Äppelpaj med mandelmassa och kokos

När det kommer till efterrättspajer brukar det för oss alltid bli en smulpaj, men idag tänkte jag testa på något nytt. Testa göra en paj som jag aldrig har gjort innan och när jag satt och letade recept hittade jag en massa olika varianter på äpplepaj som vi skulle göra idag. Till slut blev det denna som jag hittade på Allas hemsida.

Pajdeg
100 gram kallt smör
3 msk strösocker
3¼ – 3½ dl vetemjöl
1 litet ägg

Fyllning
100 gram smör
200 gram mandelmassa
1 dl kokosflingor
1 msk strösocker
1 msk vetemjöl
1 ägg
2 – 3 äpplen

Skär smöret i kuber och blanda snabbt med socker och mjöl, tillsätt ägget och blanda tills en degboll bildas. Kavla eller tryck ut degen i en låg ugnsfast form (cirka 24 cm i diameter), nagga pajskalet och låt det stå i kylen i minst 30 minuter.

Sätt ugnen på 175°, smält smöret och blanda sedan med riven mandelmassa, kokos, socker och mjöl. Vispa till en slät smet, knäck i ägget och vispa till en jämn smet.

Häll fyllningen i pajskalet, kärna ur äpplena och skär i klyftor, fördela dem i ett fint mönster på fyllningen.

Grädda mitt i ugnen i 25 – 30 minuter och servera med vaniljglass eller vaniljsås




Ugnsbakade rotfrukter

Detta är ett perfekt recept att ha liggandes till middagar, speciellt om man serverar kött eller fågel. Man kan blanda och lägga till lite av varje men basen är potatis, rödbetor, rotselleri och kålrot. Idag hade jag även i morötter och sedan plockade jag den sista dillen och rosmarinen i landet och strödde över för att få lite mer smak i det hela.

4 normalstora potatis av fast sort
3 morötter
½ rotseller
½ kålrot
3 – 4 rödbetor

Rosmarin
Dill
Salt
Peppar

Sätt ugnen på 250°, smörj in en ugnsfast form och häll lite olivolja i botten. Skala de rotfrukter som behöver skalas och hacka sedan allt till lagom stora kuber. Hacka rosmarin och dill och strö över med salt och peppar och blanda sedan runt allt med fingrarna.
Sätt in formen i ugnen, efter 20 minuter ska man rör om för att det inte ska fastna i formen och efter totalt 40 minuter är denna underbara potatisrätt färdig att servera.