Jordgubbskaka

En kaka med färska jordgubbar som är kladdig i mitten och har knapriga kanter låter som en efterrätt helt i min smak. Resultatet blev lite som en kladdkaka i konsistensen med smak som påminde om kola, nästa gång kommer jag att blanda ut jordgubbarna med hallon då den blev lite i sötaste laget. Receptet kommer från sidan receptfavoriter.se som drivs av kocken och matskribenten Henrik Mattsson.

3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
20-25 jordgubbar
75 gram kallt smör
2 msk strösocker, råsocker, muscovadosocker, florsocker eller farinsocker till jordgubbarna.

Sätt ugnen på 175°, vispa ägg och socker fluffigt. Skölj, snoppa och dela jordgubbarna i bitar. Lägg i en skål och blanda med 2 msk socker av valfri sort. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke och vispa sedan ner det i äggblandningen.

Spänn ett bakplåtspapper i botten av en springform, fördela och smeta ut smeten i botten. Häll på och fördela jordgubbarna jämnt över smeten och tryck ner de lite, Hyvla över smör med en osthyvel och lägg de på toppen.

Grädda i nedre delen av ugnen i 20 minuter, ta ut den och låt den svalna något. Ta loss kanten och skär upp kakan inför serveringen.




Saftig kycklingfilé

Ett recept på kyckling som både smakar väldigt gott och som dessutom blir väldigt saftig. Hemligheten bakom är tillagningssättet där man steker kycklingen på hög värme en kort stund och sedan tillagar den färdigt i ugnen. Receptet kommer från Zeinas kitchen och jag ändrade lite i marinaden på grund av att jag inte hade rätt sorts vinäger hemma och marinaden jag gjorde fick godkänt av hela familjen.

4 kycklingfiléer
1 tsk dijonsenap
1 tsk dragon
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk svartpeppar
1 msk salladskrydda
3 msk vitvinsvinäger
3 msk olivolja

Värm ugnen till 250° långt innan kycklingen ska in i ugnen så du har en bra temperatur i ugnen. Blanda ihop marinaden och ställ den åt sidan. Krydda filéerna runt om med salt och peppar. Hetta upp en stekpanna med smör och stek filéerna på hög värma cirka 4-5 minuter på varje sida.
Lägg filéerna i en ugnsform, häll över marinaden och sätt formen mitt i ugnen, sänk värmen till 200° när du stängt luckan.
Efter 15-17 minuter (tiden beror på om du har tjocka filéer eller tunnare) tar du ut formen och täcker den med aluminiumfolie. Låt den vila i 15 minuter och skär sedan filéerna i diagonala skivor. Häll på skyn och servera med en god sås och potatis.




Rabarberkräm

Detta mellanmål gjorde min mamma ofta på sommaren under min uppväxt och idag när jag hade lite rabarber över som behövdes tas omhand om kom jag att tänka på det. Hur enkelt som helst att göra och så friskt och gott att äta, mycket bättre än köpekräm. Barnen var skeptiska till krämen och vågade inte ens smaka, men men mer till mig och frun istället. Receptet hittade jag på Madame Edith och rabarberkräm kommer jag definitivt att fortsätta koka.

250 gram rabarber
2 dl vatten
½ dl strösocker
1 msk potatismjöl
2 msk vatten

Koka upp vatten och strösocker och skär rabarberna i bitar (ca 2 cm). Lägg de i det kokande vattnet när sockret har lösts upp och koka tills rabarberna delar på sig (cirka 4 minuter). Rör ihop potatismjöl och vatten till en redning, häll blandningen med en fin stråle ner i rabarberkrämen och låt den koka upp. Ta bort från plattan när krämen börjar bubbla igen. Låt den svalna och servera den med mjölk.




Ugnsstekt fläskytterfilé

Dagens middag blev denna underbart marinerade fläskfilé, en rätt som hela familjen gillar även då barnen gärna skär bort kanten efter bryningen i stekpannan. Fläskfilé passar ypperligt att göra i ugnen på full värme som i detta receptet eller på lägre temperatur och längre tid i ugnen. Fokus ska ligga på innertemperaturen på köttet och inte bara hur utsidan ser ut. Denna gör vi lite då och då i lite olika varianter, men detta är grunden till rätten.

1 kg fläskytterfilé
2 msk rapsolja
1 msk balsamvinäger
1 msk soja
1 msk sweet chilisås
1 msk honung
1 msk fisksås
1 bunt färsk sparris

Ta fram fläskytterfilén och putsa bort eventuellt onödigt fett, blanda marinaden och låt fläskytterfilén dra i minst 6 timmar.
Sätt ugnen på 225°, bryn fläskytterfilén i en stekpanna och lägg den åt sidan att vila någon minut. Lägg sparris i botten av en ugnsfast form och sedan på med fläskytterfilén ovanpå. Sätt in formen mitt i ugnen i ca 30 minuter och kolla med köttermometer, brukar bli perfekt mellan 69–72°