Rabarberchutney

Detta har jag hört flera personer prata om att det ska vara så gott på grillat kött och till och med som marinad när man grillar kött. Det ska även fungera som lite starkare tillbehör till annan lagad mat. Jag var helt enkelt tvungen att testa och se om det var så gott som alla säger. Jag har provsmakat under tiden jag kokade den och det var verkligen smaker i den. Som jag förstår det mognar smaken efter några veckor i kylskåpet så det slutliga svaret kommer senare. Receptet hittade jag hos en man som jobbar som webbstrateg vid namn Petter Knutsson.

500 gram rabarber i bitar
2 skivade rödlökar
1 ½ msk ättika
¾ dl vatten

5 dl strösocker
1 msk mald ingefära
1 ½ msk curry
2 tsk salt
1 hackad färsk spansk peppar
6 hackade torkade aprikoser

Koka ihop rabarber, rödlök, ättika och vatten i 10 minuter på medelvärme. Under tiden blandar du resterande ingredienser i en bunke, sätt ugnen på 100° och värm burkar som chutney ska förvaras i.

Rör samman allt och låt det koka sakta på svag värma i 30 minuter, rör om då och då så det inte bränner i botten. Häll upp chutneyn i de varma burkarna och förslut. Chutney behöver mogna så låt den stå ett par veckor i kylen för att bli riktigt bra.




Rabarbermarmelad med kardemumma

Detta recept har jag länge sparat på men inte gjort, det har att göra med att vi har inte haft så mycket rabarber innan utan de fick i huvudsak gå till pajer och kakor. Men nu när vi har gott om rabarber kan jag testa lite nya recept med. Detta receptet hittade jag på mitt kök och kombinationen rabarber och kardemumma fungerar i kaka så varför inte i marmelad.

500 gram rabarber
1 citron
500 gram syltsocker
½ tsk malen kardemumma

Skölj rabarberna och skär de i bitar, dela citronen och pressa ur saften. Förvärm burar i ugnen på 100°. Blanda rabarbern syltsocker, citronsaft och kardemumma i en gryta och låt koka i fem minuter under omrörning.

Häll upp marmeladen i rengjorda varma burkar, förslut och förvara i kylskåp.




Rabarberpaj med kardemumma

Vi har fortfarande en hel del rabarber kvar som måste tas om hand nu under helgen. En del kommer att frysas in för att kunna användas till hösten och vintern, men en del kommer att användas nu. Detta recept har lockat en tid men a har inte tagit tag i det, men nu…. En härlig rabarberkaka med smak av kardemumma som kan ätas som vilken kaka som helst, receptet hittade jag på allt om mat.

100 gram smör
1 tsk kardemummakärnor
2 ägg
3 dl strösocker
2 krm vaniljpulver
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 krm salt
4 rabarberstjälkar (minst, jag använde 7)

Sätt ugnen på 200°, smöra och bröa en form på cirka 24 cm i diameter med löstagbar kant. Smält smöret och låt det bli brynt och gyllene, stöt kardemummakärnorna i en mortel. Vispa ägg, strösocker och vaniljpulver pösigt, blanda mjöl, bakpulver, salt och hälften av kardemumman i en bunke, rör ner smöret i äggsmeten och vänd därefter i mjölblandningen. Häll smeten i formen och skör rabarberna i stavar som kan bilda ett mönster i kakan. Strö resterande av kardemumman över kakan.

Grädda mitt i ugnen i 30-35 minuter, den ska vara lite kladdig och seg.