Björnbärssylt

Nu börjar det verkligen bli dags att göra inläggningar och koka sylt, en av mina absoluta favoriter är björnbärssylt som av tradition äts till Ris à la Malta på julafton hos oss (viss del av familjen med saftsoppa och vissa med björnbärssylt), Här använder jag grundreceptet på sylt från Dansukker och gör en provsats som ska stå och dra sig några dagar innan provsmakning. Jag kommer nog att få koka minst en sats till men då ska jag först kolla om det blir rätt mängd socker eller om den kan minskas.

1 kg björnbär
½ kg syltsocker

Tvätta och rensa björnbären noga, häll de i en kastrull och mosa de lite med en potatisstöt, häll på sockret och blanda ut det med björnbären. Koka upp och låt koka i 3-5 minuter, skumma av hela tiden. Häll upp på varma väl rengjorda burkar som försluts direkt.




Fläskytterfilé med svamp och bacon

När hösten kommer lockas jag att laga lite mer rustik mat med inslag av höstens rika skörd av grönsaker och svamp. Denna rätt hittade jag för ett tag sedan på Coop och har haft den i åtanke inför hösten. Nu gjorde jag den precis som det står i receptet men framöver kommer jag att ändra i den lite för att sätta en liten egen touch på den. Till detta serverade vi ugnsrostade rotfrukter som är en favorit här hemma hos oss.

800 gram fläskytterfilé
90 gram bacon, strimlad
250 gram champinjoner
100 gram gul lök
1 vitlöksklyfta
2 dl vatten
1 köttbuljongtärning
1 morot
2 dl crème fraiche
1 tsk kinesisk soja
1 tsk salt

Putsa och skär köttet i 1 cm tjocka skivor (jag putsade inte köttet då det var lite fett på det som bara adderar till smaken), hetta upp en stekpanna eller gjutjärnspanna och bryn köttet på båda sidor i olja (jag valde smör istället), salta och peppra och lägg köttet åt sidan. Stek bacon tills det fått färg, tillsätt champinjoner, hackad lök och riven vitlök. Stek under omrörning någon minut till. Lägg tillbaka köttet och häll ner köttsaften, häll på vatten, lägg i buljongen, dela moroten i bitar och lägg i den och rör ner crème fraiche och soja. Låt sjuda under lock i cirka 20 minuter, smaka av med salt.