Källarfranska – ljus fralla

Ett nytt recept på källarfranska, denna gången från Fredriks fika. Med en blandning av mjölk och vatten som degvätska och sedan rapsolja istället för smör i degen. Mycket lättbakade frallor som blev väldigt fina efter gräddningen, vanan trogen gjorde jag bröden med kall degvätska och skriver receptet efter de ändringar jag gjorde. Jag har börjar kolla efter lite olika mjölsorter att pröva mig fram med som jag gjorde med kanelbullarna. Återkoppling kommer framöver.

2 ½ dl mjölk
2 ½ dl kallt vatten
50 gram jäst
2 msk rapsolja
1 tsk salt
1 msk strösocker
13 dl vetemjöl special

Smula jästen i en bunke och häll på vatten och mjölk, rör om tills jästen lösts upp helt. Tillsätt rapsolja, salt, socker och vetemjöl, lite i taget. Arbeta degen 5 minuter med maskinen (eller 10 för hand). Täck bunken och låt degen jäsa till dubbel storlek.

Häll ut degen på ett mjölat bakbord, knåda degen och dela den i 2 delar. Rulla delarna till längder och skär jämna bitar. Rulla de till frallor och placera de på en plåt med bakplåtspapper (Jag gillar att ha frallorna lite närmare då jag tycker om effekten när man bryter loss frallorna. Dessutom har jag fått känslan att frallorna jäser mer på höjden om man gör det). Strö över lite vetemjöl och låt jäsa i cirka 40 minuter. Sätt ugnen på 250° efter 20 minuter så den blir riktigt varm innan frallorna ska gräddas.

Grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter och låt de sedan svalna på galler.




Fläskfilé med svamp

Ytterligare en härlig rätt som lagas i en och samma gryta, perfekt då man sparar på disk och allt får underbar smak när det får koka ihop. nu när hösten kommer så gillar jag att koka soppa och mustiga grytor och denna kommer definitivt göras igen. Underbar smak, lätt att göra och perfekt till matlådorna till veckan, svårt att toppa det. Receptet kommer från allas och det är Lina Lundström som har lagt upp det i deras receptsamling.

600-700 gram fläskfilé
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
200 gram champinjoner
250 gram steklök (jag använde vanlig gul lök istället)
3 dl vispgrädde
2 msk kalvfond
2 msk fransk senap
1 msk finhackad persilja
1 msk finhackad rosmarin
1 msk pressad citronsaft
1 msk maizenaredning

Putsa fläskfilén och skär den i skivor, salta och peppra runt om. Bryn bitarna på båda sidor i en stekgryta i smör, ta upp köttet efterhand som det blir färdigt. Under tiden ansas champinjonerna, större halveras eller delas i kvartar. Fräs lök och champinjoner i stekgrytan tills vätskan ur svampen försvunnit och lägg då tillbaka fläskfilén. Häll på grädde, fond, senap, persilja, rosmarin och citronsaft. Låt koka på medelvärme i 15 minuter innan du reder av den med maizena.

Servera gärna med ugnsrostade rotfrukter.




Chokladrutor med kokosglasyr

Eller som min kollega säger, fredagskaka. Kärt barn har många namn och denna kaka som jag bakade för första gången idag var verkligen en helt fantastisk kaka. Hela familjen älskade den och är en perfekt kaka att bjuda gäster på då man blir proppmätt bara på en liten bit. Receptet kommer från boken Långpannans lov av Anna Braw och det är ett recept som kommer från Helene Wikell i Klasentorp i Småland. Anna Braw har skrivit en del kokböcker och för det mesta med långpannan som redskap. Jag kommer försöka leta upp denna boken och reste i hennes serie då jag gillar att baka och laga mat i långpanna

4 ägg
6 dl strösocker
150 gram mjukt smör
6 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
3 dl vetemjöl

Glasyr
200 gram kokosflingor
2 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 ½ dl vispgrädde
75 gram smör

Sätt ugnen på 200°, vispa ägg och socker pösigt, blanda sedan ner det mjuka smöret i klickar. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner de i smeten. Blanda till en jämn smet och bred ut i en långpanna med bakplåtspapper (jag använde en lite mindre form för att få en lite tjockare botten). Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter.

Blanda glasyren i en kastrull och när den är blandad ska den sjuda på svag värme i 5 minuter. Bred smeten över kakan och grädda i ytterligare 10 minuter eller tills ytan är ljusbrun. Låt kakan kallna ordentligt innan den skärs i bitar.




Baguette

Idag hade vi gulaschsoppa och till soppa gillar jag att baka baguetter, dessa blev inte direkt fina men de smakade precis så som de skulle. Receptet på dessa baguetter hittade jag på Lindas bakskola, perfekt med lätta bilder att följa. Som alltid bakade jag med kall degvätska och har skrivit ner receptet som jag gjorde det.

50 gram jäst
5 dl kallt vatten
2 tsk salt
2 msk rapsolja
12-13 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke och häll på vattnet, rör om tills jästen har lösts upp. Tillsätt salt, olja och sist vetemjölet lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och arbeta den kraftigt i 5 minuter så glutentrådarna blir starka. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek.

Dela degen i fyra delar och rulla ut de till baguetter, cirka 35 cm långa, på ett mjölat bakbord. Lägg de på en baguetteplåt eller en vanlig plåt med bakplåtspapper. Skär några sneda snitt i ytan på baguetterna med en vass kniv, pensla med vatten och strö över lite mjöl och eventuellt flingsalt. Låt de jäsa under bakduk i 25-30 minuter, sätt ugnen på 250°.

Grädda baguetterna mitt i ugnen i 13-16 minuter, låt baguetterna svalna på galler under en bakduk för att behålla den knapriga ytan. Förvaras i papperspåse, i plastpåse blir skorpan mjuk.