Kanelbullar på surdeg

Jag gillar att bara kanelbullar, men ibland vill jag testa lite nya knep eller nya degar, så denna gången fick det bli kanelbullar på surdegsgrund. Längre jästider, men i övrigt blir det lika bra om inte bättre bullar på surdeg än på jäst. Jag testade att välja bort jäst helt när jag provbakade denna, men degen behöver nog kombinationen av jäst och surdeg för att riktigt komma igång så de bullarna blev lite mindre denna gången, men så goda de blev. Receptet kommer från köket.se

500 gram mjölk
1100 gram vetemjöl special
200 gram socker
200 gram smör (rumstempererat)
30 gram jäst
20 gram malen kardemumma
10 gram salt
50 gram ljus surdeg

Häll alla ingredienserna i en bunke, arbeta degen på låg hastighet i 3 minuter, öka sedan hastigheten och kör degen i 7 minuter till. Kavla ut degen till en rektangel, bred på smör på halva degen, strö över kanel och sedan strösocker innan degen viks långsida mot långsida. Skär remsor cirka 1 – 1 ½ cm breda och snurra ihop remsan till en knut. Vira remsan runt pek- och långfinger och förslut sedan knuten genom att trycka in änden mitt under.

Låt bullarna jäsa på plåt med bakplåtspapper under bakduk i 2 timmar.

Sätt ugnen på 220°, pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Sänk värmen till 200° och grädda bullarna i 15 minuter (tills de blir gyllenbruna)




Surdegsbröd

Nästa steg i bakning har lett mig till att testa baka med surdeg istället för jäst, resultatet har varierat men det blir bättre och bättre. Denna limpa kommer jag att baka fler gånger, men då blanda i lite kryddning i och dekorera med fröer och nötter för att få ett mer tilltalande bröd. Smaken sitter där, men den kan nog skruvas upp lite till. Grundreceptet kommer från Allt om mat.

2 + 2 msk vetemjöl
2 + 2 msk vatten
2 + 2 msk grundsurdeg

Fördeg enligt ovan
3 dl ljummet vatten
7 dl vetemjöl special
1 tsk salt

Blanda 2 msk vatten, 2 msk vetemjöl och 2 msk grundsurdeg i en skål. Täck med plast och låt stå ca 12 timmar. Tillsätt samma mängd vatten, vetemjöl och surdegsgrund, täck med plast och låt stå i ytterligare 12 timmar.

Blanda fördegen med vatten i en degbunke, tillsätt mjöl lite i taget och spara 1 ½ – 2 dl till utbakningen. Arbeta degen hela tiden så den blir slät och lite seg. (degen ska vara lös)- Täck med plast och låt jäsa i rumstemperatur i 3 timmar. Efter jäsningen blandas saltet i degen, om degen inte jäst ordenligt kan man blanda i 5 – 10 gram jäst och låta degen jäsa en stund till.

Stjälp upp den jästa degen på ett väl mjölat bakbord. Knåda inte degen utan dra och vik in kanterna runt om flera gånger. Tillsätt mer mjöl om det är klibbigt. Degen ska kännas pösig och lite seg, forma ett bröd och lägg i en avlång brödform med bakplåtspapper i. Täck med bakduk eller folie och låt den jäsa i en timme.

Sätt ugnen på 250°, gör några snitt på det jästa brödets ovansida. Ställ i nedre delen av ugnen och släng in några isbitar i botten. Stäng ugnsluckan snabbt. Grädda i 15 minuter och sänk därefter till 200° och grädda ytterligare 15 – 20 minuter. Tag upp brödet ur formen och låt svalna på galler