Fetaostfylld kycklingfilé

Baconlindade kycklingfiléer fyllda med feta ost och lagade i ugnen i en underbar sås på crème fraiche och basilika, helt underbar rätt där sött, surt och salt tonas ihop och förstärker varandra riktigt bra. Receptet kommer från kokaihop.se och en rätt där kött och sås görs i samma form är perfekt i mina ögon. Till detta serverades idag råstekt skivad potatis, en lite lyxigare lördagsmiddag i slutet av november. Just kombinationen med bacon och kyckling är en av mina absoluta favoriter som vi ofta göra, extra kul att servera med lite olika potatisrätter.

4 kycklingfiléer
2 paket bacon
1 paket fetaost (hel bit)
1 burk crème fraiche paprika & chili
1 burk crème fraiche naturell
chili krydda
salt & peppar
Färsk basilika

Sätt ugnen på 225°, snitta kycklingfiléerna och fyll de med smulad fetaost. Krydda och linda in de i bacon, stek de i smör så de får lite fin färg runt om. Placera filéerna i en ugnsfastform, rör hop crème fraiche med hacka basilika och häll blandningen över kycklingen. Tillaga i cirka 40 minuter (kolla filéerna ibland för att se om de är klara) och smula lite feta ost över innan servering




Dansk rödkål

För vår familj är rödkål och då speciellt dansk rödkål ett måste på julbordet. Vi bor i Halland och här är det grönkål som folk pratar om, en rätt som vi inte har på julbordet hos oss. Vi föredrar den danska versionen som är lite grövre hackad och inte innehåller sirap, receptet hittade jag denna gången på bloggen Susie i köket. Resultatet blev en lite syrligare rödkål än den man köper i butiken, ett välsmakande och trevligt tillbehör till julbordet.

1 rödkålshuvud (1,5-2 kg)
1-2 msk smör
4,5 skalade urkärnade äpplen
1 skruvkork ättika
½ dl svart vinbärssaft
Salt
Vitpeppar
1 tsk strösocker

Strimla kålen fint och dela äpplena i små tärningar. Smält smöret i en stor gryta och häll i kål och äpplen. Låt kålen mjukna något, rör om då och då. Tillsätt övriga ingredienser och låt allt puttra på svag värma under lock i cirka 1 timme. Titta till den då och då och rör om, smaka av och krydda eventuellt mer, serveras varm eller låt den svalna och frys in den för senare tillfällen.