Riccardos hallonsorbet

Jag hittade lite frysta jordgubbar från förra året i frysen som jag behövde göra något med, jag kollade lite bland mina recept men hittade inget som lockade med frysta jordgubbar. Jag har i veckan i flödet på Instagram sett lite recept på nyttigare glass baserad på banan och gick först i banorna att testa det. Min äldsta dotter ville hellre att vi bakade banankaka på bananerna så jag letade lite vidare och hittade detta receptet på Allt om mat på hallonsorbet. Jag ändrade bara från hallon till jordgubbar för att testa göra sorbet för första gången.

500 gram hallon (jag valde istället jordgubbar)
1 dl vatten
1 dl strösocker
1 äggvita

Koka upp jordgubbar, vatten och socker i en kastrull. När det kokar och de frysta jordgubbarna har fått koka någon minut tar du kastrullen åt sidan och låter blandningen kallna. Mixa sedan blandningen slät med mixerstav.
Vispa äggvitan till ett fast skum i en ren bunke. Vänd ner äggvitan i blandnigen och blanda noga.

Häll upp sorbeten i en burk med lock och frys i 30 minuter. Ta ut sorbeten och mixa den en gång till med mixerstav. Frys ytterligare 1 timme, eller tills sorbeten fått en fin konsistens.




Smulpaj med rabarber

I receptet skulle det vara lika delar jordgubbar och rabarber, men då jag bara hade rabarber blev det en rabarberpaj istället. Receptet kommer från Kokaihop och är upplagt av Våfflansson och innehåller mandelmjöl och rörsocker. Jag tyckte det lät som en bra blandning och då jag hade alla ingredienserna hemma var det snabbt gjort en paj till kvällsfikat. Jag gillar syrligheten från rabarberna och här kombineras det med lite toner av nötter från mandelmjölet och kola från rörsockret. Klart väl värd att testa.

5 dl jordgubbar
5 dl rabarber
½ dl rörsocker
2 msk majsstärkelse

1 ½ dl rörsocker
1 ½ dl kokos
1 ½ dl havregryn
2 ½ dl mandelmjöl
200 gram smör

Sätt ugnen på 200°, blanda samman ingredienserna till fyllningen och häll de i en ugnsfast pajform.
Rör ihop de torra ingredienserna till smuldegen och nyp sedan ihop den med kylskåpskallt smör till en sulig deg. Häll smulorna över fyllningen och grädda i 25-30 minuter, tills pajen fått fin färg.




Kycklingköttfärssås

För att variera matlagningen ville jag testa att göra köttfärssås på kycklingfärs istället för blandfärs som vi alltid gör annars. Kycklingfärsen är lätt att steka, lite klibbigare än vanlig köttfärs och härligt smakrik. Detta receptet kommer från Lindas bakskola och det kommer att lagas fler gånger. Perfekt mat att ha med i lunchlådan till jobbet dagarna efter med. Fördelen med kycklingköttfärsen är betydligt mindre fett än i vanlig köttfärs, dock ska man vara extra noggrann att tvätta händerna efter man har tagit i kycklingfärsen och använd inga träredskap eller skärbrädor utan bara plast.

1 gul lök
800 gram kycklingköttfärs
½ tsk salt
2 krm svartpeppar
2 vitlöksklyftor
1 ½ msk torkad oregano
1 ½ dl ketchup
½ dl tomatpuré
1000 gram krossade tomater

Skala och finhacka löken, stek den sedan i smör tills den är gyllenbrun. Lägg den åt sidan i en skål.
Fräs kycklingköttfärsen i smör, mosa den hela tiden med en gaffel tills den är genomstekt. Sänk värmen när kyckling börjar få färg, salta, peppra, pressa över vitlöken samt strö över oregano och rör sedan om ordentligt. Tillsätt ketchup, tomatpuré, krossade tomater och den stekta löken. Rör om ordentligt och låt det puttra på svag/medelvärme i cirka 10 minuter.

Smaka av innan servering och krydda eventuellt mer.