Potatis- och köttfärsgratäng

Rensning i kyl och frys fick bli temat på dagens middag och med köttfärs, potatis, en slatt crèam fraiche och riven ost blev sökande på recept loite begränsat. Men hos Madame Edith hittade jag detta guldkorn som blev en helt underbar rätt som vi kommer att laga fler gånger. Att ibland kunna laga mat efter de saker man har kvar i kylskåpet som kanske om några dagar hade fått åka i komposten ser jag som en väldigt klimatsmart lösning.

Drygt 1 kg potatis
500 gram köttfärs
3 vitlöksklyftor
3 dl crèam fraiche
1 ½ dl tomatpuré
1 tsk sambal oelek
1 grönsaksbuljongtärning
3 dl grädde
Riven ost

Sätt ugnen på 225°, skala och skiva potatisen, fräs köttfärsen smulig. Pressa ner vitlök i köttfärsen och rör därefter ner crèam fraiche,, tomatpuré och sambal oelek. Värm upp och se till att allt blandas, lägg i buljongtärningen och låt den smälta in i såsen. Låt såsen koka ett par minuter och smaka av med salt och peppar.
Lägg ett lager potatis i botten på en smord ugnsfast form, salta på potatisen och täck med ett lager köttfärssås. Varva tills allt är slut, häll på vispgrädden och toppa med riven ost (jag blandade osten och vispgrädden innan jag hällde den över rätten.

Grädda i 30-40minuter, kolla med provsticka så potatisen är klar.




Dinkelfrallor, nattjästa

Jag fick tag i siktat dinkelmjöl från Saltåkvarn och ville prova baka på det, valet blev dessa nattjästa frallor. De var väldigt lätta att baka då de inte behövdes knådas och allt gick att blanda förhand utan maskin. Genom nattjäsningen i rumstemperatur behövdes bara 5 gram jäst för att baka 10 frallor, konsistensen påminner om surdeg då de är lite sega och har massvis med hål i sig. Receptet hittade jag på Ylvas bakverstad.

400 gram (4 dl) kallt vatten
5 gram jäst
500 gram siktat dinkelmjöl
1 msk honung
1 ½ tsk salt

På kvällen
Mät upp vatten i en bunke, smula ner jästen och lös upp den i vattnet. Tillsätt de övriga ingredienserna och rör om tills att blandas. Täck bunken med plastfolie och lät jäsa i rumstemperatur till dubbel storlek under natten (8-10 timmar).

På morgonen
Sätt ugnen på 275°, skrapa försiktigt ut degen på ett mjölat bakbord, degen är lös och lite svår att handskas med, spänn den genom att med varsam hand vika ihop den till ett paket (lite likt överviken av en surdeg). Vänd skarven nedåt, pudra lite mjöl över och låt den jäsa i ytterligare 20-30 minuter under bakduk under tiden ugnen blir riktigt varm.
Dela degen i 10 jämnstora bitar och lägg de på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in plåten i den varma ugnen och spruta/kasta in lite vatten. Stäng luckan och sänk värmen till 200°, grädda i 15-250 minuter tills frallorna fått fin färg. Öppna gärna luckan mot slutet och släpp ut ånga.




Krämig falukorvsgryta med pasta

Våra barn älskar korvstroganoff och vill gärna att jag lagar det å helgerna när vi är hemma hela familjen, jag gillar med korvstroganoff men vill gärna testa att göra lite andra rätter med falukorv. Detta receptet hittade jag på köket.se nu i veckan och det såg riktigt lockande ut. Dessutom görs större delen av rätten i en och samma gryta, när pastan är färdigkokad hälls allt ihop i samma gryta.

600 gram falukorv
400 gram pasta
1 gul lök
2 klyftor vitlök
1 liten fänkål
1 morot
400 gram krossad tomater
1 dl vispgrädde
2 dl grönsaksbuljong
½ kruka basilika
Parmesanost

Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Strimla korven, skala och finhacka löken och vitlök, hacka fänkålen, skala och riv moroten. Stek korvstrimmorna i smör, tillsätt grönsakerna och fräs snabbt med korven. Tillsätt krossade tomater, grädde och buljong, låt koka ihop och smaka av med salt.
Häll av pastan och blanda den med korvgrytan vid servering, garnera med basilika och riven parmesanost.




Pepparkaksmuffins med frosting

Julen kryper allt närmare och planeringen inför högtiden har börjat för oss. Vår äldsta dotter älskar pepparkaksmuffins så idag smygstartade vi med att testa ett nytt recept. Detta receptet hittade jag på coop.se och kombinationen med farinsocker och filmjölk gjorde mig nyfiken. Vi testade först utan frosting och de var redan då riktigt goda men med den lite syrliga frostingen tillkom en helt annan dimension. Nu hade vi inga lingon hemma varken färska eller frysta så vi körde utan det denna gången.

100 gram rumsvarmt smör
2 ½ dl farinsocker
2 ägg
1 ½ dl gräddfil eller filmjölk
3 dl vetemjöl
1 msk malen kanel
1 tsk malen kryddnejlika
1 tsk malen ingefära
1 tsk bikarbonat

Frosting/Glasyr
25 gram rumsvarmt smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 dl Philadelphiaost
1 dl lingon, färska eller frysta

Sätt ugnen på 225°, rör smör och socker poröst med elvisp eller matberedare, tillsätt ett ägg i taget och rör om. Rör ner gräddfil eller filmjölken och sist mjölet blandat med kryddor och bikarbonat. Placera muffinsformar i en muffinsform och fördela smeten i formarna. Grädda muffins i cirka 10 minuter, prova med en provsticka så de är färdiga.

Vispa smör, socker och vaniljsocker poröst med elvisp, vispa ner färskost och vänd försiktigt ner lingonen. Tänk på att glasyren blir lösare om du använder frysta lingon. Fördela glasyren på de avsvalnade muffinsen.




Viltfärsgryta

Viltfärs i kombination med palsternacka, purjolök, lök, senap och svamp som serveras med ris och lingonsylt eller rödvinbärsgelé. Vilket perfekt uppslag till en söndagsmiddag, dessutom med ½ kg älgkalvköttfärs i frysen var det ju bara att testa, Smaken blev underbar och alla små delar lyfte rätten till nya höjder. Denna kommer att lagas fler gånger då man även kan göra den på vanlig köttfärs. Receptet hittade jag på ica.se och bara bilden fick mig såld på rätten.

½ liter svamp (jag valde skogschampinjoner)
1 stor gul lök
1 purjolök
1 palsternacka
400 gram älgfärs eller nötfärs
2 ½ dl matlagningsgrädde
2 – 2 ½ msk dijonsenap
1 msk koncentrerad vilt- och kantarellfond
1 msk majsstärkelse (Maizena)

Ansa svampen och skär den i mindre delar eller skivor, skala och grovhacka löken, strimla purjolöken, skala och riv palsternackan grovt. Bryn svamp, lök, purjolök och palsternacka i en rymlig gryta (jag valde min gjutjärnsgryta), när det fått färg och vätskan i svampen reducerats plockas blandningen upp. Lägg i lite mer smör och bryn färsen, smula inte sönder den alltför mycket. Krydda med salt, svartpeppar och timjan. När färsen fått färg hälls svampblandningen tillbaka igen, rör samman grädde, senap, fond och majsstärkelse om sedan hälls i grytan. Rör om och låt grytan puttra på svag värme under lock i cirka 10 minuter. Smaka av, strö över lingon och hackad persilja.

Serveras med pressad mandelpotatis, ris eller fullkornspasta




Ostfrallor, enkla

I veckan hittade jag ett nytt recept på ostfrallor som verkade väldigt enkelt, inga speciella ingredienser och jag hade redan riven os hemma. Receptet hittade jag på bloggen bakingbabies.se som drivs av familjen Fernando, som utöver recept även skriver om obstetrik, gynekologi, urologi för kvinnor. Utöver recepten finns det en massa recept från olika länder utformade som veckomatsedlar, spännande med ett annat upplägg och massvis med recept att ta till sig och testa, väl värt att kolla upp.

25 gram jäst
3 dl vatten
450 gram vetemjöl
30 gram strösocker
1 ½ tsk salt
1 dl riven ost

Blanda alla ingredienser förutom osten till en smidig deg, knåda degen i maskin i 10-15 minuter för att få en elastisk deg. Låt jäsa i 20-30 minuter, dela upp i 8 jämnstora bitar och rulla de till bollar.
Mjöla bollarna i botten och doppa toppen i osten, låt frallorna jäsa på plåten i 20-30 minuter. Sätt ugnen på 250° efter halva tiden och sänk till 200° när plåten åker in i ugnen. Grädda i 20 minuter i mitten av ugnen tills frallorna fått fin färg.