Ambrosiakaka

En gammal klassiker som inte är allt för vanlig numera, men en klassiker är ju alltid trevligt att baka. Grunden är en rätt fast sockerkaksbotten som täcks med en glasyr gjord på apelsinsaft och florsocker och garneras med syltade apelsinskal. Receptet kommer från tidningen Hembakat och resultatet blev riktigt bra, den kommer att tas med till mina kollegor på min nuvarande praktikplats.

150 gram smör
3 ägg
2 ½ dl strösocker
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

3 dl florsocker
2 – 3 msk apelsinsaft
Syltade apelsinskal

Sätt ugnen på 175°, smält smöret och låt det svalna lite. Spänn fast ett bakplåtspapper över botten i en rund springform (22 – 24 cm i diameter), smöra och bröa papper och kanter.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt, blanda mjöl och bakpulver och vänd ner i smeten tillsammans med smöret. Rör till en jämn smet.
Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 35 – 40 minuter.

Låt kakan svalna något innan du stjälper upp den på galler och låter den kallan helt under bakduk. Blanda florsocker och apelsinsaft till en slät glasyr som breds över kakan. Strö över de syltade apelsinskalen och låt glasyren stelna innan kakan serveras




Kladdig kladdkaka

För att fira arbetsterapeuternas dag imorgon beställde min fru kladdkaka att ta med till jobbet och bjuda sina kollegor på. Jag satt och letade runt efter recept på kladdkaka i långpanna men fastnade för detta och gjorde dubbelsats istället till hennes kollegor. Receptet kommer från Arla.

150 gram smör
3 ägg
3 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
½ msk vaniljsocker
2 krm salt

Sätt ugnen på 175°, smöra och bröa en springform på cirka 23 cm i diameter, smält smöret och rör ihop ägg och strösocker i en bunke. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten tillsammans med smöret. Häll smeten i formen och gädda mitt i ugnen i 12 – 14 minuter tills kakan är torr på ytan men fortfarande känns lite lös i mitten.




Kycklingschnitzel Cordon Bleu

Helgerna för oss är oftast hela familjen hemma och det innebär att både lördagens och söndagens middag blir lite mer, lite finare, lite bättre. Planeringen idag var något med kyckling, men vad hade vi inte bestämt. Efter en snabb koll i kylskåpet blev det panerade kycklingfiléer med ost och skinka i mitten.

4 kycklingfiléer
8 bitar lagrad ost
8 bitar påläggsskinka
2 ägg

Skär filéerna på tvären nästan helt igenom, vik upp som en fjäril och lägg först två bitar ost, sedan 2 bitar skinka och vik ihop filen igen. Vänd filén i mjöl först, se till så hela filén blir täckt och vänd den sedan i uppvispat ägg. Lägg den på ett fat med ströbröd och vänd den ett par gånger så den blir ordentligt panerad.

Stek på medelvärme i 10.-15 minuter tills paneringen fått bra färg, tillagas färdigt i ugn på 175° tills den är klar (15-20 minuter beroende på tjocklek)

Då receptet är en schnitzel ska den ju bankas ut efter den har delats, men då jag finner att det blir ofta lite torrt kött då valde jag att inte banka ut och istället steka filéerna längre både i panna och ugn än vas som är vanligt.




Kummin/Sesam bröd

Detta bröd är barnens favorit på förskolan, vi har sådan tur att den förskola vi har våra barn i har en egen kock som lagar all mat från grunden och bakar med jämna mellanrum underbara bröd till frukost och mellanmål. Resultatet blev ett gott, lätt och smakrikt bröd som jag kommer att fortsätta baka framöver. Kocken på förskolan heter Stefan Petersson och här visar han lite av sina alster.

50 gram jäst
6 dl kallt vatten
3 dl havregryn
½ msk kummin
1 dl rapsolja
1 dl sirap
4 dl vetemjöl
500 gram Manitoba cream
2 tsk salt

Blanda jäst och vatten tills jästen är upplöst, tillsätt havregryn och kummin och låt det svälla i 10 minuter. Tillsätt olja, sirap och mjöl och kör i maskinen i 5 minuter. Tillsätt saltet och kör i ytterligare 8 minuter.

Låt degen jäsa under bakduk till nästan dubbel storlek, pensla brödformarna med smör och strö i lite sesamfrö (behöver inte täcka formen). Ta upp och forma degen till två limpor på ett mjölat bakbord och lägg de i formarna. Låt jäsa i rumstemperatur i 30 – 45 minuter.

Sätt ugnen på 200° varmluft och grädda de i cirka 22 minuter.




Smarrig äppelkaka

Äppelskörden är stor i år och jag kände att en god äppelpaj till kvällsfikat denna fredag vore gott, satt och kollade runt lite på olika recept och hittade detta med kokos i som kändes lockande. Receptet kommer från bloggen GOURMETTJEJEN som drivs av Henrika Henningor. Äppelsorten är även denna gången min favorit Aroma.

250 gram smör
5 dl mjöl
2 dl strösocker
1 ½ dl kokos
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
2-3 äpplen

Smält smöret, sätt ugnen på 175° (varmluft), skala och skiva äpplena. Blanda de torra ingredienserna och blanda sedan i det smälta smöret. Lägg äpplen i en pajform och fördela smuldegen över äpplena.

Grädda pajen i cirka 30 minuter, om den blir för mörk lägg aluminiumfolie över de sista minuterna.




Kalljästa polarbröd

Ytterligare ett bröd från Carina Larsson som är en av administratörerna i Facebookgruppen KAKBURKEN, denna gången polarbröd som jag bara var tvungen att provbaka. Jag hade bara 25 gram jäst hemma så jag gjorde degen med den mängd som står i receptet förutom jästen och lät brödet jäsa desto längre istället. Resultatet blev ett mycket gott välsmakande bröd som kommer att bakas igen, mest troligtvis att ha som grund när vi gör räksmörgåsar till någon helg.

50 gram jäst
5 dl mjölk
50 gram smör, rumstempererat
60 gram sirap, ljus
10 gram salt
350 gram rågsikt
350 gram vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke och häll på mjölken, rör om tills jästen lösts upp. Häll i övriga ingredienser och blanda, låt maskinen jobba länga, cirka 10 minuter innan degen ska jäsa i minst 1 timme.

Sätt ugnen på 175°, varmluft, gör 16 bollar, platta ut de och kör över med en kruskavel, alternativt nagga med en gaffel.

Grädda i 7 – 9 minuter tills de får en fin gyllenbrun färg.