Sirapslimpa i brödform

Vår yngsta dotter älskar sirapslimpa och då hon just nu knappt äter andra sorters bröd tänkte jag att jag måste försöka hitta ett recept som hon gillar som jag kan baka här hemma. Jag kollade först de två recepten jag hade här i bloggen men tyckte inte riktigt de var så bra som jag ville. Jag började söka och rätt fort hittade jag detta receptet från Heavenly cupcake. Receptet ska bakas med vetemjöl special och då fick jag chans att testa mitt nya favorit mjöl igen från Saltå kvarn. Jag gillar att testa olika sorters mjöl och från olika producenter för att hitta mjöl som ger de resultaten jag är ute efter, jag bakade frallor på det förra veckan och de blev extra fluffiga och fina så förhoppningen var det samma med detta receptet. Vanan trogen så bakade jag med kall degvätska och skriver receptet efter hur jag bakade.

225 gram kallt vatten
225 gram kylskåpskall mjölk
50 gram jäst
140 gram sirap
240 gram fullkornsmjöl
600 gram vetemjöl special
1 msk salt
85 gram smör

Ta fram smöret och dela det i mindre kuber så det blir rumstempererat snabbare, smula jästen i en bunke och häll i mjölk och vatten. Blanda tills jästen har lösts helt och häll i sirap, salt, smör och hälften av mjölet. Börja knåda på lite högre hastighet samtidigt som det resterande mjölet hälls i degen och knåda sedan degen i cirka 10 minuter så den blir smidig och elastisk. Täck med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek.

När degen har jäst tar du bort folien och slår en knytnäve rakt ner i degen så den sjunker ihop. Häll ut den på ett mjölat bakbord och dela den i 2 delar. Smörj 2 brödformar som rymmer 1 ½ liter med olivolja. Tryck eller kavla ut degbitarna till rektanglar som är lika breda som brödformen. Rulla ihop degen till en tät rulle och lägg den i brödformen, glöm inte trycka in ändarna under rullen. Lägg en bakduk över brödformarna och jäs bröden i cirka 1 timme.

Sätt på ugnen efter 40 minuter på 200° och grädda sedan bröden mitt i ugnen i cirka 30-35 minuter. De ska ha fått en fin färg och låta ihåligt när man knackar på undersidan av bröden. Om du vill ha en glansigare yta kan du pensla med smör precis efter de kommit ut ur ugnen. Låt de svalna en stund i formarna och ta sedan ut bröden och låt de svalna helt på ett bakgaller.




Champinjon och löksås

Ett nytt recept på sås som görs direkt i stekpannan, gärna direkt efter man stekt lite yta på köttet som såsen ska serveras till. Denna gången körde jag utan att reda såsen, låt den istället koka lite längre för att få till rätt konsistens på den. Kombinationen champinjoner, rödlök och vitlök visade sig ge en härlig smak och då jag gillar när det är mycket svamp och lök i såsen så kunde jag här verkligen maximera smakupplevelsen och få en perfekt sås.

500 gram champinjoner
1 rödlök
2 klyftor vitlök
3 dl grädde
2 msk fond
Soja

Dela svampen i mindre bitar om de är förstora, lägg i det i en varm stekpanna eftersom med olivolja i. Hacka rödlöken grovt och skiva vitlöken i tunna skivor. Häll i löken och låt allt steka ihop tills svampen har släppt så mycket vätska som det går. Häll i grädde. fond och soja, låt såsen koka upp och sedan sjuda till lagom konsistens innan den serveras.




Baconlindad fläskytterfilé

En perfekt rätt att ha som söndagsmiddag men som även passar underbart till matlådorna till veckan, kan det bli mycket bättre än så? Här kör jag fläskytterfilén utan att skära bort det lilla fettet som fanns inlindad i bacon utan ytterligare kryddor. Snabbt enkelt och så gott med råstekt potatis till och en härlig sås med massvis med champinjoner och rödlök. Receptet på fläskytterfilén hittade jag på receptfavoriter.se en sida som förutom receptet även ger förslag till rätter att servera till.

950 gram fläskytterfilé
1 paket bacon (140 gram)

Sätt ugnen på 200°, lägg ut bacon i rader lika brett som fläskfilén är bred. Lägg på köttet och vik över baconskivorna till en rulle. Vänd fläskfilén så skarven kommer neråt och placera den i en ugnsfastform. Sätt i en stektermometer och tillaga mitt i ugnen tills termometern visar 70°. Ta ut köttet och låt det vila i 5 minuter innan det skärs i sneda 1 cm tjocka skivor med en vass kniv (man ska skära snett mot köttfibrerna).




Råstekt skivad potatis

För att lyxa till söndagsmiddagen brukar jag göra lite olika försök att göra lite olika tillbehör eller testa att göra någon del på nytt sätt. Jag har en längre tid haft en tanke om att jag skulle servera råstekt potatis till en söndagsmiddag och idag fick jag tag i perfekta små fasta potatis. I receptet skulle man krydda med vitpeppar och salt, jag bytte till svartpeppar, salt och lite salvia och det var en perfekt kombination. Receptet hittade jag på köket.se och istället för att pressa vitlöken lät jag 2 klyftor steka med i smöret och olivoljan för lite smaksättning.

1 kg potatis av fast sort
2 klyftor vitlök
Salt
Svartpeppar
Salvia

Skala potatisen, skölj den i kallt vatten, skiva den i en mandolin eller för hand och torka sedan av potatisskivorna. Stek skivorna i smör och olivolja först på hög värma så de får lite färg och sedan cirka 10 minuter på lägre värme så de blir mjuka. Smaka av med salt och peppar.