Vinbärsgelé

Gelé föredrar jag till vissa kötträtter så varför inte passa på när vi har röd vinbär att koka egen vinbärsgelé. Hittade receptet på ICAs hemsida och den var riktigt lätt att koka och det doftade underbart när den kokades. Provsmakning blir om ett par veckor när den har stelnat ordentligt.

1 liter röda vinbär
2 dl vatten
9 dl strösocker per liter avrunnen saft

Skölj av bären och lägg de i en kastrull (skaft med mera kan sitta kvar) och häll på vattnet. Krossa bären lite lätt och koka upp, låt koka i 10 minuter och fortsätt krossa vinbären lite då och då.

Häll allt i en silduk och låt det rinna av i en timma ner i en kastrull.

Mät mängden avrunnen saft och häll tillbaka den i kastrullen. Koka upp och låt saften koka några minuter innan sockret tillsätts under omrörning. Låt koka ytterligare 5 – 10 minuter utan omrörning, skumma av eventuellt skum.

Gör ett geléprov, droppa en droppe gelé på en kall tallrik, dra en sked genom och om droppen inte rinner ihop är gelén färdig kokad. Om den rinner ihop fortsätt koka en stund till och gör nytt geléprov.

Häll upp den varma gelén på små väl rengjorda varma burkar och sätt på locket direkt. Det kan ta någon dag innan gelén stelnar helt.




Makaronipudding med falukorv

En snabblagad rätt med det som barnen älskar kan även passa en lördag, perfekt när man har en massa annat på gång samtidigt och måste få till maten i all hast. Här har jag utgått från receptet på vanlig makaronipudding, men jag hade ingen bacon så det fick bli falukorv istället och det blev minst lika gott.ca

5 dl Gammaldags idealmakaroner
ca 400 gram falukorv
1 gul lök
3 ägg
3 dl mjölk
120 gram riven ost (1 liten påse)

Koka makaronerna lite kortare än anvisningen på paketet (jag körde på 7 minuter), under tiden som makaronerna kokar skala löken och hacka den och tärna falukorven. Sätt ugnen på 200° och stek falukorven och löken lite snabbt i en het panna för att få lite extra smak, blanda sedan makaroner, falukorv och lök i en ugnsfast form. Knäck äggen och häll på mjölken (går bara att ta 50/50 mjölk och grädde med) och vispa ihop en äggstanning, salta och krydda innan den hälls i formen. Strö osten över och gratinera i cirka 30 minuter, tills osten fått fin färg och äggstanningen har stelnat.




Källarfrallor

Jag fortsätter leta efter bröd att baka till familjen, bröd som alla i familjen gillar och väljer framför bröd från butiken. Dessa frallor hittade jag när jag satt och kollade Lindas bakskola efter andra recept och jag har nu provbakat de. Lätta att baka och de blev riktigt goda så de kommer att bakas fler gånger.

50 gram jäst
6 dl mjölk
2 tsk salt
3 msk rapsolja
15 – 16 dl vetemjöl

Värm mjölken så den blir fingervarm och smula ner jästen i en bunke, tillsätt mjölken och rör om tills jästen har lösts helt. Tillsätt salt, rapsolja och mjölet (lite i taget mot slutet) och blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda den ordentligt i några minuter och låt den sedan jäsa under bakduk i 45 minuter.

Dela degen i två bitar, rulla ut de till längder på ett mjölat bakbord och dela varje längd i 12 bitar med en degskrapa. Lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper och låt de jäsa under bakduk i 25 minuter.

Sätt ugnen på 250° och grädda frallorna mitt i ugnen i ca 10 minuter och låt de sedan svalna på ett galler.