Rabarberknäckpaj

Det har blivit en del olika rabarberpajer detta år och det kommer säkert att bli många fler, så länge det finns rabarber att göra pajen av kommer vi att göra det. Detta receptet hittade jag på recepten.se och resultatet blev en härlig paj med knäckigt täcke med lite svag ton av kolasmak. Ett tag gjorde vi bara smulpaj men numera är det oftare att vi gör paj med knäckigt täcke, smaken skiftar och vi kommer säkert att blanda mellan de olika recepten mellan gångerna vi bakar paj.

400 gram rabarber
125 gram smör
½ dl vispgrädde
½ dl ljus sirap
2 dl havregryn
1 ½ dl strösocker
1 ¾ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 150° (vanlig ugn, 125° i varmluftsugn), skölj rabarbern, skär den i 2 cm tjocka skivor och lägg de i en pajform på cirka 25 cm i diameter. Smält smöret tillsammans med vispgrädde och sirap i en kastrull, tillsätt havregryn, strösocker, vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör om till en jämn smet och fördela den över rabarberna.

Grädda pajen mitt i ugnen i cirka 45-50 minuter tills pajen fått fin färg, ta inte ut den för tidigt då blir täcket inte knäckigt utan mer segt.




Snittar med rödlök och skinka

Vissa dagar på året blir det trerätters hos oss och midsommar brukar det bli trerätters. Vi är inte så traditionella av oss att vi måste ha sill och nubbe, men nypotatisen är ett måste på midsommar. Förrätten i år fick jag inspiration från mitt examensfirande då vi hade knytkalas ett par av mina klasskompisar då vi inte hade en stor examen på grund av Covid-19.

Tunnbröd
3 dl crème fraiche
½ röd lök
100 gram kokt påläggsskinka

Hacka löken fint och skiva ner skinkan till lagom stora bitar, blanda allt med crème fraiche och bred det på tunnbröden. Rulla ihop de och låt de dra till sig i kylskåpet ett par timmar tills de ska serveras. Gärna med ett gott mousserande vin till.