Havrecrunch

Förra satsen med crunch hade lite för mycket smak av kanel enligt min egna smak, detta receptet tog jag fram ur det förra och gjorde en naturell version istället. Grundreceptet kommer fortfarande från ICA, men nu med lite ändring i ingredienserna. Snart är mina studier slut och jag kommer att börja jobba efter 2 år i skolbänken, att ha färdig crunch att använda antingen till frukost på jobbet eller som en snabb kvällsmat när man kommer hem ser jag som en bra lösning på matfrågan som uppenbarar sig nu.

1 liter havregryn
100 gram mandelspån
½ tsk salt
1 dl vatten
3 msk rapsolja
1 dl flytande honung

Sätt ugnen på 200°, blanda havregryn, mandelspån och salt i en bunke. Rör ihop vatten, honung och rapsolja, häll det i de torra ingredienserna och rör om. Häll blandningen i en långpanna och rosta mitt i ugnen i 15-20 minuter. Rör om några gånger under tiden.

Låt blandningen kallna och häll sedan upp i burk med tättslutande lock.




Köttfärslimpa med gräddsås

Ibland vill jag laga rätter där det mesta sköter sig själv, perfekt som i detta receptet med lite förberedelser och sedan sköter sig allt i ugnen. Köttfärslimpa har jag lagat ett par gånger men det blir ofta lite för torr i min smak och faller i bitar när man delar den. är jag hittade detta receptet på Zeinas kitchen var jag bara tvungen att testa och hela familjen älskade resultatet. Denna kommer att göras fler gånger framöver.

Köttfärslimpa
1 kg köttfärs
1 dl ströbröd
2 ½ dl mjölk
2 ägg
1 gul lök
1 ½ tsk dijonsenap (kan uteslutas)
2 tsk paprikapulver
2 tsk salt
½ tsk svartpeppar

Grönsaker
10-12 potatisar
2 gula lökar
5 morötter
Cirka 10 färska champinjoner
Olivolja

Skala potatis och morötter och hacka grönsakerna i önskad storlek. Koka morötter, potatis och lök i cirka 5 minuter och sila sedan av.
Blanda ströbröd och mjölk och låt svälla i 10 minuter, sätt ugnen på 175°. Riv löken fint och blanda i med ägg, senap och kryddor, tillsätt sist köttfärsen och blanda ihop allt ordentligt. Lägg köttet i en långpanna (30×40 cm) och forma till en stor köttfärslimpa som placeras i mitten av långpannan. Jobba lite med köttet när det formas till en limpa för att få bort luftbubblor och minimera risken att det bildas sprickor i limpan. Lägg grönsakerna vid sidan om köttfärslimpan, salta och peppra på grönsakerna och ringla lite olivolja över.

Baka mitt i ugnen i 45-60 minuter, häll 1 dl vatten i långpannan efter halva tiden. När köttet är klart strör du finhackad persilja över. Serveras med gräddsås och en fräsch sallad.

10 gram smör
2 msk mjöl
5 dl grädde
2-3 msk kinesisk soja
Valfri smaksättning:
1 msk senap
1-2 msk svartvinbärsgelé
2 msk äppelmos
1 msk fond.

Smält smöret och fräs försiktigt mjölet några sekunder under omrörning. Blanda i grädde samt soja och koka upp under omrörning. Låt sjuda långsamt i 2-3 minuter, jag valde att tillsätta 1 msk kalvfond och 1 msk dijonsenap i såsen och det blev jättegott till köttfärslimpan.




Frukostfrallor med sesamfrö

Jag gillar att baka frallor, tycker det är ett smidigt sätt att få med sig frukost eller mellis till jobbet eller skolan. Jag försöker förnya mig och testa nya recept lite då och då och på senare tid har det blivit en del med sesamfrö som garnering. Jag gillar smaken och att det blir inte så söligt och smuligt som det kan bli med vallmofrön. Detta receptet hittade jag hos Jennys Matblogg och de kommer att bakas flera gånger hos oss, som alltid testade jag kall degvätska och skriver receptet utefter det.

50 gram jäst
6 dl kallt vatten
2 tsk salt
2 msk olivolja
9-12 dl vetemjöl (jag fick ha i lite mer för att få degen att släppa kanten)

Smula degen i en bunke och lös den med lite av vattnet, häll sedan på resten av vattnet. Under fortsatt arbete hälls salt, olivolja och mjöl i tills degen släpper från kanten av bunken. Arbeta degen några minuter så det bildas bra glutentrådar och låt den sedan jäsa under bakduk till dubbel storlek (tack vare värmen vi har ni tog det knappt 90 minuter).

Häll ut degen på ett mjölat bakbord och dela den i lika stora bitar. Driv bitarna till frallor som placeras på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med ljummet vatten och strö över sesamfrö, låt sedan jäsa i 30 minuter under bakduk.

Efter 20 minuter sätts ugnen på 250° och när ugnen är varm gräddas frallorna mitt i ugnen i cirka 10 minuter




Kycklingpasta

Fortsatta distansstudier på grund av Covid-19 innebär att maten lagas hemma och det blir inte samma behov av matlådor som innan. Denna enkla kycklingpasta är perfekt att göra på rester efter antingen hel grillad kyckling eller ugnsstekta kycklingbitar. Såsen ä gjord på sådant man för det mesta har hemma och nu när sommaren kommer och vi har egna spenatplantor var jag tvungen att blanda i några i såsen både för färg och smak.

400 gram kycklingbitar (jag tog rester från söndagens kycklingrätt)
5 dl crème fraiche
300 gram champinjoner
1 röd paprika
2 schalottenlökar
10 spenatblad
1 msk kalvfond

Dela kycklingen och lägg den i en kastrull. Dela svampen i halvor eller kvartar beroende på storlek, hacka löken och dela paprikan i lagom stora bitar. Fräs allting i en panna till vätskan har försvunnit ur svampen och allt fått lite färg. Häll i det i grytan med crème fraiche och låt det koka upp. Häll i fond och smaka av med salt och peppar, låt sjuda under tiden pastan kokar och när det är fem minuter kvar på pastan blandas spenatbladen i.




Kokostoscakladdkaka

En kladdkaka täckt med kokostosca, läs det en gång till… Vattnas det i munnen? Det borde det gör för wow vilken underbar kaka detta blev. Jag tackade för tre veckors praktik på en vårdcentral med denna kaka idag och alla blev förälskade i den. Det blev knappt något kvar till de som var lediga idag och kommer i morgon… Receptet hittade jag på Lindas bakskola och denna kaka kommer att bakas flera gånger hos oss.

150 gram smör
3 dl strösocker
3 ägg
¾ dl kakao
1 nypa salt
2 tsk vaniljsocker
1 ¾ dl vetemjöl

60 gram smör
1 dl ljus sirap
1 ½ dl vispgrädde
200 gram kokosflingor
2 dl strösocker
1 krm salt

Sätt ugnen på 180°, smält smöret i en kastrull, tillsätt resten av ingredienserna och rör snabbt ihop allt till en slät smet. Häll smeten i en smord och bröad springform, bröa med antingen skorpmjöl eller kokos. Grädda kakan mitt i ugnen i cirka 24 minuter, ta ut kakan och låt den vila i 15 minuter. Höj värmen till 250° när du tar ut kakan.

Blanda ihop alla ingredienserna i en kastrull, låt den puttra på spisen i cirka 15 minuter. Bred kokostoscan ovanpå kladdkakan i formen och grädda den i cirka 5 minuter (tills den fått gyllene färg)




Jordgubbskaka

En kaka med färska jordgubbar som är kladdig i mitten och har knapriga kanter låter som en efterrätt helt i min smak. Resultatet blev lite som en kladdkaka i konsistensen med smak som påminde om kola, nästa gång kommer jag att blanda ut jordgubbarna med hallon då den blev lite i sötaste laget. Receptet kommer från sidan receptfavoriter.se som drivs av kocken och matskribenten Henrik Mattsson.

3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
20-25 jordgubbar
75 gram kallt smör
2 msk strösocker, råsocker, muscovadosocker, florsocker eller farinsocker till jordgubbarna.

Sätt ugnen på 175°, vispa ägg och socker fluffigt. Skölj, snoppa och dela jordgubbarna i bitar. Lägg i en skål och blanda med 2 msk socker av valfri sort. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke och vispa sedan ner det i äggblandningen.

Spänn ett bakplåtspapper i botten av en springform, fördela och smeta ut smeten i botten. Häll på och fördela jordgubbarna jämnt över smeten och tryck ner de lite, Hyvla över smör med en osthyvel och lägg de på toppen.

Grädda i nedre delen av ugnen i 20 minuter, ta ut den och låt den svalna något. Ta loss kanten och skär upp kakan inför serveringen.