Äppelsmulpaj med cornflakes

Skörden av svenska äpplen är riklig och det finns många olika sorter att välja mellan, idag blev det Kim. Ett äpple med stark lysande röd färg och lite mildare i smaken än Ingrid Marie, fördelen ed sorten är att det blir rätt stora äpplen så man behöver inte så många till en paj. Idag sökte jag efter smulpaj med lite extra krisp och jag hittade detta receptet på CakesByMary med cornflakes utöver havregrynen. Resultatet blev en riktigt härlig smulpaj med krispig lite hård smuldeg, precis som jag vill ha den.

150 gram rumsvarmt smör
2 ½ dl havregryn
2 ½ dl vetemjöl
1 ½ dl strösocker
3 dl cornflakes

3 stora äpplen, gärna svenska
2-3 msk strösocker
kanel

Sätt ugnen på 200°, skala, kärna ur och skiva äpplena i tunna skivor. Smörj en pajform (ca 24 cm i diameter) och lägg i äpplena. Strö över socker och rikligt med kanel.
Blanda ihop ingredienserna till smuldegen och strö över äpplena. Grädda pajen mitt i ugnen i cirka 30 min. Servera pajen med vaniljsås eller vaniljglass.




Sirapsfrallor

Receptet kommer från Kronjäst och är på limpor men i texten står det att går att göra frallor på degen med, så det gjorde jag. Receptet var redan på kall degvätska så jag slapp ändra i det. Degen såg från början ut att vara väldigt kladdig men efter en stunds knådning gick den ihop bra och resultatet blev stora fina mjuka frallor som jag kommer att baka fler gånger.

50 gram jäst
500 gram svalt vatten
700 gram vetemjöl special
200 gram fint rågmjöl
100 gram ljus sirap
12 gram salt
50 gram rumstempererat smör

Lös jästen i vattnet, blanda i de övriga ingredienserna och kör maskinen först i 5 minuter på långsam hastighet och öka sedan för sista 3 minuter på högre hastighet. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och forma den rund. Lägg tillbaka den i bunken och täck med plast. låt den jäsa till dubbel storlek (cirka 30 minuter)

Häll upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 12 delar som placeras på en plåt mad bakplåtspapper. Jag gillar att frallorna jäser ihop så man får bryta isär de. Om man föredrar lösa frallor kan man istället använda två plåtar och göra frallorna lite mindre.

Låt frallorna jäsa under bakduk i 50-60 minuter, sätt ugnen på 200°, när ugnen är varm penslas frallorna med vatten innan de gräddas i cirka 10 minuter.




Mozzarella- och spenatlasagne

Ytterligare ett recept från köket.se av kokboksförfattaren Monika Ahlberg, denna gången en vegetarisk rätt som hela familjen gillade. Kombinationen av den lite sötare spenaten mot de soltorkade tomaterna och mozzarellan gav en välsmakande lasagne. Jag lyckades bränna toppen lite men det gjorde inget då det blev en skön kontrast med en lite knaprig överdel på lasagnen.

400 gram lasagneplattor
1 gul lök
2 klyftor vitlök
2 röda paprikor
500 gram fryst bladspenat
500 gram krossade tomater
½ dl tomatapuré
1 grönsaksbuljong
1 dl vatten
1 msk torkad timjan eller oregano
1 dl soltorkade tomater i olja
1 dl parmesanost

2 msk smör
3 msk vetemjöl
5 dl mjölk

Skala och finhacka lök och vitlök, kärna ur och grovhacka paprikan. Hetta upp en stekgryta med smör eller olja och fräs lök, vitlök och paprika mjuk på medeltemperatur utan att löken tar färg. Tillsätt spenaten, något tinat och låt allt puttra i 3-4 minuter. Tillsätt de krossade tomaterna, tomatpuré, buljongtärning och vatten, låt allt puttra i cirka 10 minuter. Smaka av såsen med flingsalt, peppar, timjan eller oregano.
Sätt ugnen på 225°, smält smöret till béchamelsåsen i en kastrull, vispa ner mjölet och häll på mjölken under vispning. Låt koka upp och smaka av med salt och peppar.
Smörj en ugnsfastform med smör, varva sedan tomat- och spenatsås, lasagneplattor, bitar av mozzarella och béchamelsås. Översta lagret ska vara béchamelsås, hacka de soltorkade tomaterna och strö de överst och strö sedan över parmesanost.
Gratinera lasagnen i 30-35 minuter, om den ser torr ut kan du spä med lite vatten under tiden den gratineras. Täck med aluminiumfolie mot slutet om den börjar bli för bränd.




Blomkålsgratäng

Jag försöker lära mig laga mer vegetarisk mat och söker runt på de bloggar jag brukar hitta bra recept. Efter en dels letande hittade jag detta receptet på Zeinas kitchen på en gratäng med blomkål och purjolök som lockade mig. Resultatet blev en helt perfekt gratäng som jag kommer att göra fler gånger, både när vi ska äta vegetariskt men även som bas för att ersätta vanlig potatisgratäng.

2 st färska blomkålshuvuden (eller 1 kg djupfryst blomkål)
1/2 purjolök
250 gram riven ost
4 dl mjölk
2 dl grädde
3 msk mjöl
1 grönsaksbuljongtärning

Strimla purjolöken och ställ den åt sidan. Dela blomkålen i stora buketter om du använder färsk. Koka upp lättsaltat vatten och häll i färska eller djupfrysta blomkålsbuketter. Låt koka i cirka 5 min (tills de mjuknar) och sila av ordentligt.
Blanda mjölk, grädde och mjöl i en kastrull. Koka upp under omrörning, när såsen börjar tjockna smular du i buljong och efter det vänds riven ost i. Spara lite ost till garnering. Smaka av såsen med lite svartpeppar. Lägg blomkål och purjolök i en form, häll över såsen och strö på lite ost. Baka mitt i ugnen i cirka 20 min på 200°.
Ta ut och låt gratängen svalna lite innan servering.