Pressgurka

Detta underbara tillbehör som kan lyfta de simplaste rätterna till höjder de sällan skådat. Återigen en gammal glömd sak som mor- och farföräldrar gjorde men som numera ligger i skymundan. Jag hade rätt mycket gurkor i kylen och tänkte att jag var tvungen att använda de på något sätt innan de blir dåliga, receptet kommer från Per Morberg.

½ gurka
1 krm salt
1 dl vatten
1 msk 12 % ättika
2 msk strösocker
1 krm vitpeppar
2 msk persilja

Skiva gurkan tunt med en osthyvel, lägg de i en burk och strö över salt. Sätt en tyngd över (mortel eller liknande) och låt den stå i 30 minuter. Hacka persiljan fint och blanda resterande ingredienser i en skål. Häll av det vatten som har runnit ur gurkskivorna och häll istället på lagen. Låt den står kallt några timmar innan den serveras.




Banankaka med kaffe

Återigen bakas det banankaka hos oss, andelen bananer som barnen äter varierar väldigt vecka från vecka och idag fanns det en del lätt övermogna bananer som skulle tas om hand. Frysen är redan full med infrysta bananer och andra frukter till höstens smoothies så det fick bli en kaka istället. Det här blir den fjärde versionen av banankaka som jag testar, denna gången kommer receptet från bloggen Baktokig.

150 gram smör rumstempererat
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
4 mogna bananer
½ dl starkt kallt kaffe

Sätt ugnen på 175°, smöra och bröa en sockerkaksform på 1 ½ – 2 liter. Vispa smöret med strösocker och vaniljsocker, knäck ner ett ägg i taget. Fortsätt sedan vispa ett tag så det blir lite fluffigt. Blanda mjöl, bikarbonat och bakpulver i en annan bunke och sikta i det i smeten, mosa bananerna och häll i de tillsammans med kaffet. Vispa så det blir en jämn smet, den blir lite fast så det är lättare att sleva ur den än att hälla den i formen.

Grädda i nedre delen av ugnen i 40 – 45 minuter, kolla med en provsticka, den ska vara lite geggig i mitten när den är klar.




Kanelbullar extra lyxiga

Jag har en längre tid funderat på hur man ska göra kanelbullarna ännu bättre, ännu mjukar och ännu godare. Jag kollar rätt mycket på olika matlagningsprogram och stundtals har det pratats om ett bagerimjöl som kallas Manitoba cream. Alla som har testat det mjölet har lovordat det. Nu föll det sig in att jag hade ett paket jäst i kylen som hade kort datum och jag råkade springa på denna mjölsort i den lokala Stora Coop butiken så jag kände att jag var tvungen att testa. Jag gjorde två ändringar i mitt vanliga bullrecept och resultatet blev så mycket bättre. Jag använde Manitoba cream mjöl och istället för att smälta smöret använde jag rumstempererat smör direkt i bunken.

150 gram smör
5 dl mjölk
50 gram jäst (för söta degar)
1 dl strösocker
½ tsk salt
1 ½ tsk kardemumma
ca 14 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke och värm mjölken så den blir fingervarm. Häll i den och låt jästen lösas helt innan smör, salt, socker och kardemumma hälls i, allt medans maskinen arbetar. Häll i mjölet, lite i taget, tills degen precis släpper från bunken. Arbeta degen ordentligt med maskinen, minst 5 minuter på hög fart för att utnyttja den extra jäskraften hos mjölet. Låt degen jäsa under bakduk eller plastfolie i 30 minuter.

Dela degen i fyra delar, kavla ut varje del, smöra, strö kanel och socker över och gör den sortens bullar du brukar, här blir det oftast knutar då de är lätta för barnen att hjälpa till med.

Placera bullarna på plåtar med bakplåtspapper och låt de jäsa i ytterligare 40 minuter, sätt ugnen på 225° varmluft. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö på pärlsocker och mandelspån och grädda de i 6 – 8 minuter.




Äppelris

Ett klassiskt mellanmål jag i veckan såg skymta förbi på antingen Instagram eller Facebook. När jag var yngre hade vi äppelris som mellanmål/kvällsmat och jag var bara tvungen att provlaga denna svenska klassiker. Jag hoppas barnen i familjen gillar det lika mycket som jag gör för det är en perfekt sak att ha i kylen och bara plocka fram där man med hjälp av lite sötare äpplen kan strunta i att sockra. Receptet hade jag liggandes sedan innan, möjligen nerskrivet från mina föräldrar.

3 dl grötris
6 dl vatten
1 tsk salt
fem normalstora äpplen av valfri sort
1 kanelstång
Socker vid behov

Mät upp vatten, ris och salt i en kastrull (gärna med tjock botten), låt det koka upp och sänk sedan värmen på plattan så grötriset får småkoka i 10 minuter. Skala och skär äpplena i mindre bitar under tiden, häll i äpplen och eventuellt socker och rör om. Låt småkoka i ytterligare 30 minuter, spä med vatten om den blir för tjock under tiden den kokar. Serveras antingen varm direkt eller kall med mjölk och kanel.




Tigerkaka

Ytterligare en version av sockerkaka, jag tycker det är kul att testa nya recept och just detta kommer från Fredriks fika och ska vara en saftig tigerkaka. Tigerkakan är ju en underbar korsning av vanlig sockerkaka och chokladkaka, denna är lite extra lyxig då man har grädde i den istället för mjölk. Smeten blir rätt tung och man måste sleva upp den i formen, den går inte att hälla i formen.

200 gram rumsvarmt smör
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
3 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl grädde

Chokladsmeten
2 msk kakao
2 msk starkt kaffe

Sätt ugnen på 175°, smöra och bröa en sockerkaksform på cirka 1 ½ – 2 liter. Vispa smör, strösocker och vaniljsocker riktigt pösigt. Tillsätt äggen ett i taget under vispning. Blanda mjöl och bakpulver i en skål och sikta ner det i smeten tillsammans med grädden, rör till en jämn smet. Häll över hälften i en skäl och blanda i kakao och kaffe,
Häll i den ljusa smeten i botten och den chokladsmeten över, dra sedan ett par varv med en gaffel för att få en marmoreringseffekt.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 40 – 50 minuter, känn med en sticka så den är färdig. Låt kakan stå i formen och vila i 10 minuter innan den stjälps upp på ett fat för att svalna helt.




Lindas trosakakor

Jag har nu under ett par veckor börjat leta efter lätta recept på bröd som ger bra resultat, jag har en del till att prova, men dessa blev omtyckta direkt av hela familjen. Receptet kommer från Lindas bakskola och kallas Trosakakor för att hon har en stuga i trakterna av trosa.

50 gram jäst
6 dl mjölk
75 gram smör
2 tsk salt
¾ dl ljus sirap
7 dl rågsikt
cirka 7 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke, smält smöret och värm mjölken tills den blir fingervarm. Häll mjölken i bunken och rör om tills jästen har lösts upp. Tillsätt smör, salt, sirap, rågsikt och till sist vetemjöl (lite i taget). Blanda ihop till en smidig deg och knåda den kraftigt några minuter innan den får jäsa i 1 timme under bakduk.

Ta upp degen på ett bakbord, dela den i 8 bitar och kavla ut varje bit till en rundel (18 – 19 cm i diameter), strö över lite mjöl och nagga med en gaffel. Låt de jäsa under bakduk i 30 minuter, sätt ugnen på 250° och grädda bröden mitt i ugnen i 8 – 10 minuter, låt de svalna på galler under bakduk.