Potatissallad

Detta receptet fick jag av en vän för rätt lång tid sedan nu, imorgon är planen att vi ska äta helstekt fläskfilé och då kom jag på att potatissallad skulle passa riktigt bra till det. Potatisen kokades redan igår för att kunna användas idag och potatissalladen står nu i kylen och drar sig till morgondagens middag. Jag har provsmakat den innan jag satte in den och redan utan att ha fått dra sig lite smakar den mycket bättre än de man köper. Denna kommer att göras flera gånger inför sommarens grillstunder, men även till andra måltider.

Kall kokt potatis till cirka 4 personer
3 dl crème fraiche
3 msk majonnäs
2 msk hackad gurka
1 hackad gul lök
1 hackat äpple, Granny Smith
Salt
Peppar

Dela potatisen i mindre delar (inte små tärningar som i potatissalladen man köper utan större bitar), hacka gurka, lök och äpple i bitar (mindre än potatisen, jag gjorde kuber på cirka ½ cm). Häll allt i en bunke, häll på crème fraiche och majonnäs, rör om och smaka av. Salta och peppra om det behövs. Förvaras i kylen tills servering och blir godare om den får stå ett tag före serveringen.




Honungsfrallor med surdegsstuk

Jag fick tips om dessa frallor för ett tag sedan av en vän, härliga lättbakade frallor med bra smak och lite surdegskänsla. Igår satte jag degen och i morse bakades de ut och resultatet blev riktigt bra, barnen gillade de även då de inte brukar gilla bröd eller frallor med hård skorpa. En fralla jag säkert kommer att göra igen, det skadar inte att ha lite olika versioner att baka för att kunna variera utbudet av bröd här hemma. Receptet kommer från nyhetsmorgon och det finns på köket.se

3 gram jäst
350 gram kallt vatten (3 ½ dl)
330 gram rågsikt (6 dl)
120 gram vetemjöl special (2 dl)
30 gram honung (1 ½ msk)
8-10 gram salt (1 ½ tsk)

Rör ihop alla ingredienser till en deg i en bunke, degen behöver inte knådas utan bara röras tills den precis går ihop. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt den jäsa i rumstemperatur i cirka 8 timmar

Skrapa ut degen på ett mjölat bakbord, vik ihop degen till ett paket, stör på lite mjöl och täck med bakduk. Låt jäsa i 30-50 minuter (beroende på hur varmt det är och hur bråttom du har). Sätt ugnen på 250° i god tid innan frallorna ska in (minst 30 minuter innan).

Dela degen i bitar med en degskrapa eller stekspade och lägg de med den mjölade sidan uppåt på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen tills frallorna har fått ordentligt med färg (12-15 minuter) och låt de svalna på galler.