Sockerkaka med jordgubbar

Detta är ett recept som jag har halvt kombinerat fram själv och halvt kommer det från en receptsamling. Grunden är en god saftig sockerkaka som jag har sett med både hackad choklad och annan fyllning, men jag ville testa den med sommarmogna jordgubbar istället.

3 ägg
2½ dl strösocker
75 gram smör
1 dl mjölk
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
3 dl jordgubbar
1 msk strösocker
1 msk potatismjöl

Sätt ugnen på 175°, smörj och bröa en sockerkaksform med ströbröd. Vispa ägg och strösocker fluffigt, smält smöret och häll ner det i äggblandningen tillsammans med mjölken. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner de i smeten och rör till en jämn smet.
Skär jordgubbarna i bitar och blanda med strösocker och potatismjöl i en bunke.

Häll en del av smeten i formen (min blev rätt fast så jag fick nästan sleva i den), strö över jordgubbar och täck sedan med resterande sockerkakssmet.

Grädda mitt i ugnen i 40 – 50 minuter, kontrollera med provstick för att få en perfekt bakad sockerkaka.




Jordgubb och kokos kladdkaka

Receptet har funnit en längre tid i min receptsamling, men jag har inte bakat den förrän nu. I det ursprungliga receptet ska det vara hallon, men då jag har en massa jordgubbar att ta hand om så ersatte jag hallonen med jordgubbar. Det blev en verklig hit och den kommer definitivt att bakas fler gånger här hos oss.

175 gram smör
2 dl strösocker
1 dl mjölk
2 dl vetemjöl
½ dl kokos
½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 gram jordgubbar

Sätt ugnen på 175°, smöra och bröa en springform med kokos. Smält smöret och blanda sedan ihop smör och socker i en bunke, vänd ner mjölken och rör till en smet. Sedan hälls vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i och sist vänds kokosen i. Rör till en jämn smet och häll den i formen, toppa med jordgubbarna och grädda i ugnen i cirka 30 minuter. Servera med vaniljsås eller glass.




Jordgubbssaft & sylt

Nu när fälten fylls av solmogna jordgubbar kan det vara bra att antingen åka på självplock eller passa på när butikerna sänker priserna. Saft har jag aldrig kokat och den blev riktigt god och hela lägenheten doftar av underbar jordgubbssaft, resterna blev det sen även jordgubbssylt.

1 kg jordgubbar
6 dl vatten
5 dl strösocker
saften från en ½ citron

Skölj och rensa jordgubbarna, häll de i en kastrull och slå på vattnet. Koka upp och låt sjuda i 10 minuter. Mosa bären med en gaffel eller potatisstöt när de kokar. Häll allt i en saftsil och låt det rinna av så mycket vätska som det går under 45 minuter. OBS Släng inte moset som blir kvar i silduken! Koka sedan upp saften och tillsätt strösocker och citronsaften, låt sjuda i 10 minuter samtidigt som du skummar av saften hela tiden.
Häll upp på väl rengjorda och varma flaskor, förslut genast och låt svalna.

Blanda moset från silduken med lika stor mängd syltsocker och koka upp i en kastrull. Låt koka i 2 minuter och häll sedan upp på väl rengjorde varma burkar.




Pannkakor extra frasiga

Pannkakor är en favorit här hemma, alla i familjen gillar det och vissa älskar det. Jag har alltid använt samma recept hittills i mitt liv, men tänkte man kan ju testa att variera. Detta recept från Per Morberg blir härligt frasiga och tunna med kolsyrat mineralvatten i. för att de ska hålla sig frasiga ska de placeras på galler och ätas direkt, placeras de i en hög förlorar de snabbt frasigheten.

2 ½ dl vetemjöl
½ tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg
½ dl mineralvatten

Blanda mjöl och salt i en skål, vispa i hälften av mjölken och vispa tills det är en slät pannkakssmet. Vispa i resten av mjölken och äggen. Låt svälla i 30 minuter, innan man startar steka pannkakorna vispar man i mineralvattnet. stek pannkakorna och placera de nygräddade pannkakorna på ett galler för att svalna något innan de serveras.




Morotskaka

Jag har haft detta receptet i flera månader nu utan att ha testat det, men idag när jag behövde något annat att tänka på en stund så blev det provbakning. Slutsats, gör dubbel sats så kakan får lite mer höjd, men ack så god den blev . Frostingen blev sådär lagom frisk och smakrik som man vill att den ska vara och de rivna morötterna i smeten gör underverk med smaken och konsistensen på den mjuka kakan.

2 ägg
2 dl strösocker
1 dl neutral olja (rapsolja)
3 dl fint rivna morötter
2 ½ dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker

Glasyr
200 gram färskost
50 gram smör
4 dl florsocker

Sätt ugnen på 175° (jag gjorde min i varmluftsugn så det blev 160° istället), vispa ägg och socker pösigt och smöra en form. Min form var 22×28 cm och kakan blev lite för låg, nästa omgång testar jag med dubbelsats och en form på 22×33 istället. Häll i oljan och morötterna och blanda sedan resten av de torra ingredienserna i en bunke. Häll i och vispa så de u har en jämn smet och häll i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i 30 minuter, eller tills provstickan blir torr vid test.

Vispa ihop ingredienserna till glasyren med en elvisp och bred på kakan, gör gärna ett mönster i glasyren.




Fransk maräng

Jag gjorde dessa maränger som dekoration till årets midsommartårta, men de går ju lika bra att ha till kaffet vilken dag i veckan som helst. En kallvispad maräng slänger man snabbt ihop och de sköter sig nästan helt själv i ugnen. Nu efter första omgången vet jag hur lång tid de tar att bli klara i ugnen med och slipper hålla på att kolla hur de ser ut var femte minut efter första 30 minuterna.

2 äggvitor
4 droppar citronsaft
1 dl strösocker

Sätt ugnen på 100° (helst varmluft), vispa äggvitor och citronsaft till hårt skum. Tillsätt sockret, lite i taget, under fortsatt vispning. Vispa smeten tills den blir blank och styv och alla sockerkristaller är bort.

Spritsa ut maränger på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i 30-60 minuter (tills marängerna känns lätta och släpper från pappret. Stäng av ugnsvärmen, låt luckan vara på glönt och låt plåten står kvar i eftervärmen i 60 minuter.