Saftigt formbröd

Familjen gillar att på helgen rosta bröd till antingen frukost eller kvällsmat och sedan något år köper vi inte formfranska eller rostbröd i butiken utan jag bakar det vi behöver. Jag har ett par olika recept som jag alternerar mellan men bland är det roligt att testa något nytt för att få till en annan smak. Detta receptet innehåll inget socker utan istället var det honung med som sötningsmedel och även äggula med i degen. Receptet hittade jag på köket.se när jag satt och letade efter julklappsförslag i veckan och enligt receptmakaren fungerar det både som rostbröd men även som landgångsbröd eller bottnar till smörgåstårta.

Cirka 35 gram jäst (¾ av ett paket jäst)
5 dl mjölk
2 tsk honung
3 tsk salt
2 äggulor
800 gram vetemjöl special
75 gram smör, rumstempererat

Smula jästen i en bunke, häll över mjölken och rör om tills jästen lösts upp. tillsätt honung, salt, äggulor och det mesta av mjölet. Klicka ner smöret medan maskinen arbetar på låg hastighet. Höj sedan hastigheten och låt degen knådas i maskinen i 10-15 minuter (om du knådar för hand får du räkna med nästan dubbla tiden), låt sedan degen jäsa under plast i cirka 30 minuter (till dubbel storlek)

Ta upp degen på ett mjölat bakbord, dela degen i 2 delar och forma till två bröd som läggs i smorda eller bakplåtsklädda formar (ska rymma 1 ½ liter). Låt jäsa under bakduk i cirka 30 minuter, sätt ugnen på 200° efter halva tiden. Grädda bröden i nedre delen av ugnen tills de fått en fin färg och låter ihåliga när du knackar på dem, cirka 30 minuter (96° i brödets centrum om du använder termometer). Ta ut bröden och stjälp ur de ur formarna och låt de svalna på galler under en bakduk.




Saftig sockerkaka

Jag testade ett nytt recept på bröd idag och det skulle vara äggulor i degen, stötte på problem när jag skulle knäcka äggen då gulan hela tiden sprack och delade sig med vitan. För att få de 2 äggulorna jag behövde till baket var jag tvungen att knäcka 7 ägg, vad kan man då göra med 5 knäckta råa ägg… Jag började leta och hittade detta recept som passar perfekt i min fina form från Nordic ware. Receptet hittade jag på bloggen Brinkenbakar där jag har hittat andra recept innan.

340 gram smör, rumstempererat
270 gram strösocker
6 stora ägg, rumstempererade
2 ½ tsk bakpulver
1 ½ tsk salt
360 gram vetemjöl
2 tsk vaniljpasta eller vaniljsocker
1 ¾ dl mjölk, rumstempererad

Glasyr
70 gram socker
1 ½`msk vatten
1 nypa salt
1 tsk vaniljpulver

Sätt ugnen på 160° varmluft (175° vanlig ugn), vispa smör och socker tills det blir vitt och fluffigt. Häll i bakpulver och salt och fortsätt blanda, väg upp mjölet i en bunke. Sätt vispen på medelhastighet och blanda i de 3 första äggen i smeten, ett i taget och se till att de blandas ordentligt innan du tillsätter nästa. Blanda i 2 msk mjöl och sedan det fjärde ägget, när det har blandats in i smeten gör du samma process med femte och sjätte ägget. Blanda vaniljen med mjölken och rör ner hälften i smeten sedan hälften av mjölet som är kvar. Sedan hälls sista mjölken i och efter det sista mjölet. Häll smeten i formen (jag använde en slev för att lättare få i smeten) som är ordentligt smord (ska rymma minst 2,3 liter).

Grädda kakan i 40-45 minuter eller tills en sticka kommer ut torr. Låt kakan stå i formen i 10 minuter innan du stjälper upp den på en tallrik.

Lägg alla ingredienserna till glasyren i en kastrull och koka upp, pensla över toppen på kakan när den fortfarande är lite varm.