Potatismos

Jag försöker variera maten som jag lagar till familjen så bra det bara går, men ibland blir det att man faller tillbaka på grundrecept som man snabbt kan laga och man vet att barnen gillar maten och äter sig mätta. Idag ville de ha potatismos, sås och köttbullar och jag fick lite extra inspiration när jag började med maten och gjorde potatismos efter konstens alla regler, eller med inspiration från hur mina föräldrar gjorde potatismos förr.

1 kg mjölig potatis
Mjölk
50 gram smör, rumstempererat
Vitpeppar
Muskotnöt
Salt

Skala potatisen och skär den i jämnstora bitar, häll på vatten så det precis täcker och koka upp. Salta rätt ordentligt när vattnet börjar koka och koka sedan potatisen i 10 – 15 minuter, kolla med provsticka så de är klara. Häll av vattnet och mosa potatisen med en potatisstöt, blanda i smöret och blanda ordentligt, häll på mjölk för att få rätt konsistens och krydda sedan med vitpeppar, muskotnöt och salt.




Stuvad vitkål

Ibland har jag ingen fantasi när det kommer till vad för mat jag ska laga till familjen och ibland hittar jag både på egna recept och hittar massvis med kul recept att prova. Jag har en längre tid kollat efter saker man kan tillaga och ersätta potatis och pasta med då det är större delen av vår basföda numera känns det som. Jag har spanat en del på vitkål som ersättning och i veckan som gick fick jag i mitt flöde på Facebook upp en bild på stuvad vitkål som jag bara var tvungen att testa. Resultatet blev precis så bra som jag hade tänkt mig och jag kommer framöver även testa att stuva andra grönsaker och använda de som ersättning för potatis och pasta.

400 gram vitkål
1 ordentlig klick smör
3 msk mjöl
cirka 4 dl mjölk (kan behövas mer om stuvningen blir för fast)

Hacka vitkålen i mindre bitar, de behöver inte vara jämnstora utan kan variera i storlek, häll vitkålen i en kastrull, fyll på med vatten så det precis täcker och koka upp. Salta det kokande vattnet och låt vitkålen koka på medelvärme i cirka 5 minuter, den ska bara bli lite mjuk och inte kokas sönder, häll sedan av vattnet från vitkålen.

Smält smöret i en kastrull, häll i mjölet och vispa ut det i det smälta smöret, häll på mjölken och vispa så allt löser sig. Värm tills det precis börjar koka under omrörning, sänk plattan lite och fortsätt rör om så stuvningen inte fastnar i botten av kastrullen. Krydda med salt, svartpeppar och riven muskotnöt, smaka av och fortsätt koka stuvningen på medelvärme tills den får rätt konsistens. Häll i vitkålen och blanda runt och servera direkt.




Fiskgratäng med dill och räksås

Jag har en förkärlek till husmanskost och vardagsmat, visserligen gillar jag att gå ”all-in” ibland och göra festmåltider med. Men riktigt vällagad husmanskost kan vara så underbart gott och genom att introducera dessa rätter för barnen hoppa s jag kunna föra de vidare till nästa generation. Tyvärr föll inte denna fiskgratäng i barnens gillande, men skam den som ger sig jag och frun gillade den och jag kommer fortsätta laga den framöver. Receptet kommer som så många gånger förr från Zeinas kitchen, jag märkte när jag gjorde den att jag borde ha gjort med potatismos då det blev väldigt mycket sås (men vilken sås sedan ;)).

Duchesspotatis
800 gram mjölig potatis
2 dl mjölk
50 gram smör
2 äggulor
1 tsk salt
1 krm riven muskotnöt (går att utesluta)

Fisken
600 gram färsk eller fryst fisk av valfri sort (torsk-, spätta- eller sejfilé)
6 dl vatten
1 msk citronsaft från färsk citron

Dill och räksås
3 dl grädde av valfri fetthalt
2 dl fiskspad från den kokta fisken
1 fiskbuljongtärning
2 msk finhackad dill (färsk eller djupfryst)
Citron efter smak
3 msk mjöl
150 gram skalade räkor

Skala potatisarna, skär de i stora bitar och koka de mjuka (koka inte sönder potatisen). Sila av och pressa de fint i en potatispress. Värm mjölken så den blir ljummen, lägg i smöret (det behöver inte smälta bara mjukna), häll mjölken, äggulorna, salt, muskotnöt över den pressade potatisen och vispa moset fluffigt med elvisp eller för hand. Smaka av och krydda eventuellt mer, placera moset åt sidan.

Lägg fisken i vatten med citron och koka upp, skumma av och låt fisken sjuda i 3 minuter. Ta upp fisken med en hålslev och lägg de på en tallrik. Häll 2 dl av vattnet som fisken kokats i en kastrull, häll sedan i grädde, buljongtärning och mjöl. Koka upp under omrörning och låt sjuda i 3 – 4 minuter tills såsen tjocknar, bränn inte såsen i botten av kastrullen utan rör om hela tiden. Vänd i dillen och räkorna och låt sjuda 1 minut, koka inte räkorna för länga då de lätt blir sega. Smaka av och tillsätt eventuellt mer citron eller salt/peppar. Ställ sedan såsen åt sidan.

Värm ugnen till 200°, spritsa eller klicka runt moset i en medelstor ugnsform, lämna en grop i mitten till fisken. Placera fisken plant i gropen i mitten och häll över såsen. Grädda mitt i ugnen i 15 minuter, servera sedan med rivna morötter eller ärtor och dekorera med en citronklyfta.




Pastasallad vegetarisk

Här kommer en liten rätt bestående av rester som man kan få över och lite saker plockade från kylen. Jag gillar inte att slänga mat utan brukar försöka använda även rester att göra mat med. Oftast blir det köttfärspaj då det går lätt att frysa in i portionsbitar och bara ta upp de när de behövs. Denna gången hade jag en del pasta kvar som inte gick åt på middagen och kollade vad som fanns i kylskåpet som skulle kunna användas.

Överbliven pasta
½ gurka
10 – 12 körsbärstomater
1 burk majs
3 dl crème fraiche
1 syrligt äpple
Salt
Peppar

Skär gurkan i lagom tjocka stavar, skär tomaterna i kvartar, skala, kärna ur och tärna äpplet. Häll av vätskan från majsen och häll sedan i pasta, gurka, tomater, äpple och majs i en bunke. Häll på crème fraiche och rör runt tills allt är blandat och täckt med crème fraiche, smaka av med salt och peppar




Pastagratäng

Helgens mat är just nu av två kategorier, antingen husmanskost med sås och potatis eller maträtter som lätt kan omvandlas till matlådor till jobb och skola. Denna gratäng hittade jag på Zeinas Kitchen i veckan och var bara tvungen att prova då den såg otroligt god ut. Hela familjen, vuxna som barn, gillade den och då den var rätt lätt att göra så känns det som en återkommande rätt för familjen Bråberg.

400 gram spagetti (jag valde att blanda lite olika slattar som fanns kvar i skåpet)
2 st mozzarella

Köttfärssåsen
400 gram köttfärs
400 gram krossade tomater
400 gram passerade tomater
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
2 tsk torkad oregano
2 tsk torkad basilika
2 tsk paprikapulver
1 – 2 tsk dijonsenap (kan uteslutas)
1 msk olja
1 msk balsamvinäger (eller socker)
Salt & Peppar

Crème fraichesåsen
5 dl crème fraiche
150 gram riven ost (valfri sort, jag använde mozzarella)
1 pressad vitlöksklyfta

Garnering
50 gram riven ost

Börja med köttfärssåsen
Hacka löken i tärningar, hetta upp olja och stek löken glansig. Tillsätt färsen, pressa i vitlök, krydda med oregano, basilika och stek allting under omrörning tills färsen får färg. Tillsätt krossade tomat, passerad tomat och de övriga ingredienserna till köttfärssåsen, koka upp och rör om. Låt den sedan puttra under lock på medelvärme i cirka 20 – 30 minuter, lyft bort locket, smaka av och krydda eventuellt mer. Låt den puttra utan lock och reducera i 10 minuter.

Förbered alla annat till gratängen
Koka pastan, den ska ha lite tuggmotstånd, sila av och ställ åt sidan. Blanda ingredienserna till crème fraichesåsen i en skål och ställ åt sidan. Skiva mozzarellan i tunna skivor.

Montera gratängen
Sätt ugnen på 200°, häll hälften av crème fraichesåsen i botten av en medelstor ugnsform (cirka 25 x 30 cm), häll över pastan. Bred resterande crème fraichesås över pastan och lägg på mozzarellaskivor. Lägg på köttfärssåsen, toppa med mer mozzarella och avsluta med riven ost.

Baka mitt i ugnen i cirka 20 – 30 minuter. Låt vila i formen några minuter innan servering, servera med en god sallad




Kanelbullar med vaniljkräm

För att lyxa till kanelbullarna lite extra nu när det är sportlov gjorde jag ett försök med vaniljkräm och resultatet blev klart över förväntan. Grundreceptet är som vanligt det jag använder när jag bakar mina bullar, men var lite osäker på tiden du skulle gräddas så inte vaniljkrämen skulle bli för hård. första plåten var rent experiment med tiden och de andra fick vara inne samma tid som jag kom fram till med den första.

150 gram rumsvarmt smör
5 dl kylskåpskall mjölk
50 gram jäst
1 dl strösocker
½ tsk salt
2 tsk kardemumma
cirka 14 dl Manitoba cream vetemjöl

4 dl kall mjölk
10 msk Marsan vaniljsåspulver

Smula jästen i en bunke och häll på mjölken, rör om tills jästen har lösts upp. Dela smöret i mindre kuber och häll i det tillsammans med salt, strösocker och kardemumma, låt maskinen arbeta hela tiden du häller på mjölet (lite i taget). När degen precis släpper från bunken är det rätt mängd mjöl, fortsätt arbeta degen i maskinen i 5 – 10 minuter. Plasta bunken och låt degen jäsa till dubbel storlek.

Dela degen i två delar, kavla ut tills degen är cirka ½ cm tjock, bred på smör för att sedan strö över kanel och socker på halva ytan. Vik ihop degen långsida mot långsida, platta eventuellt till degen lite med kaveln och skär ut 1 ½ – 2 cm breda remsor av degen. Snurra remsan och vira den sedan runt två av dina fingrar och stoppa in änden så det blir en knut.

Placera bullarna på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i 40 minuter.

Sätt ugnen på 225° (varmluft), vispa upp ägg och blanda vaniljkrämen. Tryck en fördjupning mitt i varje bulle och fyll på med vaniljkräm, pensla med ägg runt vaniljkrämen och strö på pärlsocker. Grädda i 6 – 6½ minut (testa dig fram vilken tid som fungerar bäst med din spis)