Äppelpaj med salt knäcketäcke

Svenska äpplen finns fortfarande i överflöd och vad kan vara fel en måndag när man går in på vecka tre av vab att baka en äppelpaj. Man måste förgylla även vardagen för att komma genom dessa tråkiga tider med Corona som härjar och de begränsningar som allmänheten har på sig att följa. Detta receptet hittade jag hos Yayas som drivs av Johanna Ljungqvist.

5 stora äpplen (jag använde 7 lite mindre)
Kanel
Kardemumma

Knäcketäcke
150 gram smör
½ dl ljus sirap
2 dl strösocker
½ dl vispgrädde
3 dl havregryn
1 ½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 nypa flingsalt

Sätt ugnen på 175°, skala och skiva äpplen och lägg i en bunke (kan även behålla skalen på om man vill det). Strö över kanel och kardemumma i valfri mängd, men mest kanel, provsmaka ett par klyftor för att få koll på smaken.

Smält smöret i en kastrull och häll i socker och sirap. Rör om och låt sockret smälta. Blanda vetemjöl, havregryn, bakpulver och flingsalt i en bunke och och rör ner det i kastrullen när smöret har smält. Rör till en jämn smet och ta bort kastrullen från värmen. Häll ut smeten ovanför äpplena och fördela den jämt.

Grädda mitt i ugnen i 25 – 30 minuter, den ska bli gyllenbrun, låt pajen kallna lite innan den serveras med antingen glass eller vaniljsås.




Ostfrallor

När det är helg vill man ibland lyxa till det lite extra, efter två veckor med vab kändes det som detta var ett perfekt tillfälle att baka lyxiga ostfrallor. Jag hade en del olika recept som jag valde mellan (de andra kommer kanske att testas senare med) men det som föll mig mest i smaken kallades Magiska ostfrallor och det hittade jag hos Victorias provkök. Jag gjorde en liten ändring i bakningen och kalljäste degen och resultatet blev härliga luftiga och smakrika frallor som hela familjen gillade, så topp betyg från oss.

50 gram jäst
3 dl standard mjölk
3 dl vatten
50 gram smör (rumsvarmt)
2 tsk salt
12 – 13 dl vetemjöl

Topping
Uppvispat ägg
Riven ost

Smula jästen i en bunke, häll på mjölk samt vatten och blanda till jästen lösts upp. Dela smöret i mindre kuber och häll i de tillsammans med saltet. Tillsätt mjölet (lite i taget mot slutet) tills du får en smidig klibbfri deg. Knåda degen ett par minuter innan den ska jäsa till dubbel storlek. Beroende på rumstemperatur tar det 1 ½ – 2 timmar skulle jag gissa.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord, forma runda bollar (det blir 18 – 20 frallor av degen) och lägg de på en plåt med bakplåtspapper. Låt de jäsa under bakduk i 30 minuter, sätt ugnen på 225° efter cirka 25 minuter. Pensla frallorna med uppvispat ägg och strö över lite riven ost (här kan man välja precis vad man vill, vi hade riven Gouda i kylen så det tog jag, men fungerar med all riven ost). Grädda mitt i ugnen i 8 – 12 minuter, håll koll på tiden så de inte bränns.




Jordgubbssmoothie

Med barnen hemma från förskolan måste man ju variera mellisen, det går inte alltid att bara skiva upp frukten som de ska få utan man får variera sig. Hittills har det mest varit att göra fruktskålar med olika blandningar av säsongens favoriter. I dag när vi skulle ha mellis sken solen underbart och det kändes som om det var vår i luften, det var lite för kallt att sitta utomhus, men i soffan satt vi och balkongdörren på vid gavel som släppte både in fågelkvitter och friska vindar. Receptet på denna smoothie kommer från Coop, jag kommer att försöka hitta fler kombinationer som fungerar för att kunna erbjuda barnen smoothies oftare.

2 dl jordgubbar (jag använde lätt tinade jordgubbar från förra årets självplock)
½ banan
2 dl mjölk
1 dl yoghurt
2 msk florsocker eller strösocker (valde bort allt socker)

Finfördela jordgubbar och banan i en mixer eller matberedare, häll på mjölk och yoghurt och rör om. Smaka av och tillsätt lite socker. Istället för socker klyftade jag upp lite vattenmelon som mixades och blandades i för att ge lite sötma. Jordgubbarna i sig var rät söta i smaken så det kändes överflödigt med mer socker.

Servera i höga glas med tjocka sugrör, om man använder färska bär kan man lägga i några isbitar med frysta bär kommer kylan från bären istället.




Frasvåfflor

Två dagar för tidigt, men med två barn som i dessa Coronatider inte fick vara på förskolan så kändes det som att pappa behövde fixa en speciell mellis idag. De flesta har sitt specialrecept när det kommer till våfflor, men det jag har använt på senare tid har inte resulterat i varken frasiga eller jättegoda våfflor. Receptet hittade jag hos Cecilia Hansson i hennes blogg Homemade Stockholm.

200 gram smör
6 dl vetejöl
2 msk strösocker
4 tsk vaniljsocker
4 tsk bakpulver
1 tsk salt
8 dl mjölk
2 ägg

Smält smöret, blanda alla de torra ingredienserna först, häll på smör, ägg och hälften av mjölken och vispa ihop. Häll på resten av mjölken och blanda till en jämn smet. Låt den vila i minst 10 minuter innan du gräddar våfflorna i ett våffeljärn. Placera de färdiga våfflorna på ett galler för att behålla frasigheten.




Tacogratäng

Vi hade tacos i lördags och hur man än planerar tycker jag alltid att det blir en massa köttfärs över. Denna överblivna köttfärs brukar jag oftast göra tacopaj med, men idag ville jag testa något annat. Efter lite sökande på Google landade jag på Old El Pasos hemsida och hittade där tacogratäng, visserligen inte överbliven tacofärs men det gick lätt att ändra i receptet. Resultatet blev en väldigt god gratäng som kommer bli perfekt till lunchlådor.

Gårdagens tacoköttfärs
1 gul lök
1 dl vatten
500 gram kokt pasta penne
1 burk majs
2 dl riven ost

Sätt ugnen på 200°, koka pastan enligt anvisning på förpackningen (jag tog lite olika formade pasta och inte bara penne). Hett upp en stekpanna, hacka löken och låt den bli lagom gyllene innan köttfärsen hälls i. Blanda och när allt fått stekyta och är varmt hälls vattnet på och låt sedan sjuda i 3 – 4 minuter.

Ta fram en ugnsfast form, varva pasta, köttfärs, majs och riven ost. Grädda gratängen mitt i ugnen tills den är gyllenbrun, cirka 10 minuter.




Hallonpaj med marängtäcke

För att fira att våren kommit igång ordentligt och även en födelsedag gjordes en hallonpaj idag, receptet hittade jag på Angiesbakning. Kombinationen av syrliga hallon och söt maräng lockade och valet föll att testa den. Resultatet blev över förväntan och denna paj kommer att göras igen, näste gång blir det nog med en kombination av bär och till sommaren ska den testas med rabarber med.

Pajdeg
3 dl vetemjöl
150 gram smör
1 ägg

Fyllning
5 dl hallon (färska eller frysta)
½ dl strösocker
1 msk potatismjöl

Maräng
3 äggvitor
1 ½ dl strösocker

Blanda ingredienserna till pajdegen antingen i en matberedare eller för hand till en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform, se till att hela formen täcks. Sätt formen i kylen i 30 minuter och sätt samtidigt ugnen på 225°.

Ta ut formen ur kylen och nagga den i botten. Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter, ta ut formen och låt pajskalet svala något. Sänk ugnstemperaturen till 175°

Blanda hallon, socker och potatismjöl ordentligt, mosa gärna hallonen lite. Häll i äggvitorna och sockret i en bunke och vispa länge, marängsmeten ska vara vit, glansig, toppig och ska inte släppa från formen när den hålls upp och ned. Häll i hallonblandningen i pajskalet och bred på marängen över, grädda mitt i ugnen tills marängen har fått fin färg och känns torr på ytan.