Formfranska med en jäsning

Nytt recept på formfranska/rostbröd och denna gången med mindre jäst, mindre socker och bara en jäsning. Receptet hittade jag på Fredriks fika och resultatet blev väldigt välsmakande och gott, perfekt när man kan minska ner på mängden socker i brödet. Jag gillar att använda kall degvätska så jästiden skiljer sig lite från receptet jag skriver här och det som finns i länken.

2 ½ dl kallt vatten
2 ½ dl kall mjölk
25 gram jäst
2 tsk salt
1 msk strösocker
25 gram rumsvarmt smör
12-13 dl vetemjöl

Klä 2 formar på 1 ½ liter med bakplåtspapper, blanda vatten, mjölk och jäst och rör om tills jästen lösts upp. tillsätt salt, socker, smör och nästan allt mjöl. Arbeta degen i 5 minuter i maskin när degen släpper från kanten. Ta upp degen på ett lätt mjölat bakbord och dela den i 2 lika stora delar. Forma de till limpor och lägg i formarna. Täck med bakduk och låt jäsa i formarna tills de är dubbelt så stora, de är lagom att baka av när de täcker hela formen. Sätt ugnen på 200° och låt den bli riktigt varm.

Pensla bröden med uppvispat ägg och strö på vallmofrön, jag gillar att blanda blåa och vita vallmofrön. Gräddas i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter, tills de fått fin färg. Låt bröden vila i formen i 10 minuter innan du tippar ut dem, låt de sedan svalna helt innan du skivar upp brödet.




Frallor med chiafrön och honung

Jag gillar att testa recept där man blandar olika mjölsorter för att få lite mer karaktär i brödet och detta är det andra jag testar med kornmjöl i degen. Kornmjölet har en lite mindre förmåga att bilda glutentrådar men ger en underbar textur till degen. Receptet hittade jag denna gången på Mitt kök och det är Elisabeth Johansson som har lagt upp receptet, jag bakade frallorna på kall degvätska och ändrar i receptet efter de ändringar jag gjorde. Kombinationen med kornmjöl, honung och chiafrön blev väldigt gott och hela familjen gillade dessa frallor.

50 gram jäst
5 dl kallt vatten
2 tsk salt
½ dl rapsolja
½ dl flytande honung
2 tsk chiafrön
3 dl kornmjöl
9-10 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke och häll på vattnet, rör om tills jästen har lösta upp. Tillsätt rapsolja, salt, honung, chiafrön och kornmjöl. Arbeta sedan vetemjölet lite i taget och när degen släpper från bunken knådas degen i maskin i 4-5 minuter. Lägg plastfolie över (eller bakduk) och låt degen jäsa till dubbelstorlek.

Vänd upp degen på ett lätt mjölat bakbord och dela degen i lagom stora delar som formas till bullar. Lägg de på plåt med bakplåtspapper (jag använde bara en plåt då jag gillar när frallorna jäser ihop lite), lägg på en bakduk och låt de jäsa i 30 minuter. Sätt på ugnen på 220° efter halva tiden.

Pensa frallorna med lätt uppvispat ägg och strö över chiafrön, grädda mitt i ugnen i cirka 12 minuter och lår de sedan svalka på galler.