Hasselbacksrödbetor

Hela familjen gillar rödbetor och förra veckan hittade vi en ny gårdsbutik som hade helt underbara rödbetor, jag har under veckan funderat på hur man skulle kunna använda de i matlagningen. Inte bara som del i ugnsrostade rotfrukter eller inlagda rödbetor, jag sökte runt ett tag och hittade hos Linnéas skafferi hasselbacksrödbetor som jag bara var tvungen att prova. Receptet var på potatis men inom parantes stod et (gärna några rödbetor också) och de blev helt underbart goda, jag testade idag med vanlig rödbeta och polkabeta

1kg potatis i ungefär samma storlek (här blev det då rödbetor istället)
cirka 50 gram smör
Flingsalt
Eventuellt smaksättning (i receptet fetaost, parmesan eller annat gott)

Sätt ugnen på 225°, skala rödbetorna, skär tunna skivor i de men inte helt igenom. Smöra en ugnsform i botten och placera sedan rödbetorna i forman. Hyvla smöret med en osthyvel eller potatisskalare och placera bitarna på rödbetorna och strö över lite flingsalt

Ugnsbaka rödbetorna i 45 minuter och servera de till något gott kött




Slottsstek

Allt har en första gång och idag lagade jag söndagsstek för första gången, slottsstek som fick puttra på låg värme i över 2 timmar blev en helt underbart smakrik köttbit som alla i familjen gillade. Kombinationen med kött, morötter, lök, pepparkorn, ansjovis, vinäger och sirap gav köttet en härlig smak och såsen var inte av denna värld. Receptet kommer från Coop och denna rätt kommer definitivt att lagas fler gånger hos oss.

1 kg benfritt nötkött (bog eller fransyska)
3 gula lökar
3 morötter
6 kryddpepparkorn
6 vitpepparkorn (alternativt svartpepparkorn)
1 lagerblad
6 ansjovisfiléer
1 msk vinäger
1 msk sirap (alternativt farinsocker)
3 dl vatten
Salt

Sås
6 dl vätska (sky + vatten eller grönsaksspad)
1 kött buljongtärning
3 msk vetemjöl
1 dl grädde

Bind upp köttet med steksnöre om det är ojämnt, sätt en stekpanna eller gjutjärnsgryta på spisen och hetta upp smör. Bryn köttet runt om på medeltemperatur för att få en vacker stekskorpa. Under tiden som köttet bryns skalas lök och morötter. Skör de i bitar som läggs runt köttet tillsammans med pepparkorn, lagerblad och ansjovis. Tillsätt vinäger, sirap och vatten i omgångar. Efter stek under lock på svag värme i 1 ¼ – 1 ½ timme. Mot slutet kollas temperaturen med en köttermometer, när den visar 75° är köttet genomstekt. Tag upp köttet och grönsakerna och gör såsen av skyn.

Sila och mät upp skyn, tillsätt vatten eller grönsaksspad och köttbuljongtärning. Vispa ut mjölet med lite av vätskan till en slät redning. Koka upp skyn, rör ner redningen och koka i 3-5 minuter. Tillsätt grädda och smaka av. Jag valde att färga såsen lite med sojakulör för att få den mer som en brunsås.