Chokladpudding

När det är nyår brukar vi försöka lyxa till det lite extra när det kommer till maten och i år var önskemålet chokladpudding. Jag började leta efter recept och hittade detta på Lindas bakskola som verkade rätt enkelt att göra. Smakskillnaden mellan denna och en gjord på halvfabrikat är hur stor som helst, mycket mer smak i denna och så härligt len att den kändes som en kombination av chokladpudding och chokladmousse. Hela familjen skrapade serveringsglasen helt rena och de ville gärna ha påfyllning. Detta kommer att göras fler gånger framöver.

1 dl strösocker
½ dl kakao
½ dl majsstärkelse, Maizena
½ krm salt
4 dl mjölk
1 dl grädde
25 gram smör

Blanda de torra ingredienserna i en kastrull och se till att allt blandas ordentligt. Tillsätt mjölk och grädde och rör om ordentligt. Låt blandningen puttra på medelvärme tills den börjat tjockna. Rör om hela tiden annars bränns det fast. Dra kastrullen av plattan när blandningen tjocknat, tillsätt smöret och rör om ordentligt tills det smällt och blandats ut i chokladsmeten.

Låt smeten svalna något, om det blir en hinna vispas den lätt in i smeten igen, och häll upp i serveringsglas. Jag använde min smarta knäcktratt för att få fina ner chokladsmeten i glasen utan kladd. Låt chokladpuddingen stå och stelna i kylen i 1-2 timmar före servering.

Servera med en klick vispgrädde och kanske lite bär.




Falsk fläskfilé

En klassiker från de svenska hushållen under 80-talet som fortfarande är uppskattad och omtyckt. När man steker köttet påminner det om fläskfilé och smaken är snarlik fläskfilé. Jag gillar rätter där den större delen av tillagningen kan göras i ugn och gärna då som här med kött och sås i samma form. Mycket enklare att göra rent efter maten med minimalt antal grytor, stekpannor och formar. Receptet till denna klassiker hittade jag på Jennys matblogg och detta kommer att lagas fler gånger, ska mixtra lite med kryddningen för att få till en lite annan smak är min tanke.

600 gram blandfärs
2 msk aromat (eller annan valfri krydding)

Såsen
2 dl grädde
2 dl crème fraiche
2 msk oxfond
1 msk kinesisk soja
Salt
Peppar

Blanda köttfärs och kryddning och rulla ut den så den liknar en fläskfilé på en bit plastfolie. Rulla ihop och frys in i cirka 2 timmar.

Ställ ugnen på 175°, ta fram köttet och skär i skivor som steks i smör. När de är klara läggs de i en ugnsfastform. Häll i alla ingredienserna till såsen i pannan direkt efter sista köttet tagits bort, smaka av med salt och peppar och låt såsen sjuda i ett par minuter. Häll den över köttbitarna och ställ in i ugnen i 10-15 minuter.




Kraschad potatis i ugn

Jag gillar att testa göra potatis på lite olika sätt, jag har väldigt svårt för vanlig kokt potatis utan vill gärna ha någon annan variant. Inför dagens middag satt jag och kollade runt på lite olika sidor och efter ett tag hittade jag detta receptet på Zeinas kitchen som jag bara var tvungen att prova. Att först koka potatisen för att sedan mosa den lite och bränna av den lite snabbt i ugnen var riktigt lockande och resultatet blev verkligen över förväntan. Mina blev lite enklare än Zeinas då jag inte gjorde vitlökssmör utan valde att bryna smöret lite innan det penslades på de krossade potatisen.

12 potatis
100 gram smör (1 dl olivolja fungerar också bra)
2 vitlöksklyftor
1 msk torkad eller färsk rosmarin
Salt
Peppar

Koka potatisen mjuka med skal, låt de rinna av. Värm ugnen till 200°, smält smöret och blanda med pressad vitlök, salt och peppar. Lägg potatisen på en plåt och ”krascha” de med en slev eller potatisstöt. Pensla de med vitlökssmöret och strö på rosmarin. Baka de gyllene mitt i ugnen i cirka 15 minuter.




Äggmoln

Att sätta ihop en 3-rätters middag till nyår kan vara en relativt stor utmaning om alla ska kunna/vilja äta av alla delarna. Som småbarnsförälder blir man ibland lite hindrad i de val man gör till maten men till dagens nyårsmiddag hade jag hittat en bra kombination av rätter. Förrätten blev dessa äggmoln som efter lite extra kryddning var riktigt goda i kombination med vanliga snittar. Receptet hittade jag på ica.se och med tre ingredienser är det en snabb förrätt att slänga ihop.

4 ägg
Salt
Svartpeppar

Sätt ugnen på 225°, skilj äggvitor och äggulor, spara de hela äggulorna. Vispa äggvitorna till hårt skum, forma moln av äggvitorna på en plåt med bakplåtspapper och gör en grop för äggulan. Sätt in plåten mitt i ugnen i 3 minuter, ta ut plåten och lägg på äggulorna, sätt in låten igen mitt i ugnen i ytterligare 3-4 minuter.

Krydda äggen med salt och peppar efter behag och servera gärna med valfritt tillbehör.




Pannkaka i muffinsform

Kvällsmaten hos oss blev idag något nytt som barnen verkligen gillade, vår äldsta dotter älskar pannkakor och har senaste veckan frågat efter ugnspannkaka. Jag satt och kollade efter lite inspiration till brödbak på Lindas bakskola när jag hittade detta receptet och nä jag visade barnen var det inget att tveka på. De tyckte det var galet att baka pannkaka i muffinsformar, men de ville att jag skulle testa. Resultatet blev perfekta små ugnspannkakor i portionsförpackning, perfekt att ha till mellis och en rätt jag kommer att ha på lut när barnen får kompisar på besök igen efter pandemin.

5 ägg
6 dl mjölk
½ krm salt
3 dl vetemjöl

Vispa äggen lite lätt med en handvisp, tillsätt resten av ingredienserna och vispa allt till en slät smet. Låt den stå och vila i cirka 20 minuter. Sätt ugnen på 230°, sätt muffinsformar i en muffinsplåt och fyll de till ¾ med smet. Grädda dem mitt i ugnen i 16-20 minuter, eller tills de får lite färg på ytan. De sväller upp enormt i slutet av gräddningen, men de sjunker ihop direkt när man tar ut dem.

Servera med sylt av någon sort och vispad grädde, pudra eventuellt över lite florsocker före servering.

Precis uttagna ur ugnen
30 sekunder efter bilden ovanför



Dansk skomakarlåda

Detta är en rätt vi kunde köpa i personalmatsalen ibland på mitt förra jobb, alltid med pannbiff och bacon till. När jag började kolla upp recept till dagens middag visade det sig att det skulle vara oxfilé eller annan fin biff och att det är Närkes landskapsrätt. När man gör den på pannbiff kallas det tydligen för dansk skomakarlåda istället. Oavsett vilket blev resultatet väldigt lyckat och detta kommer att lagas fler gånger hemma hos familjen Bråberg. Receptet hittade jag på coop.se, jag gjorde dock en liten ändring då jag varken hade purjolök eller spenat hemma. Jag valde att skära lökringar som jag brynt tillsammans med baconet. Jag ändrade även i tillagningen då jag gjorde dubbel sats med biffar så de fick stekas färdigt i ugnen, jag skriver receptet som jag ändrade det.

1 dl mjölk
4 msk ströbröd
500 gram köttfärs
2 ägg
½ tsk svartpeppar
1 ½ tsk salt

1 paket bacon
1 gul lök

Gör potatismos så det finns klart samtidigt som biffarna, jag använde mitt standardrecept. Blanda mjölk och ströbröd i en bunke, tillsätt köttfärs, ägg, salt och peppar, sätt ugnen på 200°. Se till att allt blandas ordentligt och forma sedan biffar, lättast är att slöja händerna under kallt vatten med jämna mellanrum så fastnar inte smeten i händerna så mycket. Hetta upp olja i en stekpanna och stek de 2 minuter på varje sida, lägg de sedan i en långpanna och stek färdigt de i ugnen (cirka 5 minuter). Samtidigt som biffarna steks färdigt i ugnen hackas bacon i cm breda bitar och löken skivas till lökringar. Detta steks tills bacon fått färg och löken är lite lagom mjuk i fettet från biffarna.

Lägg först en relativt stor klick potatismos på tallriken, lägg biffen på toppen och sprid bacon och lök runt om och lite över biffen innan rätten serveras.