Äppelpaj med knäckigt pajtäcke

Dag att testa en ny paj, denna gången från Fredriks fika och då en knäckig äppelpaj. Tillgången på svenska äpplen är fortsatt god och så länge det är så kommer vi att baka äppelpaj. Jag är lite inne i en period där jag gillar knäckiga pajer lite extra, gärna med sirap i så det blir lite kolsmak med i bilden också. Detta receptet gav en väldigt god paj, med toner av kola i smaken, ska definitivt testas igen fast med en annan äppelsort.

150 gram smör
2 dl strösocker
½ dl ljus sirap
½ dl vispgrädde
3 dl havregryn
1 ½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
½ tsk salt

5-6 äpplen
1 tsk kanel
2 msk strösocker

Sätt ugnen på 175°, skala. kärna ut och klyfta äpplena. Blanda med socker och kanel och lägg i en pajform. Smält smöret i en kastrull tillsammans med socker, sirap och grädde. Blanda ner havregryn och mjöl blandat med bakpulver och salt och rör till en jämn smet. Ta av från värmen och fördela smeten över äpplena i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter, tills pajen är gyllenbrun. Serveras ljummen med vaniljglass eller vaniljsås




Gurksallad

Dagens mellis/kvällsmat fick bli korv med bröd, ibland vill man ha något lättare att servera med. Jag gillar att ha lite olika röror när jag äter korv med bröd, gärna vitlökssås, gurkmajonnäs, eller räksallad. Detta receptet hittade jag för ett tag sedan och har sparat för regniga dagar och det var ju just det som vi hade idag. Receptet hittade jag på Landleyskök som är en blogg som drivas av Madeleine Landley.

1 röd paprika
½ gul lök
3 dl hackad inlagd gurka
1 dl mjaonnäs
1 tsk skånsk senap
2 dl crème fraiche

Kärna ur och stek paprikan i lite olja tills den blivit mjuk. Hacka lök, inlagd gurka och paprika i jämstora bitar. Rör ihop majonnäs, senap och crème fraiche och rör sedan ner grönsakshacket. Smaka med salt och peppar. Förvaras i kylskåp och blir godare efter ett par dagar när den fått dra till sig lite.




Grekiskt bondbröd

Detta bröd har jag testat lite olika recept och hittills har det blivit mer pannkaka än brödlimpa. Jag fick tips om detta receptet av en före detta arbetskollega, grundreceptet kommer från Fredriks fika. Jag fördrar att kalljäsa bröd under längre tid för att få fram mer smak i brödet och då jag bara hade ett halvt paket jäst fick det bli längre jästid istället. Resultatet blev ett fint rustikt välsmakande bröd, detta kommer att bakas fler gånger hon familjen Bråberg.

25 gram jäst
3 dl kallt vatten
1 dl naturell yoghurt 3 % (jag hade ingen yoghurt utan testade med crème fraiche istället)
1 dl olivolja
1 msk honung
2 tsk salt
11-12 dl vetemjöl special

Smula jästen i en bunke och häll på vattnet, rör om tills jästen lösts helt. Blanda i yoghurt, olivolja, honung och salt. Tills ätt det mesta av mjölet och arbeta degen i 10 minuter och låt jäsa till dubbel storlek.

Stjälp upp degen på ett lätt mjölat bakbord och dela den i två delar. Forma två runda bröd och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, låt bröden jäsa under bakduk i 30 minuter och sätt ugnen på 225°. Sikta över lite vetemjöl och skär några snitt med en vass kniv.

Grädda bröden mitt i ugnen i 30-35 minuter, låt brödet svalna helt innan du skär upp det.




Korvbröd av brioche-typ

De förra korvbröden jag bakade blev lite torra och tråkiga redan dagen efter de var gjorda, så inför dagens korv med bröd letade jag efter ett nytt recept. Jag gillar lite större och matigare korvbröd, vilket kan vara svårt att hitta i butik. Detta receptet hittade jag på Allas hemsida och det är matjournalist och kokboksförfattaren Lena Söderström som delade med sig av detta recept. Jag dubblade receptet då jag finner det rätt onödigt att baka med ½ ägg och jag bakade med kall degvätska.

150 gram smör, rumsvarmt
2 ½ dl mjölk
½ paket jäst
1 ägg
2 msk strösocker
1 tsk salt
12-14 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke och häll på mjölken, rör om tills jästen lösts upp helt. Häll i smöret i mindre kuber, ägg, salt samt socker och under tiden maskinen går mjölet lite i taget. Degen ska bli smidig och mjuk, kör maskinen ytterligare 5 minuter. och låt den sedan jäsa till dubbel storlek.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela i två delar. Rulla ut varje del och skär varje del i 14-151 delar. Forma bitarna till bollar som sedan till avlånga korvbröd. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper, pensla med uppvispat ägg och låt jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.

Sätt ugnen på 250° och grädda korvbröden mitt i ugnen i cirka 8 minuter, låt de svalna på ett galler under bakduk.