Tant Harriets pepparkakor

Detta blir det tredje receptet på pepparkakor jag testar, förra årets nya recept blev jättegoda, men detta året lyckades jag inte kavla ut degen tillräckligt tunt vilket gav mjuka sega pepparkakor. Jag började leta efter ett alternativt recept och alla jag kollade med lovordade Tant Harriets pepparkakor, ett recept som kommer från boken ”Vår kokbok” som KF provkök (numera Coop provkök) publicerar. Receptet fanns på en massa olika platser men jag tänkte att jag länkar till coop.se då receptet kommer från deras kokbok. Resultatet blev väldigt knapriga och välsmakande pepparkakor där till och med barnen på 4 & 5 ½ kunde kavla ut degen till att bli lagom tunn.

300 gram smör rumstempererat
5 dl strösocker
1 dl ljus eller mörk sirap
1 msk malen ingefära
2 msk malen kanel
1 msk malen kryddnejlika
2 tsk mald kardemumma
1 msk bikarbonat
2 dl vatten
15 dl vetemjöl

Rör smör, socker och sirap smidigt, rör först ner kryddorna och bikarbonaten,, sedan vatten och sist det mesta av mjölet. Om du använder matberedare gör ½ sats och blanda ihop allt från början, välj även kylskåpskallt smör skuret i mindre bitar. Ta upp degen på ett bakbord och arbeta in resten av mjölet, placera sedan degen övertäckt i ett kylskåp minst ett dygn.

Sätt ugnen på 200-225°, ta fram en bit av degen i taget, arbeta den smidig på mjölat bakbord och kavle den tunt. Ta ut kakor och lägg de på kalla plåtar med bakplåtspapper.

Grädda mitt i ugnen i 4-5 minuter, låt de kallna ordentligt innan de packas och förvaras i burk med lock i rumsvärme




Fetaostfylld kycklingfilé

Baconlindade kycklingfiléer fyllda med feta ost och lagade i ugnen i en underbar sås på crème fraiche och basilika, helt underbar rätt där sött, surt och salt tonas ihop och förstärker varandra riktigt bra. Receptet kommer från kokaihop.se och en rätt där kött och sås görs i samma form är perfekt i mina ögon. Till detta serverades idag råstekt skivad potatis, en lite lyxigare lördagsmiddag i slutet av november. Just kombinationen med bacon och kyckling är en av mina absoluta favoriter som vi ofta göra, extra kul att servera med lite olika potatisrätter.

4 kycklingfiléer
2 paket bacon
1 paket fetaost (hel bit)
1 burk crème fraiche paprika & chili
1 burk crème fraiche naturell
chili krydda
salt & peppar
Färsk basilika

Sätt ugnen på 225°, snitta kycklingfiléerna och fyll de med smulad fetaost. Krydda och linda in de i bacon, stek de i smör så de får lite fin färg runt om. Placera filéerna i en ugnsfastform, rör hop crème fraiche med hacka basilika och häll blandningen över kycklingen. Tillaga i cirka 40 minuter (kolla filéerna ibland för att se om de är klara) och smula lite feta ost över innan servering




Dansk rödkål

För vår familj är rödkål och då speciellt dansk rödkål ett måste på julbordet. Vi bor i Halland och här är det grönkål som folk pratar om, en rätt som vi inte har på julbordet hos oss. Vi föredrar den danska versionen som är lite grövre hackad och inte innehåller sirap, receptet hittade jag denna gången på bloggen Susie i köket. Resultatet blev en lite syrligare rödkål än den man köper i butiken, ett välsmakande och trevligt tillbehör till julbordet.

1 rödkålshuvud (1,5-2 kg)
1-2 msk smör
4,5 skalade urkärnade äpplen
1 skruvkork ättika
½ dl svart vinbärssaft
Salt
Vitpeppar
1 tsk strösocker

Strimla kålen fint och dela äpplena i små tärningar. Smält smöret i en stor gryta och häll i kål och äpplen. Låt kålen mjukna något, rör om då och då. Tillsätt övriga ingredienser och låt allt puttra på svag värma under lock i cirka 1 timme. Titta till den då och då och rör om, smaka av och krydda eventuellt mer, serveras varm eller låt den svalna och frys in den för senare tillfällen.




Mormors ostfrallor

Att ha recept från mor- och farföräldrar är något jag verkligen saknar, jag har vissa recept och detta är ett av de från min mormor. Vi har ett fåtal från min frus mormor med men utöver det har vi inte många recept från den generationen. Jag gillar äldre klassisk husmanskost och försöker laga det så ofta jag bara kan, men den riktigt klassiska svenska husmanskosten från mitten av 1900-talet har jag inte så mycket recept från. Jag ändrade lite i receptet då min mormor bakade med margarin vilket jag inte gör och sedan gjorde jag frallorna på kall degvätska.

50 gram jäst
50 gram smör, rumstempererat
5 dl mjölk
1 ½ tsk salt
2 msk ljus sirap
2 ½ dl riven ost
13-14 dl vetemjöl special

smula jästen i en bunke och häll på mjölken, rör om tills jästen lösts helt. Dela smöret i mindre kuber och häll i det tillsammans med resten av ingredienserna. Kör med maskinen tills degen släpper från kanterna och sedan ytterligare 7-8 minuter. Täck över degen och låt den jäsa till dubbel storlek.

Häll upp degen på ett mjölat bakbord och knåda degen lite innan den delas i bitar som rullas till bollar. Placera de på en plåt med bakplåtspapper och jäs under bakduk i 30 minuter. Efter 15 minuter sätts ugnen på 225° (200° varmluft) och innan frallorna gräddas mitt i ugnen penslas de med uppvispat ägg och lite riven ost sprids över. Grädda i 10-12 minuter, de ska ha en innertemperatur på 96-98° när det är färdigt.




Biff med bambuskott

Beställer man fyra små rätter i Sverige på en kinesrestaurang ingår räkor, fläsk, biff och kyckling som standard. Biffrätten är oftast biff med bambuskott, en enkel rätt med fin smak och balans som passar de flesta då den inte sticker ut med stark smak. Jag har letat efter ett recept på denna rätt utan att lyckas under rätt lång tid, för någon vecka sedan hittade jag ett recept som lät lockande: Biff med bambuskott – som på kinakrogen, fast godare. Receptet hittade jag på bloggen En smak av Karin som tyvärr inte verkar uppdateras längre, senaste inlägget är från 2015. Hela familjen gillade rätten och den kommer definitivt att lagas fler gånger här hos oss.

300 gram ryggbiff (lövbiff fungerar också)
1 msk färsk riven ingefära
2 msk Maizenamjöl
3 msk vatten
½ tsk salt

2 små gula lökar
12-15 färska champinjoner
1 stor burk bambuskott
3 vitlöksklyftor
1 köttbuljongtärning
1 ½-2 msk kinesisk soja
4 msk ostronsås
1 msk hoisinsås
½ msk sesamolja
4 dl vatten
(vatten + Maizenamjöl till eventuell redning)

Strimla biffen tunt (enklast går det om den är halvfrusen), blanda ihop ingefära, Maizena, vatten, salt och köttet i en påse och låt det marinera över natten (åtminstone minst tre timmar).

Skala och skiva löken i tunna klyftor, skiva champinjonerna. Stek lök och champinjoner i matolja tills de börjar få lite färg. Lägg över de i en bunke och hetta upp ny matolja i stekpannan, stek den strimlade biffen tillsammans med vitlöken. När köttet börjar bli klart tillsätts lök och champinjoner igen tillsammans med bambuskott, soja, ostronsås, hoisinsås, sesamolja och vatten. Smula i buljongtärningen och låt rätten puttra i 5-10 minuter under omrörning. Om såsen är lite för lös kan man göra en blandning på vatten och Maizena och reda den, fortsätt sedan koka den tills den tjocknar en aning.

Serveras med jasminris




Laxpasta

Jag har börjat experimentera lite mer när jag lagar mat på sistone och idag ville barnen ha lax. Lax är inte min favoritfisk men jag lovade att försöka göra ett försök om jag fick fria händer. Grunden är en vanlig pastasås på matlagningsgrädde och pastavatten, men jag ville få till lite andra smaker med. Resultatet blev helt ok, barnen gillade kanske inte det fullt ut då jag hade med sparris i såsen. Som tur är så är den lätt att plocka bort.

4 portioner upptinad fryst laxfilé
5 dl matlagningsgrädde
3 schalottenlök
1 knippe sparris
1 dl gröna ärtor, frysta
4 portioner pasta (helst tagliatelle)
Salt och peppar
1 ½ msk Maizena redning

Koka upp vatten i en stor gryta och salta det när det börjar koka, häll i pastan och koka den enligt anvisningen på paketet.
Skala och finhacka schalottenlök som sedan ska fräsas i smör i en gjutjärnspanna tills den blir lite mjuk, halvera eller kvarta sparrisen och häll i den när löken är mjuk. Häll på matlagningsgrädden och dela laxen i mindre kuber som sedan steks i en stekpanna tills de fått färg runt om. Sänk värmen när såsen kokar upp och häll sedan i laxbitarna, häll i ett par skopar pastavatten i såsen för att få med lite stärkelse. När det är ett par minuter kvar på pastan hälls de frysta ärtorna i tillsammans med Maizena.
Häll av pasta vattnet och blanda pastan i såsen innan servering.