Rårörd jordgubbssaft

Dags för att göra lite ny saft och denna gången ville jag testa gör rårörd saft, både för att jag ofta gillar rårörd mer än kokat och för att testa något nytt. Vi hade en del jordgubbar som började bli lite mjuka och då passade det perfekt att plocka fram detta receptet som kommer från ICA.

2 liter jordgubbar (1 kg)
5 dl vatten
6 dl strösocker per avrunnen saft

Skölj, rensa och mixa jordgubbarna, blanda sedan i vattnet. Täck bunken med ett lock och ställ den i kylen i minst 24 timmar.

Låt blandningen rinna genom en silduk i cirka 30 minuter, mät mängden saft och tillsätt sockret. Rör tills allt socker har lösts upp och häll sedan på flaskor.




Rabarberpaj med mandelspån

Det har blivit en liten sport att hitta nya recept när vi ska göra paj, speciellt då med vår favorit rabarber. Just nu försöker jag hitta recept med lite fler ingredienser för att se hur de påverkar smaken på pajen. Detta receptet hittade jag efter lite sökning på Hemmets Journals hemsida och resultatet blev en riktigt lyckad paj till kvällsfikat.

500 gram rabarber
150 gram smör
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
2 dl strösocker
½ dl vispgrädde
½ dl sirap
25 gram mandelspån

Sätt ugnen på 175°, skölj och skär rabarbern i bitar och lägg den i en smord pajform. Smält smöret i en kastrull och rör ner havregryn, vetemjöl, bakpulver, strösocker, vispgrädde och sirap. Koka ihop och bred blandningen över rabarberna. Strö över mandelspånet och grädda pajen mitt i ugnen i cirka 25 minuter.