Kycklinggryta med ris

Nu har vädret slagit om från rena högsommarvärmen i början av veckan till nu regn och blåst i slutet av veckan. Vad passa bättre då en en härlig gryta som har fått stå på spisen och koka länge för att bli helt perfekt? Receptet på denna underbara rätt hittade jag på Jenny´s matblogg och den kommer definitivt att lagas fler gånger, hela familjen åt och gav tumme upp. Att som i receptet koka med lite vinbärsgelé lyfte smakerna och gav en härlig nyans i rätten som hade varit svår att få till annars. Perfekt när man kan få användning av den underbara gjutjärnsgrytan jag fick i julklapp för en del år sedan.

4 stora kycklingfiléer
2 ½ dl crème fraiche
2 dl grädde
1 ½ msk kinesisk soja
1 msk tomatpuré
2 msk fond
1 msk rödvinbärsgelé
Salt & peppar

Strimla kycklingen och stek den i smör, häll i crème fraiche, grädde, fond, soja och tomatpuré. Låt den sjuda upp på svag värme samtidigt som riset kokas, smaka av med gelé, salt och peppar.




Inlagd smörgåsgurka

Jag har hittills bara gjort bostongurka av de frilandsgurkor jag har odlat och i helgen fick jag tag i lite fler och tänkte att jag kanske skulle testat göra något annat än bostongurka hela tiden. Jag kollade runt lite efter inlagd gurka och rätt fort hittade jag detta recept från Frida Skattberg som driver bloggen Fridas bakblogg. Det jag gillade lite extra var att lagen man häller på de skivade gurkorna ska inte kokas så det blir en härlig snabb inläggning av frilandsgurkor.

1 kg frilandsgurkor (eller som de kallas Västeråsgurkor)
1 dl dill
3 msk senapsfrö
2 ½ dl ättikssprit 12 %
4 ½ dl vatten
¾ dl salt – utan jod
4 ½ dl strösocker

Blanda ättika, vatten, salt och strösocker i en bunke och rör om tills salt och socker har löst sig. Tvätta gurkorna ordentligt och skiva de i 2-3 mm tjocka skivor. Varva gurka med dill och senapsfrön i väl rengjorda glasburkar, slå över lagen så att all gurka täcks, burkarna ska vara välfyllda. Förslut locken och vänd upp och ned på burkarna en gång. Ställ de sedan på ett mörkt och svalt ställe i 2-3 veckor innan du provsmakar.
En oöppnad burk håller i ett år om den står svalt och mörkt, en öppnad burk håller ett par månader i kylskåpet.