Honungsfrallor

Då var det dags att fylla på förrådet av frallor att ha till frukost på jobbet igen, jag brukar försöka göra ett nytt recept då och då för att kolla efter nya och få inspiration att i framtiden börja försöka baka efter egna recept. Denna gången vill jag har ett recept som var sötat med antingen honung eller sirap och detta receptet hittade jag efter lite sökning på frallor med honung och det fanns på Niinis kitchenlife. Receptet är skriver på varm degvätska men vanan trogen så gör jag den på kall degvätska och skriver receptet därefter.

50 gram jäst
2 tsk bakpulver
50 gram smör
5 dl vatten
½ msk salt
2 msk honung
cirka 11 dl vetemjöl (jag använde vetemjöl special)

Smula jästen i en bunke och häll på vattnet och honungen, rör tills jästen har lösts upp. Dela smöret i små kuber och häll i det tillsammans med salt, hälften av mjölet och salt. Börja arbeta degen med maskinen och fortsätt hälla i mjölet lite i taget, arbeta degen tills den blir smidig och släpper från kanten.

Dela degen i 18-20 bitar, rulla det till bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 250° och låt frallorna jäsa under bakduk i 20 minuter.

Grädda frallorna i 7-10 minuter, de ska bli gyllenbruna på toppen. Efter gräddningen blandas 1 tsk honung med lite ljummet vatten och blandningen penslas på frallorna.




Toscarabarber

Istället för en vanlig rabarberpaj till kvällsfikat idag kände jag för att göra något nytt, något annorlunda, något fräscht. Jag gillar toscakaka och fick för mig att en kombination av en rabarberkaka med ett toscatäcke kunde nog vara riktigt gott. Jag kollade först bland mina recept men hittade inget och började försöka kolla om man kunde kombinera två recept, gjorde en snabb sökning och till min lycka hittade jag flera olika recept på just en toscarabarber, detta receptet kommer från Hemmets Journal.

175 gram smör, rumstempererat
2 ½ dl strösocker
2 ägg
2 ½ dl gräddfil
5 dl vetemjöl
2 ½ tsk vaniljpulver
1 tsk balkpulver
450 gram rabarber

100 gram smör
100 gram mandelspån
1 ½ dl strösocker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
1 ½ msk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175°, smöra och bröa en springform (kläm gärna fast ett bakplåtspapper i botten), vispa smör och strösocker ljust och pösigt, knäck i äggen ett i taget och låt det första blandas i ordentligt innan nummer två knäcks i smeten. Häll i gräddfilen och rör om. Blanda de torra ingredienserna i en skål och sikta ner i smeten, rör om tills allt blandas till en jämn smet och bred sedan ut den till ett jämnt lager i formen. Skölj, ansa och dela rabarberna i 2-3 cm långa bitar som trycks ner tätt, tätt i smeten.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen i cirka 45 minuter (jag fick ha inne kakan i nästan 55 för att få en torrkaka, kan vara rabarberna som vattnar lite extra), täck med folie om kakan får för mycket färg och kolla med provsticka så den är färdig.

Under tiden kakan gräddas kokas toscan samman genom att allt utom vaniljsockret blandas i en kastrull och kokas upp. Låt toscan sjuda samman under omrörning, ta bort kastrullen från plattan och blanda i vaniljsockret.

Bred toscan över kakan och grädda den ytterligare 15 minuter, serveras kall med vaniljsås eller vispad grädde.




Rabarbersaft

Som syntes i förra inlägget har vi massa rabarber att ta hand om och en av de saker jag ville testa först är en saft på rabarber, den jag hittade var en lätt från allt om man med lite citron i som gav en lite ton av lemonad till saften, en riktig vuxensaft. Jag har några till saftrecept som jag ska testa, bland annat ett på kallrörd rabarbersaft, kan bli intressant att se om det blir någon skillnad.

500 gram rabarber
1 liter vatten
2 ½ dl strösocker
¾ dl pressad citron

Skär rabarbern i bitar och lägg den i en gryta. Häll över vattnet och låt koka under lock ca 15 min.
Sila rabarbersaften och koka upp den. Tillsätt sockret och låt koka tills det smält. Rör om då och då. Tillsätt citronsaften.

Häll saften i väl rengjorda, varma flaskor. Låt den kallna och förvara i kylen.




Rabarber och kardemummakaka

Denna rabarberkaka hittade jag på heavenly cupcake och den var så lockande att jag bara var tvungen att baka den, det blir jobbarkompisarna som kommer att få smaka på den imorgon till fikat på eftermiddagen. Vi var och plockade rabarber i går och fick med oss rätt mycket hem, en del har vi redan fryst in för att använda till hösten och resten ska användas i bakverk och annat under veckan.

2 ägg
2 dl strösocker
50gram smör
1 dl mjölk
2 ¾ dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 ½ tsk bakpulver
2 tsk kardemumma
½ liter rabarber
2 msk potatismjöl
½ dl strösocker

Sätt ugnen på 175°, smöra och bröa en sockerkaksform, smält smöret och låt det svalna lite, skölj och skiva rabarbern. Blanda de med potatismjöl och socker.
Vispa ägg och socker länge så det blir vitt och poröst. Häll mjölken i smöret och häll den sedan i äggsmeten under vispning.
Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver, vänd försiktigt ner det i äggsmeten. Man ska inte vispa ner mjölet då kan kakan misslyckas. Stöt kardemummakärnor till ett fint pulver och tillsätt dem tillsammans med rabarbern. Ta inte med vätskan som eventuellt har bildats utan försök fiska upp bitarna och bara tillsätta dem. Rör samman allt så att det blandar sig ordentligt och häll sedan smeten i formen.

Grädda i cirka 35 minuter, pröva med sticka så att kakan är klar innan du tar ut den. Servera kakan avsvalnad, sikta eventuellt över lite florsocker.