Löksill

Bara ett par dagar kvar till jul och dags att göra sillinläggningar till julbordet, först ut blir en löksill som jag hittade på ICAs hemsida. Det jag gillade lite extra med denna var att det var rödlök i och då den kokades med lagen så kommer smaken bli lite lik picklad rödlök i kombination med sillen. vi brukar köpa några lite mindre burkar med sill och sedan göra en del egna inläggningar. Denna gången blir det antingen två eller tre inläggningar som jag kommer att göra inför julbordet.

2 rödlökar
3 dl vatten
1 dl ättiksprit (12 %)
2 dl strösocker
1 lagerblad
10 kryddpepparkorn
1 burk inläggningssill (á cirka 400 gram)

Skala och skiva löken, koka upp vatten med ättikssprit, socker, lagerblad, kryddpeppar och lök. Låt lagen kallna innan du tar fram sillen.

Häll av och skölj sillfiléerna, skär de i bitar och lägg i en burk, varva sillen och rödlöken, häll sist på lagen och låt sillen stå i minst 2 dygn innan den serveras.




Rödbetssallad på hemkokta rödbetor

En av de saker vi alltid har på vårt julbord är rödbetssallad och den brukar finnas på bordet under andra högtider med. Jag har inför denna julen börjat fundera på om man inte kan göra vissa av dessa favoritsaker hemma istället för att köpa de i butiken. Jag letade runt en del nu i veckan och hittade ett par olika varianter men den som såg bäst ut på bild va den jag hittade hos Fredrik Nylén och hans blogg Fredriks fika. Vissa av recepten gjordes på inlagd rödbeta, men jag ville testa helt från grunden och det är just det som Fredrik gör med detta receptet. Det var riktigt lätt och salladen blev helt underbar, välsmakande på ett helt nytt sätt mot den köpta som man kan bli trött på rätt snabbt.

500 gram hela rödbetor
2 dl crème fraiche
½ dl majonnäs
1-2 tsk dijonsenap (börja med en sked och testa dig fram)
Salt
Peppar

Koka rödbetorna med skal, låt de svalna innan de används. Rödbetor kokas precis som potatis, känn med en provsticka om de är färdiga, Blanda crème fraiche, majonnäs och dijonsenap i en skål, skala och skär rödbetorna i små kuber (1×1 cm) och bland ner de i skålen. Smaka av med salt och peppar.




Julbröd från Småland

Imorgon har vi dopp i grytan och till det måste det finnas ett välsmakande rågbröd enligt min mening, att doppa vitt bröd (barkis, franskbröd eller liknande bröd) ger bara en tråkig degklump. Vitsen är att brödet ska hålla ihop efter doppet och det ska vara mycket smak utöver smaken från doppet. Detta receptet hittade jag på Allt om mat i veckan och det var så lockande att jag var tvungen att köpa hem ingredienserna på väg hem från jobbet. Jag ändrade lite och gjorde på kall degvätska som jag brukar göra.

5 dl vetemjöl
5 dl svagdricka
1 ½ dl sirap, mörk
½ dl rapsolja
2 tsk brödkryddor
2 tsk salt
2 ½ dl mjölk
50 gram jäst
15 dl rågsikt

Pensling
1 msk kallt kaffe
1 msk sirap, mörk

Rör ut 2 dl vetemjöl med svagdrickan i en kastrull. Låt koka upp under omrörning, tillsätt sirap, olja och kryddor. Ställ åt sidan att svalna.

Smula jästen i en bunke och häll på mjölken, rör tills jästen har lösts sig helt. Häll i sirapssmeten och rågsikt och arbeta sedan degen smidig. Låt degen jäsa till nästan dubbel storlek under bakduk eller folie.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den med resten av vetemjölet. Dela degen i 3 delar och forma de till runda, släta bullar och placera de på en plåt med bakplåtspapper, låt de jäsa i cirka 20 minuter.

Sätt ugnen på 200°, blanda kaffe och sirap och pensla bröden innan de åker in i ugnen. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 45 minuter. Täck bröden med bakplåtspapper om de börjar bli för mörka och låt de sedan kallna på galler.