Marängsviss med maränger och riktig chokladsås

En festlig efterrätt som passar alla åldrar där man antingen kan göra en stor skål alla kan ta ur eller som vi valde att göra, dessertskålar till alla som man själv fick fylla på med de saker man ville ha i sin marängsviss. Receptet hittade jag på köket.se och det är från Per Morbergs bok ”Maten, drycken och konsten att kombinera”, i receptet gör Per även egen glass, men på grund av tidsbrist och ingen glassmaskin valde vi att köpa glass istället.

Vaniljglass
Maränger
Chokladsås
2 dl vispgrädde
½ dl strösocker
1 dl kakao
2 – 3 msk ljus sirap
Några saltflingor
Servering
Banan
2 dl vispgrädde

Koka ihop alla ingredienserna till chokladsåsen under omrörning i cirka 5 minuter (eller tills den får simmig konsistens) och kyl den sedan i ett vattenbad.

Vispa grädden till serveringen, skiva bananer och ta fram glassen så den hinner bli lite mjuk. Varva maränger, grädde, bananskivor och glass och ringla över chokladsåsen.




Maränger

Dessa maränger gjorde jag till en marängsviss, men de fungerar lika bra som dekoration på en tårta eller bara som fikabröd. Denna är snabb och enkel och receptet hittade jag på köket.se och det är ett recept från Per Morbergs bok ”Maten, drycken och konsten att kombinera”. Underbar smet att spritsa och resultatet blev välsmakande fina maränger till nyårs efterrätten.

2 äggvitor
1,25 dl strösocker

Sätt ugnen på 200°, vispa äggvitorna till ett hårt skum i en perfekt rengjord skål, häll i sockret (lite i taget) under fortsatt vispning. Fortsätt vispa till det är en fast marängsmet och du kan vända bunken ovanför huvudet utan att få smeten i håret.

Lägg smeten i en spritspåse och spritsa små maränger på en plåt med bakplåtspapper.

Grädda marängerna mitt i ugnen i cirka 1 timme, tills de lossnar från pappret och känns torra.
OBS! Öppna inte ugnsluckan under gräddningen.




Croissant med ägg- & räkröra

I rätt många år har nyårsmenyn varit lika i vissa delar, en av dessa har varit förrätten som ofta blir Toast Skagen. I år ville jag testa på något nytt och letade bland bilder på Google efter förrätter till nyår. Jag fastnade rätt snabbt på denna rätt som jag hittade på allas hemsida. För att göra det till en lte större utmaning så bestämde jag mig för att baka egna croissanter istället för att köpa i butiken. Receptet finns redan upplagt och det var inte så svårt bara man planerade och hittade ett bra recept att använda sig av.

1 hårdkokt ägg
100 gram skalade räkor
5 cm bladselleri
2 msk majonnäs
2 tsk crème fraiche
1 msk hackad dill
salt och peppar
2 croissanter

Koka ägget, kyl och hacka det, skölj av räkorna och låt de rinna av ordentlig, skär bladselleri i tunna skivor. Blanda majonnäs och crème fraiche, rör i dill, räkor och bladselleri och vänd försiktigt i ägget. Smaksätt med salt och peppa.

Skär en ficka i croissanterna och fyll dem med räkröran.




Croissanter

Croissanter är frasiga och luftiga smördegsknyten som kan vara lite svåra att baka hemma så de flesta köper färdiga i butik. Jag kände att jag ville testa att baka egna för att kunna göra en riktig lyxfrukost ibland. Detta receptet hittade jag på alltommat.se med en massa bilder på hur man går tillväga, dessa går att frysa in när de är färdigjästa för att sedan bara bakas av i cirka 15 minuter innan man ska äta de. Det krävs en del planering då degen ska kavlas ut, vikas och kylas i flera omgångar, men det är väl värt att testa baka de.

25 gram jäst
3 dl kallt vatten
½ dl strösocker
1 ½ tsk salt
480 gram vetemjöl special
200 gram smör
1 ägg

Blanda jäst och vatten i en degskål och rör om så att jästen löser sig. Blanda ner socker, salt och mjölet, lite i taget, till en smidig deg och arbeta den cirka 10 minuter i maskin. Lägg degen i en oljad skål, täck med plast och ställ den i kylen i 2 timmar.

Ta fram smöret från kylen och skiva, kleta, bre ut smöret på ett bakplåtspapper till en 15 x 20 cm jämntjock platta.
Kavla ut degen på ett mjölat bord till en rektangel på 40 x 20 cm och placera smöret mitt på degen. vik över kanterna in mot mitten och vik sedan ihop allt till en platt rulle. Vira bakplåtspapper om degen och låt den vila i kylen i ½ – 1 timme.

Ta ut den kalla smörfyllda platta rullen och kavla ut den till en rektangel på 40 x 20 cm igen. Kavla inte för hårt utan lätt på handen så inte degen går sönder, vik ihop degen precis som innan, vira in den i bakplåtspapper och sätt in den i kylen. Detta moment ska göras enligt instruktionen ungefär 4 gånger, jag har läst minst 6 gånger innan så jag gjorde 6 vikningar. Efter sjätte vikningen lät jag degen vila i kylen över natten då tiden sprang iväg för mig.

Ta fram degen och kavla ut den till en tunn rektangel på 60 x 30 cm, dela degen längs med mitten så det blir två remsor som är 60 x 15 cm. Det är viktigt att degen förblir kall så den delen jag inte arbetade med i detta läget la jag bakplåtspapper över och sedan några kylklampar.
Skär längden som spetsiga trianglar och ta en triangel i taget, drag ut den i basen så den blir mer likt Eiffeltornet än en spetsig triangel. Rulla ihop den till en spole, börja med basen och se till att spetsen hamnar under rullen så den hålls på plats. Böj ändarna åt samma håll så det blir en fin svängd croissant. Gör så med alla trianglarna och lägg de på plåt med bakplåtspapper, låt de sedan vila i rumstemperatur. Jäsningen kommer att ta lång tid (upp mot 2 timmar får man räkna med) så det är en bra idé att hålla de fuktiga. Under bakduken la jag ett fuktigt utkramat bakplåtspapper för att de inte skulle torka ut under jäsningen.

Värm ugnen till 200°, pensla croissanterna med uppvispat ägg och grädda de tills de fått fin gyllenbrun färg, 10 – 15 minuter och låt de sedan svalna på galler.
Jag fick ihop 2 plåtar med croissanter så den ena åkte in i frysen för styckfrysning direkt efter de hade jäst färdigt. Packa om de i påsar när de är frysta och baka av de i 200° i 10 – 15 minuter