Äppelpaj med mandelmassa och kokos

När det kommer till efterrättspajer brukar det för oss alltid bli en smulpaj, men idag tänkte jag testa på något nytt. Testa göra en paj som jag aldrig har gjort innan och när jag satt och letade recept hittade jag en massa olika varianter på äpplepaj som vi skulle göra idag. Till slut blev det denna som jag hittade på Allas hemsida.

Pajdeg
100 gram kallt smör
3 msk strösocker
3¼ – 3½ dl vetemjöl
1 litet ägg

Fyllning
100 gram smör
200 gram mandelmassa
1 dl kokosflingor
1 msk strösocker
1 msk vetemjöl
1 ägg
2 – 3 äpplen

Skär smöret i kuber och blanda snabbt med socker och mjöl, tillsätt ägget och blanda tills en degboll bildas. Kavla eller tryck ut degen i en låg ugnsfast form (cirka 24 cm i diameter), nagga pajskalet och låt det stå i kylen i minst 30 minuter.

Sätt ugnen på 175°, smält smöret och blanda sedan med riven mandelmassa, kokos, socker och mjöl. Vispa till en slät smet, knäck i ägget och vispa till en jämn smet.

Häll fyllningen i pajskalet, kärna ur äpplena och skär i klyftor, fördela dem i ett fint mönster på fyllningen.

Grädda mitt i ugnen i 25 – 30 minuter och servera med vaniljglass eller vaniljsås




Ugnsbakade rotfrukter

Detta är ett perfekt recept att ha liggandes till middagar, speciellt om man serverar kött eller fågel. Man kan blanda och lägga till lite av varje men basen är potatis, rödbetor, rotselleri och kålrot. Idag hade jag även i morötter och sedan plockade jag den sista dillen och rosmarinen i landet och strödde över för att få lite mer smak i det hela.

4 normalstora potatis av fast sort
3 morötter
½ rotseller
½ kålrot
3 – 4 rödbetor

Rosmarin
Dill
Salt
Peppar

Sätt ugnen på 250°, smörj in en ugnsfast form och häll lite olivolja i botten. Skala de rotfrukter som behöver skalas och hacka sedan allt till lagom stora kuber. Hacka rosmarin och dill och strö över med salt och peppar och blanda sedan runt allt med fingrarna.
Sätt in formen i ugnen, efter 20 minuter ska man rör om för att det inte ska fastna i formen och efter totalt 40 minuter är denna underbara potatisrätt färdig att servera.




Rågbullar

Jag försöker mer och mer baka eget bröd och testar för tillfället massa olika recept, vissa blir bra vissa mindre bra. Detta receptet hittade jag i gruppen Kakburken på Facebook där Carina Larsson har postat massvis med recept på bröd. Då detta blev så underbart gott kommer jag att testa fler av hennes verk framöver.

10 dl mjölk
50 gram jäst
2 tsk salt
2 msk honung
650 gram rågsikt
650 gram vetemjöl
Lite fänkål, anis eller oregano att smaksätta brödet med.

Lös upp jästen i vätskan och häll sedan i resten av ingredienserna. Rör ihop till en smidig deg och jäs i minst 2 timmar.
Sätt ugnen på 200° (varmluft), tippa upp degen och gör 16 – 20 bullar som gräddas i cirka 12 minuter.




Gammaldags kardemummakaka

En härligt väldoftande kaka som är oerhört lätt att baka och som blir underbart god, bakad på ingredienser som finns hemma för det mesta. Det blir en lite livräddare vid en gäst man inte planerat för och vill bjuda på hembakat fikabröd. Doften som sprider sig i huset när den bakas som blandas av doften av nybryggt kaffe kan få vilken gäst som helst att känna sig speciell. Receptet kommer från en av mina stora inspirationskällor – Lindas bakskola.

100 gram smör
3 dl strösocker
2 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
1 ägg
2 – 3 tsk kardemumma
2 ½ dl filmjölk (mjölk fungerar med, men det bli inte lika saftig som med filmjölk)

Sätt ugnen på 175°, smält smöret och låt det svalna lite. Smöra och bröa en springform på 23 – 24 cm i diameter. Rör ihop det smälta smöret och strösockret i en bunke. Blanda bakpulver och vetemjöl i en bunke och häll i det tillsammans med de övriga ingredienserna. Blanda allt till en jämn smet och häll den i formen, strö över pärlsocker och grädda kakan längst ner i ugnen i cirka 45 minuter. Låt den svalna något i formen först innan den plockas bort.




Picklad rödlök

Ett underbart tillbehör som har den underbara förmågan att lyfta de flesta rätter till nya höjder och den är dessutom väldigt enkel att göra. Endast 4 ingredienser och minimalt med arbete och du har egengjord picklad rödlök – perfekt till sommarens grillstunder eller höstens grytor. Favoriten hemma hos oss är att ha den till grillat av alla de olika slag, receptet kommer från Mitt kök.

1 dl ättika 12 %
2 dl strösocker
3 dl vatten
2 rödlökar

Blanda ättika, vatten och strösocker och rör till sockret har lösts upp. Det är lättare om man kokar upp lagen och rör samtidigt. Låt den svalna under tiden som du skalar och skivar rödlöken fint. Lägg i en ren burk och häll på lagen, låt den dra till sig minst 1 timme innan den serveras.




Nötklickar

Min mormor hade alltid småkakor till fikat när man kom dit och dessa var en av mina favoriter när vi var på besök hos henne. Jag har vi tre tillfällen försökt baka de, de två första gångerna flöt de ut till flarn, smaken var rätt men det blev ju inga toppar. detta berodde på att jag hade ingen mandelkvarn utan jag hackade nötterna i en mixer istället. Nu till tredje försöket lånade jag en kvarn och vilken skillnad det blev. Receptet kommer från den kakbok som borde finnas i varje hem – Sju sorters kakor.

200 gram hasselnötter
2 dl strösocker
1 msk potatismjöl
2 ägg

Sätt ugnen på 200°, mal nötterna i en mandelkvarn och häll i en bunke, tillsätt socker, potatismjöl samt ägg och rör ihop till en jämn smet. Klicka ut toppiga kakor på en plåt med bakplåtspapper och tryck ner en nöt längst upp på toppen.

Grädda mitt i ugnen i cirka 8 minuter, lossa kakorna från plåtpappret innan de har svalnat.