Rabarberpaj med kolasmul

Jag hittade en ny rabarberpaj jag bara var tvungen att testa, en kombination av rabarber, kardemumma och kolasmak. En mer vuxen rabarberpaj med nyanser som verkligen kom fram fint. Jag vet inte hur många olika rabarberpajer vi har provat det senaste, många har varit riktigt bra och denna är en av de bättre hittills. Receptet hittade jag på köket.se och det är bakbloggerskan och bakboksförfattaren Camilla Hamid som som har kommit på receptet.

500 gram rabarber
1 msk potatismjöl
2 tsk kardemumma
1 dl strösocker
1 citron, saften

100 gram smör, rumstempererat
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2 ½ dl vetemjöl
§ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175°, över och under värme, skala eventuellt rabarbern och skär den i mindre bitar. Blanda rabarbern med resten av ingredienserna till fyllningen i en skål, rör om väl och fördela det sedan i en ugnssäker form.

Vispa ihop smör, strösocker och sirap till en krämig smet, häll i resterande ingredienser och arbeta ihop precis tills det blir en smulig deg.

Smula degen över rabarberfyllningen och grädda pajen i mitten av ugnen i 20-25 minuter eller tills den fått en fin, gyllenbrun färg.




Kasslergratäng med pasta

Att laga mat där det mesta blir färdigt i en form är ett sätt att laga mat som jag gillar, visserligen var det en del delmoment innan som krävde fler bunkar och kastruller men resultatet blev bra. Härlig kasslergratäng med ostsås smaksatt med dijonsenap och cheddarost vilket lyfte den lätt stekta kasslern till nya höjder. Denna gratäng var barnen inte jätteförtjusta i men de smakade åtminstone, får bli senare när de är lite äldre så kanske de med uppskattar den. Receptet hittade jag på Allt om mat.

300 gram stora makaroner, jag använde gnocchi
175 gram prästost 17 %, jag hade ingen prästost utan använde cheddar
2 msk Maizena majsstärkelse
6 dl mjölk
2 msk dijonsenap
300 gram kassler
½ tsk salt
1 krm svartpeppar

Sätt ugnen på 225° varmluft, koka makaronerna enligt anvisning på paketet. Riv osten, värm mjölken i en kastrull och vispa i majsstärkelsen, koka upp under omrörning. Rör ner senap och ost, spara cirka 1 dl till gratineringen. Krydda med salt och peppar och koka tills osten har smällt.

Skär kasslern i små bitar som steks snabbt i smör, blanda makaroner, kassler och sås i en smord ugnssäker form och strö över den sparade osten. Gratinera mitt i ugnen i cirka 10 minuter.




Ostfrallor deluxe

Eller som de kallades på Allas där jag hittade de Mammas goda ostfrallor. Ostfrallor är en av mina absoluta favoriter och när jag hittade detta receptet där det är riven ost i degen var jag bara tvungen att testa. Min vana trogen gjorde jag degen på kall degvätska och skriver om receptet lite efter de ändringar jag gjorde. Jag använde bara vanligt vetemjöl och som sötningsmedel blev det honung. Resultatet blev en härligt mjuk fralla med underbar smak, jag använde Gouda ost då det var den jag hade hemma. Denna kommer att bakas fler gånger, utan tvekan!

13 dl vetemjöl (alternativt 9 dl vetemjöl och 4 dl finmalt rågmjöl)
4 dl riven ost (2 ½ dl till degen och resten att strö över)
50 gram jäst
50 gram smör, rumstempererat
5 dl mjölk
2 msk brödsirap (eller honung)
1 tsk salt

Smula jästen i en bunke och häll på mjölken, rör tills jästen har lösts upp. Skör smöret i små kuber och häll i det tillsammans med sirap/honung. Häll i salt, ost och det mesta av mjölet (lite i taget i slutet) tills degen släpper från bunken. Kör maskinen 5-7 minuter för att få bra glutentrådar i degen. Täck bunken med en bakduk eller folie och låt degen jäsa till dubbel storlek.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i två delar. Varje del delas i 8-12 bitar (beroende på hur stora man vill ha frallorna) som rullas till bollar. Bollarna placeras på en plåt med bakplåtspapper som sedan täcks med en bakduk och får jäsa i ytterligare 30 minuter.

Sätt ugnen på 250°, vispa upp ett ägg och pensla bullarna, strö över den kvarvarande osten och grädda frallorna mitt i ugnen i cirka 8 minuter.

Låt frallorna kallna på ett galler.