Sockerkaka med kardemumma

Vi hade inget till kvällsfikat tinat så det blev att kolla lite i de recept som finns sparade som ska testas och då hittade jag detta. Sockerkaka med kardemumma, enkelt recept som barnen hjälpte till med och resultatet blev riktigt bra. Tyckte inte den blev så hög som jag hade hoppats på så det får bli dubbel sats nästa gång. Receptet kommer från Allt om mat.

75 gram smör
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 ½ tsk kardemumma
3 ägg
2 dl strösocker
1 ½ dl mjölk

Sätt ugnen på 175°, smöra och bröa en sockerkaksform, smält smöret och sätt det och sidan och blanda vetemjöl, bakpulver och kardemumma i en bunke. Vispa ägg och socker fluffigt med elvisp i en annan bunke, sikta ner mjölblandningen och sist hälls smör och mjölk i smeten, Vispa försiktigt ihop till en jämn smet och häll i den i formen.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter, prova med en provstick. Låt formen svalna cirka 10 minuter innan den vänds och sockerkakan kan placeras på ett galler för att svalna.




Morotsfrallor

Det här är ett recept jag har haft liggande rätt länge och nästan glömt bort det, men idag när jag handlade såg jag att butiken hade fina morötter som vi hade till middagen och det blev lite kvar. Vill ju inte slänga det och kom på att jag hade sparat receptet. Receptet kommer från Lindas bakskola, en av mina större inspirationskällor till mitt bakande.

25 gram jäst
5 dl vatten, fingervarmt
2 msk rapsolja
2 tsk salt
1 – 2 morötter
5 dl rågsikt
cirka 7 dl vetemjöl

Garnering
1 ägg
Sesamfrö (jag hade inte sesamfrö hemma utan det blev vallmofrö istället)

Skala och riv morötterna fint, smula jästen i en bunke, häll på vattnet och rör tills jästen har lösts upp. Tillsätt olja, salt, morötter och rågsikt. Rör om och tillsätt sedan vetemjölet, lite i taget och knåda allt till en smidig deg. Knåda degen kraftigt i maskinen i några minuter och låt sedan jäsa under bakduk i cirka 1 timma.

Rulla 16 runda bollar av degen och lägg de på en plåt med bakplåtspapper. Låt de jäsa under bakduk i cirka 30 minuter, sätt på ugnen på 250° efter 20 minuter.

Vispa ett ägg och pensla på frallorna och strö över sesamfrön. Grädda mitt i ugnen i 12 – 13 minuter och låt de sedan svalna på plåten




Surdegsbröd, enkelt

Jag har gjort ett nytt försök att baka surdegsbröd och denna gången tog jag en genväg genom att köpa surdegsgrund i butiken, så detta receptet kommer från baksidan på surdegspaketet från Kronjäst. Detta bröd behövde ingen extrem jäsningstid och blev riktigt gott, ganska kompakt och litet trots att jag jäste det lite längre innan det skulle in i ugnen. Jag bakade de i mina brödformar för att försöka få de att bli höga istället för att flyta ut.

1 påse Surdeg fullkornsvete (150 gram)
½ paket jäst för matbröd
5 dl kallt vatten
12 ½ dl vetemjöl special
2 ½ tsk salt
1 msk olivolja

Rör ihop jäst, surdeg och vatten, tillsätt alla ingredienser utom saltet. Knåda till en elastisk och smidig deg, cirka 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand. Häll i saltet mot slutet. Degen får vara lös, men inte kladdig. Forma degen jämn och fin och låt jäsa till dubbel storlek i bunken med plastfolie över (minst 2 timmar)

Häll upp degen på et bakbord, arbeta degen så lite som möjligt. Dela degen i 2 – 3 delar om du gör limpor eller 4 om du gör baguetter. Forma bitarna varsamt och placera de på en plåt och täck med bakduk, jäs i cirka 1 timme.

Sätt ugnen på 260°, snitta bröden med en vass kniv precis innan de ska gräddas så de får ett fint mönster. Sänk värmen till 220° och grädda mitt i ugnen tills bröden fått fin färg (20 – 30 minuter).

Låt svalna på galler




Kanelbullar, kalljästa

Detta är min ultimata version av kanelbullar, bullarna blir lagom mjuka och smakar härligt och det är en av ingredienserna och två av momenten som gör att dessa blir extra bra. Istället för vanligt vetemjöl eller vetemjöl special använder jag bagerimjöl, Manitoba cream från Ramlösa kvarn sedan är de kalljästa under längre tid och smöret är rumstempererat istället för smält. Som en extra bonus jäser de upp ordentligt och det blir riktigt stora fina mjuka kanelbullar av detta receptet,

150 gram rumsvarmt smör
5 dl kylskåpskall mjölk
50 gram jäst
1 dl strösocker
½ tsk salt
2 tsk kardemumma
cirka 14 dl Manitoba cream vetemjöl

Smula jästen i en bunke och häll på mjölken, rör om tills jästen har lösts upp. Dela smöret i mindre kuber och häll i det tillsammans med salt, strösocker och kardemumma, låt maskinen arbeta hela tiden du häller på mjölet (lite i taget). När degen precis släpper från bunken är det rätt mängd mjöl, fortsätt arbeta degen i maskinen i 5 – 10 minuter. Plasta bunken och låt degen jäsa till dubbel storlek.

Dela degen i fyra delar, kavla ut varje del och bred på smör för att sedan strö över kanel och socker i lagom mängd. Gör den sortens bullar du brukar göra, här gör vi oftast knutar som de på bilden.

Placera bullarna på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i 40 minuter.

Sätt ugnen på 225° (varmluft), pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda två plåtar åt gången i 6 – 8 minuter




Kanelbullar, finska

Kärt barn har många namn då dessa bullar även kallas vegabullar och örfilar. På finska heter de Korvpuusti och det betyder slag i ansiktet, kanske efter utseendet på bullarna. Degen i sig är en helt ordinär bulldeg som bakas på vetemjöl special, jag valde att byta ut den mot mitt standardmjöl när jag bakar bullar – Ramlösakvarns Manitoba cream, i övrigt helt enligt receptet som jag hittade via Facebookgruppen KAKBURKEN och är postat på Zeinas kitchen.

150 gram rumsvarmt smör
5 dl ljummet mjölk (37°)
50 gram jäst
1 dl strösocker
½ tsk salt
2 tsk stötta kardemummakärnor
14 – 16 dl vetemjöl special (jag bytte till Manitoba cream mjöl)

100 gram smör
1 msk kanel
1 dl strösocker

Smula jästen i en bunke, häll över mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt smöret i bitar, socker, salt, kardemumma och mjölet, lite i taget. Degen ska bli smidig och lättarbetad, hellre lite kladdig än för kompakt. Arbeta degen kraftigt i 5 – 10 minuter och täck sedan bunken med plast och låt degen jäsa i 30 minuter.

Sätt fram smöret så det får rumstemperatur och blanda kanel och socker

Häll upp degen på ett mjölat bakbord, dela degen i lagom stora bitar och kavla ut en del till en rektangulär platta. Bred på smör och strö över kanelsocker ovanpå. Rulla ihop till en rulle- OBS Rulla den hårt! – och skär ut trekanter i rullen. Ställ trekanterna på bakbordet med spetsen uppåt och tryck ner spetsen ordentligt med fingret. Flytta över bullarna till en plåt med bakplåtspapper, täck med bakduk och jäs i 45 minuter.

Värm ugnen till 225°, pensla bullarna med uppvispat ägg och strö pärlsocker över. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8 – 10 minuter och låt de svalna under bakduk.




Äppelmos, enkelt

Jag fick tips på Instagram häromdagen på hur man enkelt kokar äppelmos som jag bara var tvungen att prova. Med en ingrediens, vad kan gå fel? 😉 Receptet kommer från L-thy på Instagram och jag som försöker minska våra barns sockerintag hoppar på direkt. Moset kokade jag på fina svenska äpplen av sorten rubinstar som är ett äpple som har en fin balans mellan sötma och syrlighet.

5 äpplen
Vatten

Skala, kärna ut och klyfta äpplena i mindre bitar. Lägg de i en kastrull, fyll på med vatten och låt de koka till äpplena är mjuka. Häll av vattnet och mosa eventuella bitar. Häll upp på väl rengjorda och steriliserade glasburkar.