Rabarberpaj med havregryn

Nu börjar säsongen för rabarber att gå mot sitt slut men jag hade turen att få lite nyskördade rabarber av en arbetskollega idag. Detta receptet har jag haft liggande ett tag och då rabarbern var lite torr tänkte jag att detta recept skulle passa. Jag hittade receptet på köket.se och det är en av de plattformar där jag ofta söker recept och inspiration till den mat jag lagar.

500 gram rabarber
1-2 dl strösocker

1 ½ dl havregryn
1 dl vetemjöl
½ dl strösocker
125 gram smör

Sätt ugnen på 225°, hacka rabarbern fint och lägg den i en pajform. Strö på socker efter smak (jag använde bara ½ dl) och grädda i 10 minuter.
Mixa smuldegen, strö den över rabarbern och grädda klart pajen i cirka 20 minuter.

Äts ljummen med vaniljglass eller vaniljsås




Björnbärssylt

Nu börjar det verkligen bli dags att göra inläggningar och koka sylt, en av mina absoluta favoriter är björnbärssylt som av tradition äts till Ris à la Malta på julafton hos oss (viss del av familjen med saftsoppa och vissa med björnbärssylt), Här använder jag grundreceptet på sylt från Dansukker och gör en provsats som ska stå och dra sig några dagar innan provsmakning. Jag kommer nog att få koka minst en sats till men då ska jag först kolla om det blir rätt mängd socker eller om den kan minskas.

1 kg björnbär
½ kg syltsocker

Tvätta och rensa björnbären noga, häll de i en kastrull och mosa de lite med en potatisstöt, häll på sockret och blanda ut det med björnbären. Koka upp och låt koka i 3-5 minuter, skumma av hela tiden. Häll upp på varma väl rengjorda burkar som försluts direkt.




Fläskytterfilé med svamp och bacon

När hösten kommer lockas jag att laga lite mer rustik mat med inslag av höstens rika skörd av grönsaker och svamp. Denna rätt hittade jag för ett tag sedan på Coop och har haft den i åtanke inför hösten. Nu gjorde jag den precis som det står i receptet men framöver kommer jag att ändra i den lite för att sätta en liten egen touch på den. Till detta serverade vi ugnsrostade rotfrukter som är en favorit här hemma hos oss.

800 gram fläskytterfilé
90 gram bacon, strimlad
250 gram champinjoner
100 gram gul lök
1 vitlöksklyfta
2 dl vatten
1 köttbuljongtärning
1 morot
2 dl crème fraiche
1 tsk kinesisk soja
1 tsk salt

Putsa och skär köttet i 1 cm tjocka skivor (jag putsade inte köttet då det var lite fett på det som bara adderar till smaken), hetta upp en stekpanna eller gjutjärnspanna och bryn köttet på båda sidor i olja (jag valde smör istället), salta och peppra och lägg köttet åt sidan. Stek bacon tills det fått färg, tillsätt champinjoner, hackad lök och riven vitlök. Stek under omrörning någon minut till. Lägg tillbaka köttet och häll ner köttsaften, häll på vatten, lägg i buljongen, dela moroten i bitar och lägg i den och rör ner crème fraiche och soja. Låt sjuda under lock i cirka 20 minuter, smaka av med salt.




Kycklingbiffar

För att variera kosten brukar vi ibland köpa kycklingköttfärs istället för den vanliga blandfärsen. Idag blev det ett recept från Jennys matblogg på kycklingbiffar som lockade. Snabba att göra och med en underbar smak och utan antydan att falla sönder när de stektes, detta kommer att lagas fler gånger i vårt kök.

600 gram kycklingfärs
½ dl mjölk
½ dl ströbröd
½ tsk salt
Finhackad koriander
Citronpeppar

Häll upp ströbröd och mjölk i en bunke, rör om och låt svälla i några minuter. Rör ner resterande ingredienser och ställ sedan smeten kallt i 10 minuter. Rulla bullar som formas till biffar, här blev det 4 lagom stora biffar). Hetta upp en stekpanna och stek de i rikligt med smör tills de är gyllene bruna. Använd resterna i pannan till sås genom att vispa i lite grädde och ett par droppar kinesisk soja.




Pasta med skinka och baconsås

Fortsatt vård va barn här hemma och en fredag kan det ju vara skönt att laga något snabbt men ändå gott. Idag blev det pasta med sås på skinka och baconost från Kavli. Snabbt och smakrikt var det verkligen och hela familjen åt av maten vilket är en härlig bonus. Grundreceptet är på skinkost men då jag bara hade baconost hemma så använde jag den istället. Receptet hittade jag hos Elina & Mickes mat som drivs av Elina och Mikael Hultberg.

4 portioner valfri pasta (jag valde skruvar då barnen älskar det)
1 gul lök
360 gram strimlad rökt skinka
330 gram Kavli baconost
1 ½ dl matlagningsgrädde
1-2 dl pastavatten
Salt & peppar
3 msk hackad fryst persilja
2 dl riven parmesan

Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Hacka löken, hetta upp en panna och fräs löken i smör utan att den tar färg i en stor stekpanna eller gjutjärnsgryta. Lägg i skinkan och fräs i 3-4 minuter, tillsätt baconosten och rör runt, häll på matlagningsgrädden och låt puttra tills pastan kokat klart. Spara 2 dl pasta vatten och häll ur resten. Häll i 1 dl pastavatten i såsen, smaka av med salt och peppar. Häll i pastan i såsen och rör runt, om det behövs mer vätska häll i resterande pastavatten. Strö över hackad persilja och parmesan innan servering




Kanellängd

Det var dags att fylla på med bullar då de i frysen varit slut en längre tid, när jag stod satte degen tänkte jag att jag skulle försöka mig på att baka vetelängder istället denna gången och då skulle det vara klippta längder. Receptet jag gjorde degen på är mitt vanliga som grundar sig i ett recept jag hämtat från min mamma som jag har förfinat en del. Utmaningen här var hur jag fick till en snygg längd och hur länge den skulle vara i ugnen

150 gram rumsvarmt smör
5 dl kylskåpskall mjölk
50 gram jäst
1 dl strösocker
½ tsk salt
2 tsk kardemumma
cirka 14 dl Manitoba cream vetemjöl

Smula jästen i en bunke och häll på mjölken, rör om tills jästen har lösts upp. Dela smöret i mindre kuber och häll i det tillsammans med salt, strösocker och kardemumma, låt maskinen arbeta hela tiden du häller på mjölet (lite i taget). När degen precis släpper från bunken är det rätt mängd mjöl, fortsätt arbeta degen i maskinen i 5 – 10 minuter. Plasta bunken och låt degen jäsa till dubbel storlek.

Sätt ugnen på 200°, ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i två delar. Kavla ut till en rektangel som är några millimeter tjock. Bred på smör, häll på strösocker, kanel och lite russin innan degen rullas ihop till en lite lagom lös rulle. Se till att skarven är neråt och klipp sedan med jämna mellanrum i degen så djupt att det bara är en centimeter kvar längst ner. Vik nu ut klippen åt ömsom höger och vänster och placera sedan längden på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter.

Pensla med uppvispat ägg och strö pärlsocker över innan de gräddas i cirka 20 minuter. Låt de svalna innan de delas.