarberpaj

En enkel snabblagad rabarberpaj med ett härligt täcke som blir lite åt det knäckiga hållet. Kombinationen av den lite syrliga rabarbern blir perfekt mot det knäckiga täcket. Receptet har jag fått från min mamma Anita

8 stjälkar rabarber
1 dl strösocker
2 tsk potatismjöl

2 dl mjöl
2 msk strösocker
2 msk sirap
100 gram smör

Sätt ugnen på 200°, rensa och skär rabarberna i cm långa bitar och lägg de i en smord ugnsfast form. Blanda socker och potatismjöl och strö över rabarberna. Smält smöret, rör ner mjöl. socker och sirap och bred den över rabarberna.

Grädda mitt i ugnen i 20 minuter.




Potatisrosor

Jag är ingen stor fantast av kokt potatis, men ibland passar maten vi serverar bäst med potatis, vad göra? Jag försöker hitta alternativa vägar att tillaga potatis för att få det lite mer spännande och godare. Detta recept kommer från Amyspieceofcake.

6 – 8 medelstora potatis av fast sort
6 stora muffinsformar (jag gjorde mina i en muffins plåt med 12 mindre muffinsformar)
1 – 2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
1 – 2 msk parmesanost (eller annan kryddstark ost)

Sätt ugnen på 190 – 200° och smörj muffinsformarna. Pressa vitlöken och blanda den med olivolja, salt och svartpeppar. Skala potatisen och skiva den i 1 mm tjocka skivor med mandolin eller matberedare – OBS! Skivorna får inte sköljas!
Varva potatisskivorna längs med formarnas väggar ända in till mitten så det blir ett rosmönster.
Pensla oljan på potatisrosrna och strö över lite riven ost på varje.

Lått de stå inne i 45 – 50 minuter (tills de känns mjuka vid stickprov), om de får för mycket färg lägger man över lite aluminiumfolie mot slutet.




Enkel pizzasallad

Salladen man ibland får på vissa pizzerior kan drypa av olja och antingen har den ingen smak eller så smakar den bara vinäger. Här är ett gott recept på hemmagjord pizzasallad som passar bra till många rätter

500 gram vitkål
1 tsk salt
2 msk olivolja
2 msk vitvinsvinäger
1 tsk grovmalen svartpeppar
Eventuellt strösocker (eller honung för att bryta smaken lite)

Finstrimla vitkålen och häll i en dunka, häll på saltet och rör om, låt bunken stå i minst 30 minuter (saltet suger åt sig den vätska som vitkålen lämnar).
Häll ut den vätska som finns i botten, krama ur vitkålen en gång till och blanda den sedan med olivolja, vitvinsvinäger och svartpeppar. Smaka av med antingen strösocker eller lite honung.

Pizzasalladen blir extra god om den får stå kallt några timmar innan den serveras.