Gammaldags kardemummakaka

En härligt väldoftande kaka som är oerhört lätt att baka och som blir underbart god, bakad på ingredienser som finns hemma för det mesta. Det blir en lite livräddare vid en gäst man inte planerat för och vill bjuda på hembakat fikabröd. Doften som sprider sig i huset när den bakas som blandas av doften av nybryggt kaffe kan få vilken gäst som helst att känna sig speciell. Receptet kommer från en av mina stora inspirationskällor – Lindas bakskola.

100 gram smör
3 dl strösocker
2 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
1 ägg
2 – 3 tsk kardemumma
2 ½ dl filmjölk (mjölk fungerar med, men det bli inte lika saftig som med filmjölk)

Sätt ugnen på 175°, smält smöret och låt det svalna lite. Smöra och bröa en springform på 23 – 24 cm i diameter. Rör ihop det smälta smöret och strösockret i en bunke. Blanda bakpulver och vetemjöl i en bunke och häll i det tillsammans med de övriga ingredienserna. Blanda allt till en jämn smet och häll den i formen, strö över pärlsocker och grädda kakan längst ner i ugnen i cirka 45 minuter. Låt den svalna något i formen först innan den plockas bort.




Picklad rödlök

Ett underbart tillbehör som har den underbara förmågan att lyfta de flesta rätter till nya höjder och den är dessutom väldigt enkel att göra. Endast 4 ingredienser och minimalt med arbete och du har egengjord picklad rödlök – perfekt till sommarens grillstunder eller höstens grytor. Favoriten hemma hos oss är att ha den till grillat av alla de olika slag, receptet kommer från Mitt kök.

1 dl ättika 12 %
2 dl strösocker
3 dl vatten
2 rödlökar

Blanda ättika, vatten och strösocker och rör till sockret har lösts upp. Det är lättare om man kokar upp lagen och rör samtidigt. Låt den svalna under tiden som du skalar och skivar rödlöken fint. Lägg i en ren burk och häll på lagen, låt den dra till sig minst 1 timme innan den serveras.