Pasta med kyckling och broccoli

Detta är en rätt som vi ofta lagar, som blir perfekt att ha med till jobbet/skolan och värma i mikron. Viss mat blir ju tyvärr lite tråkig när man värmer upp den, men pasta fungerar ofta rätt bra bara det är ordentligt med pastasås i. Rätten är dessutom väldigt lätt att laga och resultatet blir bättre efter den förvarats i kylskåpet en dag.

4 kycklingfiléer
1 broccoli
5 dl crème fraiche
1 msk kalvfond

Strimla kycklingen och stek den så den blir genomstekt, häll den i en gryta och koka broccolin lite lätt. Fördela broccolin i lite mindre bitar och blanda i den med kycklingen. Häll på crème fraiche och rör runt tills den blir en fin pasta sås. Häll på fond och smaka av.

Koka valfri pasta al dente, häll av vattnet och blanda i pastan med såsen och servera.




Knäckig hallonpaj

Det kändes som det var dags att baka en paj idag och det som fanns tillgängligt hemma var hallon, så det fick bli en knäckig paj med havregryn från köket.se. Resultatet blev en mycket fin paj, med lite knäckig smak i skalet, men inte hård som en vanlig knäckig paj. Idag använde jag frysta hallon vilka avger rätt mycket vätska, resultatet kanske blir helt olikt om man istället använder färska hallon.

250 gram hallon
200 gram smör
1 dl strösocker
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 dl sirap
1 tsk bakpulver
½ dl mjölk

Sätt ugnen på 170° (150° varmluft) och täck botten på en pajform med hallon, formen behöver inte smörjas. Smält smöret och blanda i alla övriga ingredienser. Häll smeten över hallonen och grädda pajen mitt i ugnen i cirka 20 minuter.




Skogaholmslimpa

En av de limpor vi ofta köpte förr var Skogaholmslimpa och igår när jag satt och letade efter bröd att provbaka hittade jag detta på Fridas bakblogg. Resultatet blev ett mjukt och gott bröd som jag kommer att baka fler gånger, det är alltid bra att kunna alternera sig lite i de bröd man bakar. Receptet är på varm degvätska, men jag föredrar att baka bröd på kall deg vätska så jag skriver med de ändringar som jag har gjort.

350 gram kallt vatten
50 gram jäst
12 gram salt
20 gram smör
140 gram sirap
390 gram vetemjöl
220 gram rågsikt

Smula jästen i en bunke, häll på vattnet och blanda tills jästen har lösts upp. Tillsätt resterande ingredienser, vetemjölet sist lite i taget. Knåda ihop en slät och spänstig deg, den är lite ”kladdig” i detta skedet. Låt degen jäsa under bakduk eller plastfolie i 30 – 35 minuter.

Häll ut degen på ett mjölat bakbord och dela den i två delar. Forma båda degbitarna till avlånga limpor, placera de i smorda brödformar som rymmer 1 ½ liter och låt jäsa under duk i 45 minuter.

Sätt ugnen på 225° (varmluft) och när ugnen är varm sätts limporna in, spruta med lite vatten innan du stänger ugnslucka. Grädda i 5 minuter och sänk sedan värmen till 180° och grädda limporna ytterligare 25 – 30 minuter och låt de sedan svalna på galler.




Gräddsås

Till husmanskost som serveras med potatis är basen här hos nästan alltid brunsås eller gräddsås. Jag har en standard sås som jag gör för det mesta med god smak och som passar till det mesta. Basen är antingen buljong eller fond, jag gör den oftast på fond då jag inte kokar någon buljong just nu. Smaken kan variera något beroende på vilken fond man använder eller vilken sorts buljong, jag försöker hålla mig till kött- eller kalvbuljong/fond när jag gör denna såsen.

3 ½ dl vatten
2 msk kalvfond
2 msk smör
2 msk vetemjöl
½ dl grädde
1 tsk soja
Salt och peppar

Blanda vatten och fond väl och smält sedan smöret i en kastrull. Häll i mjölet och vispa ut det i smöret. Häll på den utspädda fonden lite i taget och vispa hela tiden. Låt såsen koka på medelvärme i 5 minuter, häll sedan i soja och grädde. Smaksätt med salt, peppar och andra valfria kryddor.