Äppelsmulpaj

Efter rätt många veckor med bra tillgång till rabarber fick vi idag välja att göra en äppelsmulpaj istället, och då blev det en smulpaj med massa smuldeg. Receptet hittade jag efter lite letande på ica.se och den blev verkligen helt perfekt både i smak som konsistens. Med flingsalt både i smuldegen och kryddorna till äpplena blir det en lite mer vuxen smak på pajen som verkligen uppskattades. Nu kommer snart hösten och en övergång till äpplen till pajer, men än så länge finns det lite rabarber att få tag i till pajer och kräm.

Cirka 800 gram äpplen
1 tsk kanel
2 tsk strösocker
1 krm flingsalt (viktigt att det är just flingsalt som används)

125 gram kallt smör
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 ½ dl strösocker
½-1 tsk flingsalt (viktigt att det är flingsalt, om vanligt salt användds minska på ängden)

Sätt ugnen på 225°, skär smöret i mindre kuber och nyp ihop med mjöl och havregryn. Blanda i socker och flingsaltet, ta lite i taget av flingsaltet och smaka av degen allt eftersom så sältan blir lagom.

Skala, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar, blanda de med kanel, socker och flingsalt i en smord form på cirka 28 cm i diameter. Fördela smuldegen över äpplena och grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter, tills den fått fin färg.




Jespers tunnbröd

Barnen här gillar tunnbröd och jag har kollat efter lite recept för att kunna göra egna, i veckan hittade jag en filmsnutt på svt.se där de bakade tunnbröd. Filmsnutten kom från Gomorron Sverige från 2017 och det är kocken Jesper Långström som delade receptet. Jag hade inga kokade kalla potatis så jag fick göra en ändring och körde med rågsikt tills degen var lagom fast och fin. Smaken blev jätte god och barnen ville inte sluta äta de, utseendet blev kanske inte det bästa jag har gjort. Min ugn är rätt låg (använder underugnen då överugnen ger ojämnt resultat) och det var riktigt svårt att få in tunnbrödet på bakstenen.

300 gram filmjölk
40 gram mörk sirap
60 gram surdeg (vete eller råg)
10 gram jäst
30 gram smör
260 gram vetemjöl
80 gram kornmjöl
1 krm malen anis
1 krm malen fänkål
12 gram salt
230 gram kokt, pressad potatis (här använde jag istället 2 dl rågsikt)

smula ner jästen i filmjölken och rör om ordentligt. Tillsätt alla övriga ingredienser förutom saltet och knåda i 10 minuter med maskinen. tillsätt saltet och knåda ytterligare 3-4 minuter. Lägg degen i en smord plastlåda eller bunke med lock och låt den vila i cirka 2 timmar.

Sätt ugnen på högsta värmen med en baksten (eller dubbla plåtar), använd inte varmluft utan över och undervärme.
Dela degen i önskade storlekar (cirka 100 gram per tunnbröd), kavla degen riktigt tunn med kruskavel (om du inte har en kruskavel kan du använda en vanlig och nagga med en gaffel efter)

Grädda tunnbrödet i cirka 5-7 minuter beroende på ugn och temperatur. Ta ut tunnbrödet och låt det svalna på galler.