Surdegsbröd, enkelt

Jag har gjort ett nytt försök att baka surdegsbröd och denna gången tog jag en genväg genom att köpa surdegsgrund i butiken, så detta receptet kommer från baksidan på surdegspaketet från Kronjäst. Detta bröd behövde ingen extrem jäsningstid och blev riktigt gott, ganska kompakt och litet trots att jag jäste det lite längre innan det skulle in i ugnen. Jag bakade de i mina brödformar för att försöka få de att bli höga istället för att flyta ut.

1 påse Surdeg fullkornsvete (150 gram)
½ paket jäst för matbröd
5 dl kallt vatten
12 ½ dl vetemjöl special
2 ½ tsk salt
1 msk olivolja

Rör ihop jäst, surdeg och vatten, tillsätt alla ingredienser utom saltet. Knåda till en elastisk och smidig deg, cirka 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand. Häll i saltet mot slutet. Degen får vara lös, men inte kladdig. Forma degen jämn och fin och låt jäsa till dubbel storlek i bunken med plastfolie över (minst 2 timmar)

Häll upp degen på et bakbord, arbeta degen så lite som möjligt. Dela degen i 2 – 3 delar om du gör limpor eller 4 om du gör baguetter. Forma bitarna varsamt och placera de på en plåt och täck med bakduk, jäs i cirka 1 timme.

Sätt ugnen på 260°, snitta bröden med en vass kniv precis innan de ska gräddas så de får ett fint mönster. Sänk värmen till 220° och grädda mitt i ugnen tills bröden fått fin färg (20 – 30 minuter).

Låt svalna på galler




Kanelbullar, kalljästa

Detta är min ultimata version av kanelbullar, bullarna blir lagom mjuka och smakar härligt och det är en av ingredienserna och två av momenten som gör att dessa blir extra bra. Istället för vanligt vetemjöl eller vetemjöl special använder jag bagerimjöl, Manitoba cream från Ramlösa kvarn sedan är de kalljästa under längre tid och smöret är rumstempererat istället för smält. Som en extra bonus jäser de upp ordentligt och det blir riktigt stora fina mjuka kanelbullar av detta receptet,

150 gram rumsvarmt smör
5 dl kylskåpskall mjölk
50 gram jäst
1 dl strösocker
½ tsk salt
2 tsk kardemumma
cirka 14 dl Manitoba cream vetemjöl

Smula jästen i en bunke och häll på mjölken, rör om tills jästen har lösts upp. Dela smöret i mindre kuber och häll i det tillsammans med salt, strösocker och kardemumma, låt maskinen arbeta hela tiden du häller på mjölet (lite i taget). När degen precis släpper från bunken är det rätt mängd mjöl, fortsätt arbeta degen i maskinen i 5 – 10 minuter. Plasta bunken och låt degen jäsa till dubbel storlek.

Dela degen i fyra delar, kavla ut varje del och bred på smör för att sedan strö över kanel och socker i lagom mängd. Gör den sortens bullar du brukar göra, här gör vi oftast knutar som de på bilden.

Placera bullarna på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i 40 minuter.

Sätt ugnen på 225° (varmluft), pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda två plåtar åt gången i 6 – 8 minuter