Morotsfrallor, kalljästa

Ett nytt recept att prova på morotsfrallor och dessa blev väldigt fina och goda, väldigt mjuka och härligt inkråm. Denna gången kommer receptet från Victorias provkök och jag gjorde som vanligt numera, degen gjordes med kall degvätska och jag skriver receptet här efter de ändringar jag gjorde. Jag har något till recept sparat på morotsfrallor ´men då med lite grövre mjöl som ska testas framöver med. Jag placerade frallorna relativt tätt på en plåt för att få de att jäsa samman då jag gillar när man får frallor som går in i varandra.

50 gram jäst
7 dl kall mjölk
2 tsk salt
2 skalade och finrivna morötter
½ dl rapsolja
cirka 16 dl vetemjöl

Läs upp jästen i mjölken, tillsätt salt, morötter och olja. Rör om så allt blandas och tillsätt sedan mjölet, lite i taget under omrörning tills du får en smidig deg (jag körde tills degen släppte från kanterna) och knåda degen ett par minuter. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek.

Sätt ugnen på 250° så den blir riktigt varm innan frallorna ska in, dela degen i 20 bitar och forma till runda bröd. Placera de på en plåt med bakplåtspapper och låt de jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.

Grädda mitt i ugnen i 11-14 minuter, låt de svalna innan de delas.




Pasta Carbonara med grädde

En riktig klassiker som jag aldrig testat innan, resultatet blev bara glada miner och två mätta döttrar som gav tumme upp direkt. Att något så enkelt som spagetti, bacon, grädde, äggula och ost kan bli så uppskattat. Receptet finns i hur många olika versioner som helst och flera hävdar att den ska göra på ett visst sätt, jag är inte så nogräknad när det kommer till sådant utan jag vill bara laga god mat som familjen uppskattar. Detta receptet hittade jag på coop.se

300 gram tagliatelle eller annan spagetti
240 gram bacon
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 dl riven parmesanost
1 dl grädde eller mjölk
½ tsk svartpeppar
4 äggulor
2 msk hackad persilja

Koka pastan enligt anvisningen på paketet i lättsaltat vatten, häll av vattnet. Skiva bacon i mindre bitar och stek det i en torr stekpanna, låt rinna av på hushållspapper.
Blanda äggulor, grädde, parmesan, olivolja och pressad vitlök i en skål. Häll ihop allt i stekpannan och värm tills osten smälter under omrörning. Serveras direkt med svart peppar och persilja




Tacopasta

I går hade åt vi tacos och det blir alltid en den tacofärs över, denna gången rätt mycket och jag började kolla vad man kunde göra med resterna. Jag har en del recept på saker att göra med just rester på tacofärs, men ville prova något nytt som dessutom kan bli bra som matlådor till jobbet under veckan som kommer. Detta recept hittade jag efter lite letande och återigen kommer det från Zeinas kitchen. Jag hittar massvis med recept hos Zeina och resultatet blir alltid perfekt, så även denna gången. Jag stekte inte en ny omgång färs utan värmde den jag hade, men skriver ner hela receptet från Zeina.

400 gram pasta (gärna farfalle)
400 gram färs
1 gul lök
1 påse tacokryddor
400 gram krossad tomat
2 msk tomatpuré
150 gram riven ost
6-7 dl vatten

Hacka löken i tärningar och stek den tills den färg lite färg och blir mjuk, vänd i färsen och bryn allt under omrörning. Tillsätt tacokrydda och stek några minuter, häll på krossad tomat, tomatpuré och vatten. Smaksätt med salt och peppar och låt såsen puttra under lock i 20-30 minuter. Häll i pastan och sänk värm lite till, låt såsen koka långsamt tills pastan är mjuk (om grytan blir torr kan du häll på mer vatten). När pastan är al dente hälls osten i, rör om tills osten har smält in i såsen. Dekorera med koriander och persilja




Korv stroganoff de luxe

Ibland vill man lyxa till vardagen lite extra och denna rätten var en sådan extra lyxig rätt som blev perfekt till matlådorna dagen efter. Receptet hittade jag på ICAs hemsida, men jag valde att använda annan korv än vad de hade och jag hade dill i slutet med. Kombinationen med delade tomater och cornichons i blev perfekt och gav en lite annan nyans till rätten. Jag tror inte barnen hade uppskattat den, men vi äldre gillade den och den kommer att göras fler gånger framöver.

2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 paket korv (jag valde en grillkorv med ost och bacon på 480 gram)
250 gram körsbärstomater
2 msk tomatpuré
1 tsk torkad timjan eller oregano
3 dl vispgrädde
1 msk dijonsenap
1 dl cornichons

Skala och finhacka lök och vitlök, skiva korven i lagom tjocka bitar och halvera tomaterna. Stek lök och vitlök i smör tills den mjuknat, tillsätt korven och stek tills korven fått lite färg. Rör ner tomatpurén och stek någon minut till. Tillsätt tomater, grädde, örter och senap och låt koka i cirka 15 minuter. Halvera cornichons om de är stora och tillsätt de sedan till såsen, smala av med salt och peppar.

Serveras med sallad och ris eller pasta




Knäckig smuläppelpaj

Måndag igen och varför inte start veckan med en äppelpaj? Vi hade ett par äpplen som började bli lite mjuka som antingen hade fått gå i komposten eller som nu i en paj. Kunde gjort äppelmos med, men hann inte med det nu på kvällskvisten. Receptet hittade jag på Lindas bakskola och det blev en härlig kombination av smuldeg som samtidigt var knäckig. Detta är en paj vi kommer att baka fler gånger framöver.

150 gram smör
3 dl havregryn
½ tsk bakpulver
1 ¾ dl strösocker
1 nypa salt
2 ½ dl vetemjöl
½ dl ljus sirap
3-4 äpplen
1-2 msk strösocker
1 tsk kanel

Sätt ugnen på 180°, smält smöret och rör sedan ner havregryn, bakpulver,strösocker, salt, vetemjöl och sirap till en smulig deg. skala och skiva äpplena tunt direkt i en smord ugnsform, cirka 24 cm i diameter, strö socker och kanel över. Smula degen över äpplena och grädda pajen mitt i ugnen i cirka 30 minuter.




Kycklinggryta med ris

Nu har vädret slagit om från rena högsommarvärmen i början av veckan till nu regn och blåst i slutet av veckan. Vad passa bättre då en en härlig gryta som har fått stå på spisen och koka länge för att bli helt perfekt? Receptet på denna underbara rätt hittade jag på Jenny´s matblogg och den kommer definitivt att lagas fler gånger, hela familjen åt och gav tumme upp. Att som i receptet koka med lite vinbärsgelé lyfte smakerna och gav en härlig nyans i rätten som hade varit svår att få till annars. Perfekt när man kan få användning av den underbara gjutjärnsgrytan jag fick i julklapp för en del år sedan.

4 stora kycklingfiléer
2 ½ dl crème fraiche
2 dl grädde
1 ½ msk kinesisk soja
1 msk tomatpuré
2 msk fond
1 msk rödvinbärsgelé
Salt & peppar

Strimla kycklingen och stek den i smör, häll i crème fraiche, grädde, fond, soja och tomatpuré. Låt den sjuda upp på svag värme samtidigt som riset kokas, smaka av med gelé, salt och peppar.