Krämig rödbetssill

Denna sill gör jag inte varje år, men den brukar dyka upp lite då och då. Förr gjorde jag den med en matberedare men idag tänkte jag att jag skulle testa göra den med en stavmixer som det står att man kan göra i receptet. Personligen tyckte jag stavmixern gjorde jobbet lite för bra då rödbetorna blev minimala och den blev nästan slät direkt. Smaken sitter där dock så det kommer nog att gå bra även detta året. Receptet kommer från ICA och deras tidning Buffé. I receptet använder de inlagda rödbetor, jag valde att koka egna istället

1 förpackning 5-minuter sill (á 420 gram)
4 hela rödbetor (á 200 gram) inlagda eller färska som kokas först
1 msk majonnäs
1 dl crème fraiche
½ gul lök
Salt och peppar

Mixa rödbetor, crème fraiche och majonnäs i en matberedare eller med stavmixer. Skala och finhacka löken, blanda den sedan med rödbetsblandningen. Smaka av med salt och peppar.

Häll av, skölj och skär sillen i sneda bitar. Vänd ner sillen i rödbetsblandningen och häll upp på en väl rengjord burk. Låt sillen stå i kylen minst 1 dygn före servering så att sillen hinner dra åt sig av smakerna.




Lingonsill

Att kombinera sill, lingon, morot och rödlök låter kanske udda, men kombinationen är helt underbar och syrligt matchas med sötman perfekt. Receptet hittade jag efter en stunds letande på receptfavoriter.se som drivs av kocken och matskribenten Henrik Mattsson. Grunden är här den vanliga 1-2-3 lagen med ättika, socker och vatten och sedan kan man välja att smaksätta sillen efter helt egna tankar.

420 gram urvattnad inläggningssill
1 dl frysta eller färska lingon
2 lagerblad
3 kryddpepparkorn
½ rödlök
½ morot
½ dl ättika (12 %)
1 dl strösocker
1 ½ dl vatten

Blanda ättika, strösocker och vatten i en kastrull, tillsätt även kryddpeppar samt lagerblad. Koka och rör om tills sockret löst sig. Skala och strimla lök, skala och slanta morot. När lagen kokat upp tillsätt lingon, lök och morot och låt sedan lagen svalna.

Skär eller klipp sillen i lagom bitar. Varva sill, lingon, rödlök och morot i en glasburk eller annan burk för inläggning. Fyll upp med ättikslagen. Sätt på lock och förvara gärna något dygn i kylen innan servering