Mjuk pepparkaka med gräddfil

När jag köpte min första form från Nordic Ware letade jag en del recept som var översatta till svenska speciellt anpassade för dessa formar. Med bland de recepten fanns denna mjuka pepparkaka med de vanliga kryddorna och sedan gräddfil i. Jag kände att jag var tvungen att testa och nu inför första advent kändes det som helt rätt att prova det.

250 gram smör, rumsvarmt
120 gram ljus muscovadosocker
140 gram strösocker
4 ägg, rumstempererade
400 gram vetemjöl
4 tsk mald kanel
4 tsk mald ingefära
1 tsk mald nejlika
1 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
3 dl gräddfil

Värm ugnen till 175°, vispa smöret 2 – 3 minuter med en elvisp, tillsätt sockret och fortsätt vispa i ytterligare några minuter. Tillsätt äggen ett i taget och därefter gräddfilen.

Blanda mjöl, kryddor, bikarbonat och bakpulver i en bunke och tillsätt blandningen i tre omgångar och fortsätt vispa ytterligare någon minut när all mjölblandning är tillsatt.

Pensla formen med rumsvarmt smör och sikta mjöl i den, skaka ut eventuellt överflödigt mjöl och använd en sked för att fylla formen med smeten. Smeten fyller formen till ¾ vilket är lagom, ta en slickepott eller slev och dra den genom smeten och tryck upp lite både på ytterkanten av formen samt innerkanten. Genom att göra detta får man mönstret i formen att framträda bättre och kakan blir inte lika upphöjd i mitten. Innan formen ska in i ugnen ska den knackas mot en skärbräda eller annat lämpligt underlag för att få bort eventuella luftbubblor i smeten (detta missade jag därav lyftbubblor i kakan.

Grädda kakan i mitten av ugnen, testa kakan efter cirka 30 minuter med en provsticka. Jag behövde ha inne den i cirka 40 minuter för att bli färdig.
Låt kakan svalna i formen i 10 minuter innan den hälls upp på ett fat.




Äppelpaj med tosca

Vi hade lite äpplen kvar som barnen inte ville ha till sin mellis idag, jag började kolla runt lite vad man skulle kunna göra för någon ny spännande paj och började söka på internet. Jag har vissa sidor jag ofta återkommer till då jag vet att resultatet alltid blir bra om man följer receptet, så jag ramlade rätt snart in på Fredriks fika och hitta denna lockande paj med ett täcke av tosca.

Pajdeg
125 gram smör
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
1 – 1 ½ msk vatten (testa dig fram)

Fyllning
4 äpplen av valfri sort
25 gram smör
1 tsk kanel

Tosca
100 gram smör
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
100 gram mandelspån

Blanda smör, mjöl och socker i en bunke med handen till en grynig massa, häll på vatten och blanda till en smidig deg. Plasta degen och låt den vila i kylskåpet i 30 minuter.
Sätt ugnen på 200°, tryck ut degen i en pajform (cirka 26 cm i diameter), nagga botten och förgrädda skalet mitt i ugnen i 10 minuter.

skala och klyfta äpplena, stek de på medelvärma i cirka fem minuter tills de börjar bli lite mjuka, pudra över kanel.

Blanda smör, socker, sirap, vetemjöl och mjölk i en kastrull, smält samman och låt sjuda ett par minuter, häll i mandelspån och koka till en lätt trögflytande blandning.

Fyll pajskalet med äpplen och toppa med tosca, grädda mitt i ugnen i 10 – 15 minuter (tills toscan fått fin färg).

Servera pajen ljummen med lite vaniljglass eller vaniljsås




Lussekatter, kalljästa

Äntligen dags att baka lussekatter och i år har jag lärt mig oerhört mycket om bakning och känner mig säker i hur jag får bra resultat. Jag har mitt grundrecept som finns med sedan innan, men nu kör jag kalljäsning, bättre mjöl och lite annan teknik när jag bakar ut lussekatterna vilket gav riktigt bra resultat direkt. Receptet kommer från den underbara boken 7 sorters kakor och kallas Mormors saffransbröd.

50 gram smör, rumsvarmt
5 dl mjölk
50 gram jäst
1 tsk salt
2 tsk strösocker
11 dl Manitoba cream vetemjöl

2 påsar saffran
125 g smör, rumsvarmt
1 ½ dl strösocker
1 ägg
4 dl Manitoba cream vetemjöl

Smula jästen i en bunke, häll på mjölken och rör tills jästen lösts upp helt, häll i smöret i mindre kuber, salt, socker och mjölet. Arbeta degen tills den släpper från bunkens kanter, strö på lite mjöl och låt degen jäsa till dubbel storlek under bakduk eller folie.

Rör smöret poröst med sockret, tillsätt saffran och ägg. arbeta sedan in saffranssmeten i den färdigjästa degen och tillsätt mjölet, lite i taget. Arbeta degen så saffranet fördelas i hela degen och häll sedan upp den på ett mjölat bakbord och knåda degen lite till.

Lägg russinen i blöt (för att de inte ska dra ut vätska ur lussekatterna när de gräddas) och dela degen i bitar om 60 gram, rulla de först till runda bullar och sedan till små korvar. Låt de ligga och vila under bakduk i 15 minuter innan de rullas ut till tunna strängar som sedan formas till lussekatter. Placera lussekatterna på plåtar med bakplåtspapper och låt de jäsa till dubbel storlek.

Sätt ugnen på 200° (varmluft) och grädda lussekatterna mitt i ugnen i 7 – 10 minuter, pensla de med uppvispat ägg direkt när de kommer ut ur ugnen.




Pepparkaksmuffins

Julen kommer allt närmare och jag älskar att testa nya recept med anknytning till julen. Denna muffins trodde jag att jag skulle kunna göra en cupcake av med dekorerad frosting över, men de växte och blev för toppiga för att försöka få en snygg frosting på toppen. Men smaken av pepparkaka satt perfekt och de var oerhört lätta att baka. Kommer bli fler gånger och då får barnen hjälpa till med.

100 gram smör
1 msk pepparkakskrydda
1 tsk kanel
2 ägg
2 ½ dl strösocker
2 tsk bakpulver
3 ½ dl vetemjöl
1 ½ dl mjölk

Sätt ugnen på 200°, smält smöret i en kastrull och rör sedan ner pepparkakskrydda och kanel i smöret. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke, sätt ut muffinsformar i en muffinsplåt. Blanda i smörblandningen, mjöl, bakpulver och mjölk. rör snabbt ihop allt till en slät smet,

Häll smeten i så många formar som det blir (jag fick 13 men enligt receptet skulle det bli 15), fyll de till 2/3 och grädda de mitt i ugnen i 13 – 16 minuter.




Pasta med kyckling och broccoli

Detta är en rätt som vi ofta lagar, som blir perfekt att ha med till jobbet/skolan och värma i mikron. Viss mat blir ju tyvärr lite tråkig när man värmer upp den, men pasta fungerar ofta rätt bra bara det är ordentligt med pastasås i. Rätten är dessutom väldigt lätt att laga och resultatet blir bättre efter den förvarats i kylskåpet en dag.

4 kycklingfiléer
1 broccoli
5 dl crème fraiche
1 msk kalvfond

Strimla kycklingen och stek den så den blir genomstekt, häll den i en gryta och koka broccolin lite lätt. Fördela broccolin i lite mindre bitar och blanda i den med kycklingen. Häll på crème fraiche och rör runt tills den blir en fin pasta sås. Häll på fond och smaka av.

Koka valfri pasta al dente, häll av vattnet och blanda i pastan med såsen och servera.




Knäckig hallonpaj

Det kändes som det var dags att baka en paj idag och det som fanns tillgängligt hemma var hallon, så det fick bli en knäckig paj med havregryn från köket.se. Resultatet blev en mycket fin paj, med lite knäckig smak i skalet, men inte hård som en vanlig knäckig paj. Idag använde jag frysta hallon vilka avger rätt mycket vätska, resultatet kanske blir helt olikt om man istället använder färska hallon.

250 gram hallon
200 gram smör
1 dl strösocker
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 dl sirap
1 tsk bakpulver
½ dl mjölk

Sätt ugnen på 170° (150° varmluft) och täck botten på en pajform med hallon, formen behöver inte smörjas. Smält smöret och blanda i alla övriga ingredienser. Häll smeten över hallonen och grädda pajen mitt i ugnen i cirka 20 minuter.