Potatis- och morotsgratäng

Som ett komplement till Janssons frestelse på julbordet gjordes denna till barnen i familjen som inte gillar Janssons frestelse, den har ju en rätt vuxen smak så det är fullt förståeligt. Det är en enkel potatisgratäng med skivad potatis varvade med morötter och lök, toppad med ströbröd för att likna Janssons frestelse. En enkel och god gratäng som kommer att lagas fler gånger till andra rätter under åren som kommer.

10 fasta potatis
4 – 5 morötter
½ gul lök
3 dl grädde
Salt
Peppar
Ströbröd
Smör

Sätt ugnen på 225°, skala och skiva potatis och morötter, hacka löken fint och stek den snabbt i en stekpanna så den bara får lite färg.
Varva potatis, morötter och lök (börja och sluta med potatis) i en smord ugnsfast form, salta och peppra, häll över grädden, strö ströbröd över och klicka ut lite smör på toppen.

Grädda mitt i ugnen i 45 minuter, lägg eventuellt på aluminiumfolie efter 30 minuter om gratängen fått för mycket färg.




Chokladbollar

Världens enklaste fika som barnen har möjlighet att hjälpa till med utan några hinder. Visserligen blir det kanske lite kladdigt, men kläder och kladdiga fingrar tvättas lätt av. Detta är ett grund recept som man kan variera lite efter smak, barnen gillade verkligen chokladbollarna när de stått och kallnat i kylen lite och dessa kommer att bakas många gånger. Receptet som ger 25 chokladbollar hittade jag på Mitt kök, men det finns säkert många snarlika grundrecept på chokladbollar.

3 dl havregryn
1 dl strösocker
½ msk vaniljsocker
2 – 3 msk kakao
100 gram rumsvarmt smör
2 msk kallt starkt kaffe

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Klicka i smöret och rör eller blanda med fingrarna till en smulig deg, tillsätt kaffet och rör så att degen går ihop. Forma bollar i valfri storlek och rulla de i antingen kokos eller pärlsocker.

Placera faten i kylen en stund så de hinner stelna lite innan de ska ätas.