Fruktpaj med extra allt

För att fira att vardagarna i veckan är slut brukar vi fira lite extra, denna veckan blev det även en liten boost för att tackla det som sker i livet och en belöning för det som skett i veckan. Receptet kommer från Zeina Mourtadas blogg Zeinas kitchen och det är en fruktpaj med båda vanlig pajbotten och smulpaj därav kallar jag den paj med extra allt. I receptet har Zeina hallon och blåbär, jag hade inte tillräckligt med bär hemma så jag fick spetsa till den med lite av sommarens infrysta jordgubbar. Kombinationen hallon, blåbär och jordgubbar blev verkligen lyckad och denna paj kommer jag att göra fler gånger utan tvekan.

Pajdeg
4 dl vetemjöl
1 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker (kan uteslutas)
100 gram kallt smör
½ dl kallt vatten

Smuldeg
150 gram smör
3 dl vetemjöl
2 dl havregryn
1 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker

Fyllning
500 gram djupfrysta eller färska bär
3 msk potatismjöl
1 ½ – 2 dl strösocker (med jordgubbar i räckte gott och väl 1 ½ dl strösocker)

Böra med pajdegen:
Blanda alla torra ingredienser i en bunke, blanda ihop allting och tillsätt smöret hackat i små kuber. Blanda snabbt ihop allting tills du får en smulig deg, tillsätt vattnet i omgångar så det fördelas jämnt i degen. Överarbeta inte degen utan blanda ihop den snabbt.
Kavla ut degen och lägg den på botten av en pajform, tryck ut och jämna till den med händerna. Viktigt att degen kommer en bit över pajformens kant så den inte krymper ihop vid gräddning, tryck till kanterna lite och ställ formen i kylen i 15 minuter.

Smuldegen:
Blanda ihop de torra ingredienserna, häll i smöret hackat i kuber och blanda tills du får en smuldeg.

Värm ugnen till 200°, ta fram pajformen, nagga degen med en gaffel och förgrädda pajskalet i ugnen i 10 minuter

Fyllning:
Blanda alla ingredienserna, bären behöver inte tinas upp. Häll fyllningen över pajskalet, fördela smuldegen jämt över bären och grädda pajen mitt i ugnen i cirka 30 minuter.

Låt svalna en stund och servera sedan med glass eller vaniljsås




Kladdkakemuffins

När man ska ha med fika till jobbet/skolan så gillar jag när det är enkla recept och att det är lätt att dubblera satsen för att kunna bjuda alla. I veckan ska jag ha med fika till skolan och började leta bland sparade recept och även på nätet, när jag hittade dessa muffins på Allt om mat kände jag att det skulle kunna vara perfekt att ta med och de såg lätta ut att baka. Resultatet smakar och doftar precis som kladdkaka, men jag vispade nog smeten för hårt då den inte blev kladdig i mitten.

100 gram smör
2 ägg
2 dl strösocker
3 tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
½ tsk bakpulver
2 dl vetemjöl

Värm ugnen till 200°, smält smöret, låt det svalna något och placera ut bakformar i papper på en plåt. Vispa ägg och socker fluffigt, tillsätt vaniljsocker, salt, kakao samt bakpulver och vispa till en jämn smet. Tillsätt vetemjölet och smöret, vispa snabbt ihop till en jämn smet som fördelas i pappersformarna. Receptet är räknat på 16 muffins.

Grädda de mitt i ugnen i cirka 10 minuter och låt de sedan svalna under handduk. Under tiden de svalnar blir de sega, kladdiga och goda.




Pizzabullar

Efter gårdagens pizza fanns det fortfarande en del pizzadeg kvar jag hatar att slänga mat och började söka efter maträtter man kan göra med pizzadeg. Rätt snabbt hittade jag denna lilla underbara godsak som hela familjen älskade och som jag garanterat kommer att göra igen. Receptet kommer från ICA och innehåller även ett recept på pizzadeg, men då jag hade kvar av gårdagens fina deg så struntade jag i den delen och plockade bara med resten av receptet hit till bloggen.

Pizzadeg
Strimlad rökt skinka
Ketchup eller tomatsås
1 förpackning riven ost
Oregano

Ta fram degen och kavla ut den till en kvadratisk tunn deg, bred på ketchup, krydda med lite krossad oregano och sprid över den rivna osten. Jag valde att inte ha ost på cirka 2 cm längst in i rullen och lite mer i ytterkanten, allt för att med hjälp av osten få rullen att hålla ihop bättre. Rulla ihop degen och skär den i lagom breda bitar som placeras på en plåt med bakplåtspapper. Låt de jäsa övertäckta med en bakduk i cirka 20 minuter.

Sätt ugnen på 225°, pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över lite flingsalt och oregano innan de gräddas mitt i ugnen i 12 – 15 minuter. Låt de svalna lite innan servering.




Budapestlängd (enkel)

En härlig klassiker som ser väldigt svår och lyxig ut men som i verkligheten är väldigt lätt att baka och lätt att få ett bra resultat. Det finns en uppsjö olika recept att använda och mitt recept jag hade letat upp från början har försvunnit, det jag kom ihåg var att det skulle vara både marsanpulver för kokning och Maizena majsstärkelse i det. Efter en bra stunds letande hittade jag en version av receptet hos Bambi, hallonen som fanns i detta byttes snabbt ut mot mandariner för att få till det som jag tycker är den klassiska versionen av Budapestrulle.

6 äggvitor
4 dl strösocker
150 gram hasselnötter
½ dl Maizena majsstärkelse
½ dl marsanpulver för kokning

4 dl grädde
1 burk mandariner
50 gram choklad

Sätt ugnen på 175°, mixa hasselnötterna lite grovt i en mixer och vispa äggvitorna till ett fast skum (det ska gå att vända bunken uppochner utan att äggvitorna rinner ut). Blanda i sockret lite i taget under vispning, blanda hasselnötter, majsstärkelse och marsanpulver i en annan bunke och vänd sedan försiktigt ner den i marängsmeten.
Spritsa ut smeten i långa rader bredvid varandra på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i 15 – 20 minuter.

Låt botten svalna lite och vänd sedan upp den på ett nytt bakplåtspapper med hjälp av en plåt.

Vispa grädden och öppna mandarinburken, ta ut 10 fina mandariner och spara till garnering. Bred ut grädden (spara lite till garnering) och sprid ut mandarinerna över hela. Rulla ihop den till en fast rulle och placera den på ett fat eller en skärbräda.
Smält chokladen i vattenbad och ringa den över rullen, klicka 10 gräddtoppar på ovansidan och toppa med en mandarinklyfta på varje.




Pizzadeg, kalljäst

Det finns ett recept på pizzadeg redan här i bloggen, men jag kände att jag skulle utveckla det receptet lite eller försöka hitta ett annat som gav bättre pizzadeg. Degen som jag gjort innan är lite svår att kavla riktigt tunn och jäser upp lite i ugnen så det blir nästan lite pan pizza av den degen. Det mesta av brödet jag bakar gör jag med kall degvätska och tänkte väva in det även i pizzabotten, jag kollade runt på lite forum och sökte runt på nätet och hittade ett recept på bloggen i Köket med Anders. I inlägget tipsar Anders om en mjölsort som heter Tipo”00″ från Ramlösa kvarn som även jag testade till detta receptet, Degen blev lättarbetad, lätt att kavla tunt och förblev tunn under gräddningen och sedan smakade den jättegott. Receptet är på 7 gram jäst och av det blir det två pizzor stora som en vanlig ugnsplåt vilket känns som väldigt bra gjort med så lite jäst.

7 gram jäst
3 dl kallt vatten
500 gram Tipo”00″ mjöl
2 msk olivolja
½ msk salt
2 tsk strösocker

Häll i jäst och vatten och blanda tills jästen lösts upp, häll i resterande ingredienser och blanda ihop allt och kör sedan maskinen i 10 minuter. Degen ska vara klibbig men släppa lätt från kanten. Dela degen i 2 – 4 delar och runddriv dom så de blir spänstiga.Lägg bollarna på en mjölad bricka med ganska stort mellanrum (de jäser ganska mycket) och pensla med lite olivolja så att plastfolien inte fastnar i degen. Jag valde att göra två bitar som jag runddrev och la i mjölade dessertskålar som var mjölade på insidan.
Täck med plastfolie och ställ i kylskåpet i minst 12 timmar, gärna mer (spänn inte plastfolien för mycket över degen då den kommer att jäsa rätt mycket)

Baka ut pizzorna på ett mjölat bakbord, försök trycka ut pizzorna som pizzabagare eller kavla ut de med en kavel. Gör pizzorna riktigt tunna, man ska nästan kunna se igenom dom.
Lägg på det du vill ha på pizzorna, börja alltid med tomatsås och riven ost.

Kör pizzorna i cirka 5 minuter i så hög värme ugnen tillåter, använd gärna pizzasten för att få en fin knaprig botten.




Ananaspaj

En kombination av frasigt pajskal med en len mjuk fyllning med smak av ananas och vanilj låter för bra för att inte provas. Speciellt när man hittar krossad ananas på extrapris och bara behöver komplettera med vispgrädde, resten av ingredienserna fanns redan hemma. Receptet kommer som så många gånger förr från Lindas bakskola och i länken finns det enkla steg för steg bilder på hur du gör denna fruktiga paj.

Pajdeg
175 gram kylskåpskallt smör
4 dl vetemjöl
1 dl strösocker
½ krm flingsalt

Fyllning
3 små burkar krossad ananas (3 x 227 gram)
1 dl strösocker
3 ägg
2 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde

Sätt ugnen på 200°, nyp ihop smör, vetemjöl, socker och salt till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, cirka 26 cm i diameter. Nagga botten med en gaffel, tryck gärna ett mönster i kanten med för att göra pajen lite extra fin. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 10 minuter.

Ta ut pajskalet ur ugnen och sänk värmen till 180°.

Vispa upp strösocker, ägg och vaniljsocker lätt fluffigt, tillsätt vispgrädden och den krossade ananasen och rör om. Häll fyllningen i pajskalet och bred ut det jämnt.

Grädda pajen längst ner i ugnen i cirka 30 minuter eller tills pajen har stannat och inte är rinnig i mitten.

Servera med vaniljsås, vaniljglass eller vispgrädde